Punctul pe Y / joi 29 decembrie 2011 Nr: 3430

Ultimul detinut politic…

Intr-unul dintre ultimele sale interviuri din acest an Traian Basescu afirma ca a primit o cerere de gratiere din partea generalului Stanculescu, pe care o va studia cu atentie inainte de a lua o decizie.
Generalul Stanculescu este ultimul detinut politic din Romania. El nu a fost condamnat pentru delicte de drept comun. Deci, dupa 20 de ani de la Revolutie si de la instaurarea regimului democratic, in Romania mai exista detinuti politici. Unul singur.
Destinul generalului este straniu. A fost unul dintre ofiterii de elita ai armatei comuniste. A avansat rapid, ajungand in cele mai inalte si importante functii, care faceau din el un interlocutor obisnuit al cuplului de dictatori (inca nu se stie cata legenda si cat adevar este in replica atribuita “tovarasei”, la decolarea de pe CC: “Victoras, ai grija de copii!”).
La debutul tulburarilor din Decembrie a fost trimis la Timisoara, sa coordoneze actiunile armatei, sub comanda unica de la partid. A simtit ca lucrurile merg intr-o directie nefavorabila si s-a degajat punandu-si piciorul in ghips - gest ce putea sa-l coste scump in caz ca ar fi fost deconspirat de medic. A revenit la Bucuresti la timp pentru a asista la ultimele clipe ale dictaturii si la sinuciderea lui Milea. Intr-un ciudat duet cu Gusa, a preluat, de facto, comanda armatei, la sediul ministerului, unde i-a avut in mana pe proaspetii emanati. Ar fi putut da cu usurinta o lovitura de stat militara, perfect justificata de haosul instalat in tara. N-a facut-o. A predat, practic, puterea, in mainile CFSN-ului. A participat la judecata “revolutionara” a Ceausestilor, fiind singurul din complet pe care acestia il cunosteau, calificandu-l chiar de “tradator”. A fost organizatorul procesului si al executiei. A facut parte din primul guvern, dar nu ca titular al Armatei - portofoliu pe care a fost nevoit sa-l cedeze “Kaghebistului” Militaru - ci la Industrie, cu care avusese constante legaturi dinainte. A revenit la carma Armatei, dupa tentativa de puci a CADA, unde a ramas pana in aprilie ’91, cand Roman l-a remaniat si l-a trecut in rezerva, ocupandu-se in continuare de business-uri private.
Problemele lui au aparut odata cu schimbarea “regimului”. Noul presedinte Constantinescu, care promisese in campanie sa scoata la lumina “adevarurile” Revolutiei l-a luat drept tinta principala in campania de pedepsire a “vinovatilor”. A fost cercetat si judecat dupa tipicul comunist, primind o condamnare excesiva si inabil justificata. A parasit tara si a petrecut cativa ani prin Turcia, ca refugiat politic. A facut recurs la sentinta de condamnare, care i-a fost respins si, dupa noua schimbare de regim, a fost si incarcerat - in 2008 - pentru a ispasi o pedeapsa desproportionata, de 15 ani pentru “reprimarea revolutiei de la Timisoara”.
In varsta de 83 de ani, controversatul general ar putea sa sfarseasca in puscarie, daca Basescu va considera ca o gratiere ar putea avea efecte electorale nefavorabile asupra regimului sau.
Paradoxal, daca Ceausescu n-ar fi fost impuscat la Targoviste, probabil ca azi ar fi fost liber…