Punctul pe Y / marşi 13 decembrie 2011 Nr: 3419

Romania nu e ca Germania...

Daca as fi auzit-o pe doamna Merkel spunand, la intoarcerea de la Bruxelles: „Eu am propus un plan de salvare, acum e treaba Reichstag-ului sa-l aprobe dau nu” - mi-as fi zis: OK! Traian Basescu a procedat in spiritul Licuricilor! Dar doamna Merkel nu procedeaza asa. Mai mult: inainte de a se duce sa discute cu mai-marii Europei, dansa solicita cuviincios un mandat din partea aceluiasi parlament si doar daca-l primeste, procedeaza in consecinta. Acum nu ca as crede ca doamna cancelar e o scolarita sfioasa care se imbujoreaza in fata forului legislativ atunci cand solicita mandatul. Domnia sa insa respecta o regula de baza: consensul deciziilor. Va imaginati ce-ar insemna pentru o tara ca Germania, educata in spiritul disciplinei, ca doamna cancelar sa zica una la Bruxelles si acasa sa fie luata in focuri ca de ce a zis ce-a zis si ca de ce nu s-a consultat si cu cei care au alte pareri.

Romania nu e insa ca Germania, si nici Traian Basescu ca Angela Merkel. Nici nu s-ar putea, pentru ca Traian Basescu este mai ceva decat Angela Merkel: este presedinte. Dansa nu este decat cancelar. Adica un fel de Boc.

Dar, repet, Romania nu e ca Germania. In Germania, presedintelui Christian Wulff nici nu i-ar fi trecut prin cap sa-i ia fata cancelarului si sa iasa la televizor spre a anunta natia germana in legatura cu restrictiile bugetare ce ar fi urmat sa fie luate. Nu vorbesc de faptul ca nemtii nu s-au repezit cu austeritatea pana la a taia lefuri si pensii - desi cum sunt nemtii, disciplinati, ar fi inteles acest lucru mai bine decat romanii. Nu. Ei au preferat sa sprijine economia si s-o revigoreze in plina criza.

Dar, o mai spun odata, Romania nu e ca Germania. La noi presedintele a preluat pe cont propriu acest demers, chiar cu riscul de a deveni oarecum nepopular. Apoi i-a certat pe judecatori ca nu tin cont de buget cand dau hotarari si - finis coronat opus - a raspuns cu entuziasm chemarii de salvare a monedei unice a celorlalti - indiferent de costurile pe care le-ar reprezenta acest lucru pentru o tara non-euro, dovedind ca noi, romanii, nu suntem egoisti ca licuriciul britanic.

Cu alte cuvinte, democratia romana isi consolideaza cu fiecare prilej profunda sa originalitate!