Punctul pe Y / joi 15 decembrie 2011 Nr: 3421

Resemnarea mioritica

„Masurile dictate de Basescu au fost brutale, de neimaginat in Vest” - a spus directorul general al Erste, austriacul Andreas Treichl. Asta pentu ca, probabil, romanii sunt mai obisnuiti cu brutalitatile statului decat cetatenii statelor occidentale. Vechile reflexe ale supunerii in fata vointei implacabile a celor care detin puterea a functionat din nou, fara gres.
Dealtfel, Basescu a facut ceea ce facea si Ceausescu cand anunta scumpiri si ne indemna sa mai „punem o haina” ca sa rezistam restrictiilor de gaze si curent. Intr-o tara cu adevarat democratica s-ar fi facut, poate, un referendum si s-ar fi tinut cont de rezultat. La noi, pensionarii au scapat ca prin urechile acului de amputarea de 15%, doar pentru ca, in mod surprinzator, Curtea Constitutionala a respins masura.

Sincer sa fiu, nu cred ca acest sacrificiu impus a ajutat la ceva. Am imprumutat, poate, ceva mai putin la dobanzile uriase pe care le-a impus conjunctura. Oricum, insa, aceste datorii vor fi greu - daca nu imposibil - de platit vreodata. Este ideea pe care s-a mers adesea in cursul istoriei si cel mai bun exemplu il constituie Polonia. In timp ce Ceausescu s-a dat - si ne-a dat - peste cap ca sa plateasca datoria externa, polonezii ajungeau la peste 40 de miliarde de dolari - o suma uriasa pentru vremea respectiva - de care au scapat prin anularea ei de catre conclavurile politico-financiare ale vremii, care aveau nevoie de „modelul polonez”. Romania - recte Basescu&Boc - au ales formula amputarilor bugetarilor in locul celei a amputarii bugetelor institutiilor parazitare sau bugetofage.

Decat sa-si arunce in drum clientela de partid, instalata in felurite sinecuri, au preferat sa stranga cureaua celor vreo doua milioane de simpli angajati ai institutiilor statului.

Suntem, adesea, siderati de incapatanarea grecilor in a respinge politica de austeritate: la urma-urmelor, ce vor? - ne intrebam noi. Asta e situatia! Grecii insa stiu ca nu ei au creat aceasta situatie, ci factorii politici si beneficiari ai acestor experimente, care au adunat averi imense puse la adapost in strainatate. Pastrand proportiile, nu suntem departe de aceasta schema. Probabil ca daca s-ar putea recupera banii furati sau agonisiti prin mijloace ilegale sau abuzive de catre romanii care au exploatat conjuncturile favorabile, am putea scapa de datorii.

Pentru mioritica natiune romana, cea prea indelung rabdatoare, noul test de rezistenta il reprezinta constientizarea faptului ca aceste sacrificii n-au servit, practic, la nimic, ca situatia generala continua sa se inrautateasca, datorita incompetentei liderilor politici si ca, foarte probabil, noi sacrificii vor fi anuntate cu aceeasi naturalete si determinare.

Cel mai straniu este faptul ca acest comportament mioritic l-au dobandit si politicienii din opozitie, care par sa nu mai aiba puterea si vointa necesare de a se opune abuzurilor.