Ziarul personal Octavian Andronic
28 Apr 2024 - 13:52
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Acest top e o prostie! (despre 'Topul 300 al celor mai bogați români')

-- Dan Voiculescu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

„Mi s-a părut prea liniștită această campanie electorală”
.: Data 06-Iul-2010 :: Accesări: 1731 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

„Mi s-a părut prea liniștită această campanie electorală”
Invitat: IOSIF BODA, Ambasadorul României la Berna (Elveția)
Data: 25 IUNIE 1996

Octavian Andronic: Bună seara, stimați telespectatori. Călătorind săptămâna trecută prin Elveția în drum spre Crans-Montana, unde se desfășurau lucrările Forumului cu același nume, l-am căutat la Berna pe dl ambasador losif Boda, ambsadorul României în Elveția. Am aflat cu surprindere că domnia sa este în tară. lată însă un mod interesant în care drumurile noastre s- au încrucișat în sens invers. La reîntoarcere cu impresii proaspete de acolo l-am invitat să fie alături de noi în studio la emisiunea "Cu cărțile pe masă". Stimate dle Boda, cu ce prilej în București ?

Iosif Boda: Mai întâi, bună-seara telespectatorilor dvs. Cred că sunt pentru a doua oară musafirul dvs aici, am mai fost anul trecut, în vară, pe o vreme ploioasă ... Deci este un prilej normal, în concediu de odihnă, după câte știți și mi-l petrec în România, în București, după cum știți în România toată lumea are acest drept.

Octavian Andronic: Dle Boda, unii zic că nu ar fi un concediu prea obișnuit, ci că ați avea niscaiva activități practice, că v-ați ocupa de pregătirea campaniei electorale a dlui președinte lliescu. Este adevărat ?

Iosif Boda: Dle Andronic eu vă spun că sunt în concediu de odihnă. Este verificabilă chestia asta. Iar în concediul meu de odihnă sunt liber să fac ceea ce îmi doresc. Tot asa de bine stiti că președintele lliescu nu și-a exprimat încă opțiunea de a candida sau nu la președinția României. Eu fac parte dintre cei care speră că va opta pentru candidatură.

Octavian Andronic: Este doar o speranță ?

Iosif Boda: Este o speranță, nu o certitudine. Dumnealui spunea că după alegerile locale își va exprima poziția. Aceste alegeri au avut loc. Perioada ca atare, calculând si invers firesc ar fi să ne așteptăm ca președintele să-și clarifice poziția, pentru că, de fapt sunt încă forțe politice care nu și-au anunțat intenția nici dacă desemnează vreun candidat propriu nici dacă susține pe cineva. în afară de PDSR care, practic și-a exprimat preferința pentru președintele lliescu, dar nu s-a exprimat posibilul candidat.

Octavian Andronic: Cam într-un mod interpestiv.

Iosif Boda: Oarecum. Dar există si alte două formațiuni care încă nu si-au anunțat intenția nici de a prezenta sau nu vreun candidat propriu, respectiv PNL și UDMR care nu sunt forțe chiar de neglijat. Eu apar într-o postură fariseică care nu-mi este caracteristică, trebuie să spun că dacă președintele va candida si dacă domnia sa va elabora serviciile mele atunci necondiționat voi răspunde DA unei astfel de solicitări într-o echipă care, probabil că domnia sa o va gândi și o va prezenta. Dacă nu ...

Octavian Andronic: Dle Boda, faptul că vă aflați în concediul de odihnă nu înseamnă automat că ați rupt contactele cu realitatea. De altfel știu că nici la Berna nu aveți liniște si că vă sosesc casete cu înregistrări din programele pe care le difuzează televiziunea, cu dezbateri politice, de altă natură. Bănuiesc că nu ați avut urechile astupate nici la zgomotul pe care l-a făcut recenta campanie electorală. Ce concluzii ați desprins ?

Iosif Boda: Concluziile sunt multiple. Ele s-au și discutat și publicul s-ar putea să fie puțin ... Pentru că telespectatorii oricât de fideli ar fi unui post, se uită și la celelalte posturi. Nu cred că trebuie să mire această insistență a televiziunilor de toate tipurile asupra alegerilor locale, pentru că ăsta este sezonul. Mai durează puțin, peste o săptămână ... Interesează mai puțin să analizăm alegerile din altă parte. Aceste concluzii sunt extrem de diverse, ele trebuiesc trase de fiecare partid în parte pentru ele sunt și regizorii și actorii care se amuză pe scena politică românescă, ceilalți putem să constatăm cu mai multă sau mai puțină acuitate, ce se întâmplă pe această scenă. Să vă spun cinstit și ce am văzut de la Berna spre București eu am văzut în toată desfășurarea campaniei electorale o chestiune de firesc, de normalitate. Mi s-a părut prea liniștită această campanie, cu tot temperamentul ... și în raport dacă vreți cu manifestările exterioare. într-o democrație consolidată cum este cea din Elveția exclusiunea? este ceva mai normală si nu este ... Depinde acum în ce măsură partidele vor trage niște concluzii. în anumite privințe sunt stridente. Stridente în modul de a purta campania electorală, în modul de a transmite mesajele, eu cred că foarte puține partide au măsurat starea reală a lucrurilor așteptată de populație și modul în care își transmit mesajele. Dar cu cele bune, cu cele rele eu cred că partidele pot trage concluzia pentru toamnă. Cred că la ora actuală lucrul cel mai important este ca noua administrație să intre în concediu peste tot, pentru că țara înainte de administratori? trebuie guvernată. Deci cred că concluziile sunt diferite de la partid la partid ...

