Ziarul personal Octavian Andronic
26 Mar 2023 - 06:34
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Urmatorul cântec îl dedic victimelor cutremurului din Asia!

-- Loredana Groza, în concertul de Anul Nou din Piața Revoluției

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

TURNEUL ASIATIC: Relațiile româno-japoneze: la înălțime politic, la pământ - economic!
.: Data 15-Feb-2002 :: Accesări: 2326 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

Corespondență din Tokyo de la Octavian Andronic (15 februarie 2002)

Întrebat, la conferința de la Clubul Național al Presei Japoneze, de un reprezentant al mass-media română, dacă în cursul acestui turneu vom reuși să "vindem" ceva japonezilor, președintele Iliescu a replicat sec că nu este sarcina sa să vândă ceva, ci să deschidă uși spre crearea cadrului legislativ care ar putea să impulsioneze schimburile româno-japoneze, aflate la cel mai scăzut nivel în prezent. La o altă întrebare, pusă de un japonez, președintele a mai precizat că alternanța la putere din '96 a fost benefică pe plan politic, dar a reprezentat un regres pe plan economic. În fine, la întrebarea unui alt japonez, de ce la mai bine de un deceniu de la căderea comunismului, trei țări din zonă - Polonia, Bulgaria și România - au lideri, la comandă, foști comuniști, dl Iliescu a răspuns, cu o iritare bine stăpânită, că majoritatea politicienilor actuali sunt foști membri de partid,, și că aceștia sunt cei care au produs schimbările majore. „În afara unora cu prejudecăți, credeți că mai vede cineva, în România, în Iliescu un fost comunist?" întrebare mai mult retorică, bineînțeles.

'Cea de-a doua zi a vizitei prezidențiale în Japonia a stat sub semnul contactelor și al încercării de a deschide „uși". Dl Iliescu s-a văzut cu președinții celor două camere, a avut convorbiri cu primul-ministru Koizumi și a participat la un dineu, a deschis lucrările unui forum economic româno-japonez și a mai dat niște interviuri.

Ușile Japoniei par greu de deschis atâta timp cât România nu prezintă suficient interes și atracție pentru puternica economie japoneză. Nici măcar pentru decorativul împărat care, după convorbirea cu dl Iliescu (care i-a înnoit invitația de a vizita România), a anunțat că va face un turneu european din al cărui itinerar nu lipsește România.

.: Înapoi la subiect Carnet de reporter