Punctul pe Y / miercuri 14 decembrie 2011 Nr: 3420

Comasarea

La cate asumari a recurs pana acum, Guvernul Boc ar putea fi considerat cel mai responsabil cabinet din istoria postdecembrista. Nici un alt Executiv nu a adunat o atat de mare cantitate de legi si reglementari puse in circulatie ori prin Ordonante de Urgenta, ori prin asumarea responsabilitatii.

Procedeul are o explicatie simpla: Guvernul doreste, in acest fel, sa ocoleasca, cel putin temporar, controlul Parlamentului. Asta, in conditiile in care coalitia de guvernare detine majoritatea si in Camera, iar acum si in Senat, unde nu se mai impiedica de un presedinte de la Opozitie. Problema Guvernului este, insa, aceea, ca nu detine instrumentele necesare pentru a asigura prezenta la vot a parlamentarilor Coalitiei si se poate trezi cu proiecte trantite ori pe motiv de absenteism, ori din nebagarea de seama a parlamentarilor proprii, ocupati cu citirea ziarelor sau cu accesarea unor site-uri “interesante”. S-a mai intamplat si, desigur, Boc n-are nici un chef sa riste. Mai ales cu un proiect ca acela al comasarii alegerilor locale si parlamentare intr-un singur tur.

Opozitia nu vrea comasare. Pretinde ca e nedemocratic. Ca oamenii vor obosi tot citind liste si vor completa aiurea buletinele de vot. Desi in 90 si 92 cand au fost comasate legislativele cu prezidentialele, votantii s-au descurcat foarte bine. Dar asta e Opozitia, daca ar fi de acord cu ce vrea Guvernul, n-ar mai avea credibilitate. De ce vrea Puterea comasarea? Raspunsul pentru fraieri este ca in acest fel se fac economii la Buget (economia s-a si facut, in proiectul de buget pe 2012 nefiind prevazute nici un fel de cheltuieli electorale). Pentru baieti destepti: comasarea ar permite o campanie mai eficienta, asociindu-se cele doua categorii de candidati, cu cei cu mai multe sanse pe post de locomotive. Nu stiu de ce, dar cred ca daca PDL-ul s-ar fi aflat in Opozitie ar fi protestat de zor impotriva comasarii.

Pe de alta parte, formula “2 in 1” este primul pas spre modificarea Legii Electorale (lucru posibil - legal - doar cu cel putin 12 luni inaintea scrutinului) prin retrasarea colegiilor uninominale si, eventual, prin diminuarea numarului de parlamentari si al Camerelor. Aceste lucruri pot fi obtinute doar printr-un referendum, pentru ca principalul aliat - UDMR - refuza categoric aceste variante care i-ar face pe maghiari sa scada ca pondere. Desi, daca stam sa ne gandim bine, nici chiar PDL-ul nu mai e dispus sa mearga pe mana lui Basescu si sa-si auto-amputeze posibilitatea de a trimite in Parlament mai multi reprezentanti - cotizanti.