Octavian Andronic: Asta am vrut să vă și întreb. Care din ele a câștig după părerea dv ?

Iosif Boda: Nu cred că există un câștigător detașat ...

Octavian Andronic: Dle Boda, am să vă rog să facem o foarte scurtă pauză pentru un clip publicitar .

Iosif Boda: Așa la nivel general toate partidele au câștigat experiență. Cele două forte sunt PDSR-ul si Convenția Democratică. Cu mențiunea pentru cei care nu au o preocupare neapărat de a diseca politicul, într-o parte este PDSR-ul în cealaltă parte este Convenția. Este o alianță de partide în care două blocuri sunt puternice, respectiv blocul PNTCD și PNL. Și n-ar fi drept să nu spunem că s-a prezentat surprinzător de bine, un al treilea Uniunea Social Democrată, rezultată în urma alianței dintre Partidul Democrat al dlui Petre Roman si Partidul Social-Democrat al dlui Sergiu Cunescu.

Octavian Andronic: S-a făcut speculația că de fapt rezultatul alegerilor a fost de tipul următor: PDSR a învins la sat iar Convenția în marile orașe.

Iosif Boda: Acum CDR-ul în mod cert este câștigător în sensul că primarii într-o serie de reședințe de județe unde cu 27 de municipii, ceea ce este evident un succes, dar acest succes l-a avut și în 1992 la Locale, aproximativ același și atunci a fost un FSN din care s-au desprins cele două formațiuni n-au obținut victoria marilor orașe în mod surprinzător, nici în București, Bucureștiul este un caz cu totul aparte, aproape că e ... revenind uneori se fac conotații puțin peiorative în legătură cu cercetările ... eu trebuie să-mi scot pălăria în fața alegătorului fie el urban sau rural... nu ne jucăm cu cuvintele ... nu văd de ce trebuie .... pentru că în același timp îndepărtezi alegătorul acela de posibilul partid pe care ... nu este nici un fel de avantaj că ai obținut în rural sau urban, poți să speculezi asupra nivelului de cultură ș.a.m.d dar în același timp și eu pot să folosesc asupra moralității mediului rural, eu personal sunt mult mai atașat decât de fenomenul mediului rural, chiar m-ati stârnit cu această întrebare și pot să spun că o serie de fenomene nu se regăsesc în mediul rural ... Eu am în față un tabel care spune așa: că PDSR-ul a obținut în total 820 de comune ca primari, 33 de orașe și 15 municipii. De fapt, dacă avem în vedere și vreo doi candidați independenți care știm că nu sunt chiar ai Convenției ci sunt candidați mascați ai PDSR-ului, atunci sunt 17 municipii, deci Convenția a câștigat în marile aglomerări urbane, cu mențiunea că acolo faci alte partide, deci acestea sunt realitățile pe care trebuie să le privim ca atare în față. Nu are sens să speculezi nici un fel de partid. Am fost chiar întrebat azi dimineață dacă nu mi-e teamă de un revers a unei atitudini brutal de sinceră. Eu cred că este singura modalitate de adresare astăzi: o sinceritate brutală. Pentru că am ajuns acolo încât eu care sunt totuși de formațiune filozofică trebuie să o spun că credința mea fermă este că noi avem nevoie de mult mai puțină vorbărie și de mult mai multe fapte.

Octavian Andronic: Vorbeați de metafizică, cum să spun, curentele politice le-ati învățat la Universitate si le-ati perfecționat la Academia Ștefan Gheorghiu, este pentru dvs o moștenire apăsătoare a acestui episod din existența dv sau ...

Iosif Boda: Hai să aducem atunci lucrurile la normal. Eu am terminat Liceul teoretic în 1964 la 18 ani, tot atunci am dat admitere la Facultatea de Filozofie din București, am terminat cu o medie de 9,80, nu mi-e rușine cu media asta, dar eu am fost cadru didactic în același timp o bună perioadă de timp la Ștefan Gheorghiu, acolo m-a prins și Revoluția, n-are sens să recapitulăm acum, eu sunt un om care nu am agreat niciodată ... eu nu-mi reproșez trecutul, eu mi-l asum. Nu știu dacă aș fi putut să fac altceva mai bun decât am făcut acolo la Ștefan Gheorghiu și în acel moment. Trebuie să spunem că era o perioadă în care erau aduși ...



Pagina: 1/2 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect ANTENA 1 - "CU CĂRȚILE PE MASĂ"