Ziarul personal Octavian Andronic
28 Apr 2024 - 13:25
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu umblăm cu fofârlica. Vom lua și de colo și de colo.

-- Mircea Geoană, despre contractele cu AIRBUS și BOEING

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

27. Tema emisiunii: "Demisiile lui Anton Vătășescu"

27. Tema emisiunii:
.: Data 03-Sep-2007 :: Accesări: 3698 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

Invitat: Anton VĂTĂȘESCU
( 11 aprilie 1998)


O. Andronic: Bună-ziua, stimați telespectatori. înainte de a intra în tema propriu-zisă a acestei ediții, am să fac o precizare de ordin terminologic. Sunteți bombardați de o serie de termeni specifici tranziției, între care, la loc de frunte stă demisia. Zilnic, "n" persoane din Administrația publică îți dau demisia, amenință cu darea demisiei, revin asupra ei, reușesc să ne amețească de foarte multe ori, dar ceea ce înseamnă cu adevărat termenul de "demisie", permiteți-mi să încerc să vă spun chiar acum. Micul dicționar de neologisme spune că termenul se situează între "a demina" și "a demistifica". O poziție foarte interesantă și se spune așa: substantiv feminin, renunțare (scrisă) la o funcție, la o demnitate. Deci, ca să însemne cu adevărat, trebuie să fie scrisă.

Reportaj: Drept teoretic al tuturor oamenilor muncii înainte de '89, demisia căpătase conotații ce nu mai aveau nici o legătură cu dreptul. Puteai fi oricând demis de statul atotputernic și, de regulă, acesta era doar preludiul unor alte măsuri de mai mică sau mai mare gravitate. Dar, demisia rămânea un gest singular de frondă, ale cărui urmări puteau fi și erau dintre cele mai neplăcute. După '89, demisia a fost unul dintre acele drepturi câștigate, asupra căruia ne-am exersat în exces și într-o paletă de atitudini ce a mers de la fanfaronadă până la șantaj. Pentru oamenii politici, demisiile au constituit mijlocul cel mai eficient de a atrage atenția asupra lor, când alte metode eșuau, materializarea lor fiind pe cât de rară, pe atât de întâmplătoare și de puțin legată de fondul problemelor. In acest cadru, situația domnului Vătășescu este una particulară. Domnia sa și-a înscris recent, la activ, cea de a treia demisie dintr-o funcție publică -aceea din calitatea de viceprimar al Capitalei. A fost precedată în 1991 de o și o mai spectaculoasă demisie din funcția de viceprim-ministru al Guvernului Roman, iar șirul a început înainte de '89 când a avut îndrăzneala să demisioneze din postul de director general al IPRS. Toate aceste trei demisii au un numitor comun: rațiunile de ordin moral, ținând de incompatibilitățile intervenite într-un anumit moment, între om și funcție. Și o caracteristică: au fost categorice și efective, dar, în același timp ele au ridicat și un semn de întrebare legat de capacitatea domniei sale de a înfrunta realitatea. Unde se află cumpăna cea dreaptă, nu ne poate arăta decât o atentă și minuțioasă disecția a conjuncturilor ce au generat astfel de reacții extreme.

O. Andronic: Stimați telespectatori, dl Anton Vătășescu, până joi încă vice-primar al Capitalei, se află în studio și îi mulțumesc pentru că a răspuns invitației noastre. Inainte de a derula discuția, am să fac, ca de obicei, o scurtă prezentare. S-a născut în 27 iulie 1939; zodia Leului. A absolvit Facultatea de Electronică în 1961. înainte de 1989, director tehnic și director general la I.P.R.S. Băneasa. Din decembrie 1989 până în martie 1990, ministru al Industriei electronice și electrotehnice; din martie 1990 până în aprilie 1991, vice-prim-ministru al Guvernului, unde răspundea de comerț, industrie, comunicații. In aprilie 1991 și-a dat cea de a doua demisie. Trei luni a stat în șomaj, iar apoi din iunie 1991 până în iunie 1994 a fost ambasador la Paris. Din ianuarie 1994 până în mai 1996 a lucrat ca director la o firmă privată. S-a angajat în bătălia electorală pentru funcția de primar general în 1996 și a devenit vice-primar. Din iunie 1996 până în aprilie 1998 vice-primar al Capitalei. S-o luăm pe firul lucrurilor. De ce v-ați dat demisia de la IPRS Băneasa? Era o întreprindere bine văzută, se poposea des pe acolo în vizite oficiale, era în vizorul puterii.

