Ziarul personal Octavian Andronic
13 Iun 2024 - 04:59
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Vinul și vița de vie sunt mai mult decât componente ale vieții economice, ele țin de cultură și civilizație!

-- Ion Iliescu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

TURNEUL ASIATIC: Gazdele - absente la debutul vizitei președintelui lliescu în Emiratele Arabe Unite
.: Data 12-Feb-2002 :: Accesări: 2733 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

Corespondență din Abu Dhabi de la Octavian Andronic (12 februarie 2002)

Vizita lui Ion lliescu în Emirate - cea de-a doua de pe parcursul mandatelor sale - a început duminică seară, printr-o primire oficială, la aeroportul din Abu Dhabi, la care a fost prezent adjunctul primului-ministru, șeicul Sultan bin Zayed al Nahyan. În programul serii, stabilit anterior, figura o întâlnirea președintelui cu vicepremierul EAU și un dineu oferit de acesta din urmă în onoarea oaspetelui său. Din motive necunoscute și fără prea multe explicații, nici întâlnirea și nici dineul n-au mai avut loc, delegația română fiind nevoită să se mulțumească doar cu o masă și un spectacol tradițional (inclusiv dansurile "din buric"), la restaurantul hotelului Intercontinental.

Unul dintre motivele acestei schimbări l-ar putea constitui „aglomerația" din Capitala Emiratelor, unde tot ieri au mai sosit, în vizite mai mult sau mai puțin oficiale, soția fostului premier libanez, Bahia Al Hariri, membră a parlamentului libanez, și premierul afgan Hamid Karzai. Cu acesta din urmă, dl lliescu a luat micul dejun, ieri dimineață, discutând despre situația din Afganistan și despre contribuțiile românești la normalizarea acesteia. În continuare, delegația română a fost prezentă la „Centrul Zayed' - o instituție creată în 1997, sub egida Ligii Statelor Arabe și având ca obiective dezvoltarea și consolidarea conceptelor de solidaritate arabă și elaborarea și clarificarea unei viziuni strategice unitare arabe - unde președintele român a susținut o expunere înainte de părăsirea Abu Dhabi cu destinația Dubai, președintele s-a întâlnit cu venerabilul șeic Zayed bin Sultan (96 de ani!) pe care, într-un interviu acordat ziarului „Al Bayan", 1-a calificat drept „conducătorul genial care. a făcut ca Emiratele să trăiască astăzi într-o prosperitate și stabilitate fără precedent". Președintele își propunea să reitereze cu acest prilej problema deschiderii ambasadei de la București, lucru pe care EAU îl amână de vreo 11 ani.

În programul de aseară, din Dubai, cel de-al doilea emirat, ca mărime, dintre cele șapte care compun EAU, mai figura o întâlnire cu șeicul Mohammed bin Roshid al Maktoum, prințul moștenitor al Emiratelor și ministrul apărării al EAU. Este, de altfel, ultimul punct al acestei vizite care se încheie în această dimineață, o dată cu decolarea aeronavei prezidențiale spre Tokyo.

Relațiile diplomatice ale României cu Emiratele Arabe Unite au fost stabilite la 1 August 1989. La Dubai funcționa un birou comercial încă din 1971. Ambasada română la Abu Dhabi a fost deschisă abia în 1990. În prezent, ambasador este dl Ioan Emil Vasiliu, numit la 14 noiembrie 2001. În mai 1991, primul-ministru Petre Roman a efrectuat o vizită , dar imediat după încheierea acesteia, oficialitățile din EAU au anunțat "înghețarea relațiilor", fără a oferi nici o justificare. În aprilie 1993, Ion Iliescu a efectuat prima sa vizită în Emiratele Arabe Unite.

.: Înapoi la subiect Carnet de reporter