Punctul pe Y / Tuesday 13 December 2011 Nr: 3419

România nu e ca Germania...

Dacã aÂs fi auzit-o pe doamna Merkel spunând, la întoarcerea de la Bruxelles: „Eu am propus un plan de salvare, acum e treaba Reichstag-ului sã-l aprobe dau nu” - mi-aÂs fi zis: OK! Traian Bãsescu a procedat în spiritul Licuricilor! Dar doamna Merkel nu procedeazã aÂsa. Mai mult: înainte de a se duce sã discute cu mai-marii Europei, dânsa solicitã cuviincios un mandat din partea aceluiaÂsi parlament Âsi doar dacã-l primeÂste, procedeazã în consecinþã. Acum nu cã aÂs crede cã doamna cancelar e o Âscolãriþã sfioasã care se îmbujoreazã în faþa forului legislativ atunci când solicitã mandatul. Domnia sa însã respectã o regulã de bazã: consensul deciziilor. Vã imaginaþi ce-ar însemna pentru o þarã ca Germania, educatã în spiritul disciplinei, ca doamna cancelar sã zicã una la Bruxelles Âsi acasã sã fie luatã în focuri cã de ce a zis ce-a zis Âsi cã de ce nu s-a consultat Âsi cu cei care au alte pãreri.

România nu e însã ca Germania, Âsi nici Traian Bãsescu ca Angela Merkel. Nici nu s-ar putea, pentru cã Traian Bãsescu este mai ceva decât Angela Merkel: este preÂsedinte. Dânsa nu este decât cancelar. Adicã un fel de Boc.

Dar, repet, România nu e ca Germania. ÃŽn Germania, preÂsedintelui Christian Wulff nici nu i-ar fi trecut prin cap sã-i ia faþa cancelarului Âsi sã iasã la televizor spre a anunþa naþia germanã în legãturã cu restricþiile bugetare ce ar fi urmat sã fie luate. Nu vorbesc de faptul cã nemþii nu s-au repezit cu austeritatea pânã la a tãia lefuri Âsi pensii - deÂsi cum sunt nemþii, disciplinaþi, ar fi înþeles acest lucru mai bine decât românii. Nu. Ei au preferat sã sprijine economia Âsi s-o revigoreze în plinã crizã.

Dar, o mai spun odatã, România nu e ca Germania. La noi preÂsedintele a preluat pe cont propriu acest demers, chiar cu riscul de a deveni oarecum nepopular. Apoi i-a certat pe judecãtori cã nu þin cont de buget când dau hotãrâri Âsi - finis coronat opus - a rãspuns cu entuziasm chemãrii de salvare a monedei unice a celorlalþi - indiferent de costurile pe care le-ar reprezenta acest lucru pentru o þarã non-euro, dovedind cã noi, românii, nu suntem egoiÂsti ca licuriciul britanic.

Cu alte cuvinte, democraþia românã îÂsi consolideazã cu fiecare prilej profunda sa originalitate!