A. Vătășescu: Și eu am ajuns în vizorul oamenilor puternici și îmi era din ce în ce mai greu să rezist la presiunile la care eram supus. Constrângerile economice ale anilor '80 aș dori, poate, să le uităm. Totuși, e greu de imaginat acele planuri care trebuiau să crească continuu, cu resurse materiale care scădeau, cu obligația de a plăti oamenii fără a putea să lucrezi, toată situația se degradase foarte mult. Demisia nu am dat-o de frică, ci am avut o intervenție politică foarte importantă la un foarte înalt nivel, la o plenară pe Municipiul București în care am îndrăznit să spun lucrurilor pe nume. După aceea, nu am mai fost lăsat să particip la ședințe, am fost considerat un director bun, dar care nu știe să vorbească. Un fel de dușman al nostru, de care avem nevoie și îl folosim.

O. Andronic: V-ați considerat, până la episodul ăsta, un nomenclaturist și un disident, după aceea?

A. Vătășescu: Nu am avut nici o funcție politică importantă și nu m-am considerat niciodată, nici disident, nici revoluționar. Am fost un om absolut normal. Deci nu pot să spun că am fost disident. La acea faimoasă plenară, eu am ridicat numai probleme economice, care blocau.

O. Andronic: Cum v-ați pomenit în primul guvern Roman?

Anton Vătășescu: Acest lucru îl datorez domnului profesor Drăgănescu cu care am lucrat. Când am venit pentru prima dată la Guvern, am intrat în cabinetul care și astăzi îi aparține primului-ministru și, de atunci, am lucrat bine împreună cu dl Roman.

O. Andronic: Dar ați lucrat numai până în aprilie 1991. Ce s-a întâmplat atunci?

Anton Vătășescu: După alegerile din mai 1990, clasa politică în formare a fost cuprinsă de o mare euforie. Procentele erau impresionante, iar eu care aveam toate datele, toate hârtiile în birou mi-am dat seama că vor urma momente extraordinar de grele și că se va trece cu tăvălugul peste noi. Ca urmare, am explicat aceste lucruri domnului Petre Roman. Dar, dânsul fiind mai tânăr decât mine, era mai optimist. Am acceptat numai până când va găsi pe cineva care să mă înlocuiască pentru că trebuia format rapid Guvernul. Atunci am acceptat funcția de ministru de stat. In legătură cu intențiile mele, eu l-am informat pe dl Petre Roman că mă gândesc să mă retrag pentru că planul nostru este foarte ambițios și am sesizat că eram lipsiți complet de orice fel de sprijin. Președintele nu mai ne sprijinea, Parlamentul nu mai era de acord cu noi, legile erau tergiversate. Apoi, a început marea problemă a prețurilor care trebuiau liberalizate. Au fost mai multe tendințe. Unii au considerat că se merge prea încet, alții prea repede. Ca urmare, la a doua liberalizare a prețurilor din aprilie, clasa politică s-a cam speriat. Atunci, la acea ședință a participat și dl președinte Iliescu care a luat o hotărâre care spunea că noi o să încercăm să controlăm. Erau vreo opt milioane de prețuri. Nu mai puteam controla nimic. Atunci am informat, în plină ședință de Guvern că eu mă consider demisionat. Mi s-a asociat imediat dl Zissu - un foarte bun ministru pe care l-am avut. S-a alăturat și dl Stolojan care era de aceeași părere. Dl Stolojan a spus că mergem prea repede. Am mai lucrat la Guvern până când am plecat ambasador la Paris.

O. Andronic: Ce ați lăsat în urmă la Guvern? Ce realizare și ce nerealizare?

Anton Vătășescu: Sunt o serie întreagă de realizări. Sunt foarte multe legi. Am participat cu colegii la vreo 150 de legi care au fost lansate. Unele din ele le mai folosim și acum. Nu puteam să avem experiență în toate domeniile. De exemplu, Legea 18 a pornit într-un fel de la noi, dar a ieșit altfel din Parlament. Dar mai era un pachet de patru legi. Apoi, am transformat toate întreprinderile în societăți comerciale. Au fost vreo șase mii. A fost o perioadă pasionantă din viața mea. Am crezut că totul depinde de noi. Cu timpul mi-am revizuit părerile.


Pagina: 1/3 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect PRO TV: "Punctul pe I"