Ziarul personal Octavian Andronic
25 Mai 2024 - 19:24
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Am rugat păsările domestice să fie ținute în curte și să nu intre în contact cu păsările migratoare''

Gheorghe Flutur, Ministrul Aviculturii

--

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Wednesday 21 December 2011 Nr: 3425

Semne bune anul n-are!

de Octavian Andronic

Prezent la reuniunea exportatorilor, președintele Traian Băsescu spune că e optimist în ceea ce privește situația României în 2012. Nu se bazează pe ceva concret – poate în afară de reorientarea exporturilor spre China – dar are, ca și premierul Boc, sentimentul că la anul nu va fi nevoie să apelăm din nou la banii FMI și – în materie de pensii și salarii – nu se va mai tăia nimic. Din toate aceste încurajări am încredere doar în una: în chestia cu tăiatul salariilor și pensiilor. În 2010, Guvernul României, prin vocea președintelui, anunță această grozăvie: tăierea salariilor bugetarilor cu 25% și a pensiilor cu 15%. De ultima am scăpat prin intervenția miraculoasă a Curții Constituționale (face și aceasta ceva bine, din când în când). Prima, însă, rămâne în analele europene ca cea mai brutală intervenție a statului în nivelul de trai al oamenilor. Repet: atunci statul condus de cei doi “salvatori” ai nației, a preferat să ia de la cei mulți ceea ce ar fi putut lua de la mai puțini – printr-o drastică reducere a bugetelor unor instituții parazitare, care există doar pentru a pune sinecuri la dispoziția clientelei de partid. Rezultatul s-a văzut aproape imediat: coroborată cu o la fel de brutală creștere a TVA, de la 19 la 25%, austeritatea a amplificat efectele tăierilor până la un nivel greu de tolerat.

Economiile în serie, făcute pe întreaga orizontală, au aruncat în faliment zeci de mii de mici business-uri, scăderea veniturilor acționând pe principiul domino-ului. Iar România nu numai că nu a devenit mai rezistentă în fața crizei, dar s-a plasat în calea tăvălugului de austeritate din țările dezvoltate care a anulat orice speranță de redresare. Peste toate a mai intervenit și criza euro, pentru a cărui salvare au fost necesare eforturi din partea economiilor non-euro, cu atît mai mari cu cât deciziile necesare ale liderilor europeni întârzie mai mult.

Cu alte cuvinte, situația României nu e mai roz, acum la finele celui de-al treilea an (plin) al crizei. Dar, ca și la finalurile celorlalți, se aud din nou vocile optimiste care ne-au asigurat de fiecare dată, ori că a trecut criza, ori că am depășit recesiunea, ori că, pur și simplu am început să ne redresăm. Enunțuri contrazise de fiecare dată de evoluția generală.

N-aș face o vină doar celor doi atleți ai anticrizei pentru declarațiile lor optimiste. Ce-am vrea să ne spună? Că vine un an mai greu decât toți cei care au trecut? Că în 2012 va fi vârful crizei (financiară + economică + administrativă) și că trebuie să ne așteptăm la noi sacrificii? Cine i-ar crede? Oamenilor nu le plac veștile proaste și de multe ori preferă să fie mințiți, dar frumos. Cum, de pildă, sunt mințiți că împotriva crizei se poate lupta cu instrumentele doamnei Udrea: locuințe pentru specialiști la țară, telecabine spre vârfuri de munte fără cabane și fără zăpadă, bazine de înot în localități fără apă, stadioane de fotbal pentru un campionat copleșit de blaturi și cu o națională fără speranțe și cu alte bazaconii de același fel, calificate ca atare chiar de deținătoarea celui mai mare buget de criză…

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie