Ziarul personal Octavian Andronic
21 Sep 2023 - 11:00
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu vreau să spun ce studii am! În orice caz, am foarte multe studii!

-- Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

TURNEUL ASIATIC: Concluzie la turneul asiatic
.: Data 24-Feb-2002 :: Accesări: 1374 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

Au participat și turiști deghizați în cavaleri de industrie și comerț, dar și întreprinzători

Ieri dimineață, pe la ora 2, aeronava „Moldova" a companiei aeriane TAROM a aterizat pe Otopeni, readucându-i acasă pe cei vreo 130 de membri ai delegației conduse de președintele Iliescu, din turneul asiatic întreprins timp de 12 zile prin 5 țări din Orientul Mijlociu și îndepărtat. A fost un veritabil tur de forță, traseul măsurând nu mai puțin de 35 000 km și implicând circa 50 de ore de zbor continuu. Practic, două dintre cele 12 zile au fost petrecute la bordul Airbus-ului, devenit pentru staff-ul prezidențial, membrii Parlamentului și ai Guvernului care s-au alăturat delegației, pentru ofițerii SPP, funcționarii Administrației Prezidențiale, oameni de afaceri și, bineînțeles, ziariști, un fel de a doua casă. Început în Emiratele Arabe Unite, turneul a continuat în Japonia - la Tokio și Nagoya, în Vietnam - la Saigon și Hanoi, în Filipine - la Manila și, punct final, în Singapore. Cu' excepția Japoniei (în 1990) și Emiratelor Arabe Unite (în 1993), celelalte trei țări au constituit premiere de prezență românească la acest nivel. Sisteme politice diferite, tradiții puternice, economii dinamice și ritmuri de dezvoltare impetuoase sunt caracteristicile acestor locuri, unde prezența românească se dorește mai activă și mai convingătoare. În special cea economică. Nu din alt motiv, aproape jumătate din delegație a fost constituită din oameni de afaceri și manageri, privați sau din societăți aparținând statului.

Uși deschise

A existat convingerea, în proiectarea acestui turneu, că semnalele politice, deschiderile pe care le poate opera diplomația, trebuie completate și întărite de fapta oamenilor pragmatici și cu inițiativă. Cum nici un lucru nu este perfect, poate că nici echipa de businessmani aflată pe lângă dl Iliescu nu a fost întru totul reprezentativă. Pe lângă oameni realmente preocupați să facă bani s-au aflat și turiști deghizați în cavaleri de industrie și comerț, care au găsit un excelent prilej să facă achiziții personale prin locuri exotice. Nu despre aceștia este, însă, vorba. Ci despre faptul că inițiativa economică trebuie să treacă, tot mai mult, în mâinile celor care fac economia să funcționeze, care știu de ce are nevoie și ce trebuie făcut. Rolul politicienilor este să deschidă ușile cele mai potrivite și să realizeze contacte utile. Din acest punct de vedere, turneul asiatic poate să dea ceva roade. Inițiativa președintelui este binevenită, dar, pe viitor, ea va trebui dublată de mai multă rigoare în selecție și de un efort în plus pentru a garanta, reprezentativitatea și bonitatea. Și pentru a evita suspiciunile legate de superficialitatea sau inutilitatea practică a acestor demersuri. Din punct de vedere politic, turneul a fost și va rămâne important în primul rând pentru efortul de a impulsiona relațiile cu cea de-a doua putere economică a lumii, care este Japonia.

Sigur, obiectivele noastre prioritare rămân Uniunea Europeană și Statele Unite. Ar fi o greșeală însă să se ignore sau să se subaprecieze rolul pe care-1 joacă Japonia în economia globală și în echilibrul general pe care-1 vizează economiile emergente din zona de influență niponă.

Piețe potențiale

În al doilea rând, Vietnamul și Filipinele, care fac parte din această categorie, constituie piețe potențiale pentru multe, dintre produsele românești care și-au pierdut, din varii motive, nu doar politice, locurile pe care le ocupau. Deblocarea relației cu Emiratele Arabe Unite este, la rândul său, un pas important spre a putea opera într-o zonă în care sunt bani și este nevoie de produse pe care știm și putem să le facem.

Cea mai mare surpriză poate veni, însă, dinspre Singapore: un teritoriu desprins parcă dintr-un film de science fiction, cum spunea chiar președintele Iliescu, vădit impresionat de această țărișoară-oraș pe care a dorit în mod special să o cunoască și unde, în locul unei escale, a avut parte, la inițiativa gazdelor, de o primire și de convorbiri oficiale pe care le-a caracterizat drept promițătoare. Singapore poate servi ca model pentru organizarea și desfășurarea unor activități importante. Gazdele și-au mărturisit serioși deplina disponibilitate de a analiza și exploata orice ofertă - cu condiția să fie serios argumentată și validă. În Singapore sunt "bani grămadă" - vorba unui om de afaceri de-al nostru, rămas cu gura căscată la întâlnirea cu acest "tigru" agresiv și rasat - iar acești bani caută plasamente în alte părți, decât pe piețele saturate ale zonei. De ce n-am putea fi noi? O întrebare la care va fi greu să răspundă cei doar doi funcționari ai oficiului diplomatic de acolo. Doar doi! - în timp ce la amabasade din țări cu care n-avem nici treabă și nici șanse să facem vreuna, se înghesuie cu zecile. Probabil că aceasta ar trebui să fie prima concluzie a acestui turneu: ochii pe Singapore!

P.S. I-aș sugera domnului președinte o propunere: peste vreo lună, două să-i invite la Cotroceni pe cei care l-au însoțit în turneu și să-i întrebe: ce scofală ați făcut? Cum ați folosit această ocazie? Ce vom face, ce veți face în continuare?

Cred că ar fi cel puțin interesant...

OCTAVIAN ANDRONIC (24 februarie 2002)

.: Înapoi la subiect Carnet de reporter