Punctul pe Y / miercuri 07 decembrie 2011 Nr: 3415

Un fost senator revine in aula

Astazi, la Senatul Romaniei are loc un eveniment: o lansare de carte. Volumul apartine unui fost membru al acestui for, iar audienta va fi formata din membri actuali ai Camerei superioare a Parlamentului. Este un gest de profunda civilitate, aceasta invitatie, care onoreaza, deopotriva, gazde si musafiri si ea se poate inscrie ca un moment semnificativ al tranzitiei legislativului spre conditia de institutie complexa, integrata in viata cetatii.

Am avut privilegiul de a fi solicitat sa scriu prefata volumului “Editie speciala”, cel in care profesorul universitar Corneliu Turianu a adunat cateva dintre interviurile, punctele de vedere, scrisorile deschise si articolele produse in perioada in care s-a aflat in serviciul tarii, in calitate de legislator. Fie-mi permis sa reproduc aceste randuri:

'Problemele au inceput, pentru domnia sa, cand a crezut ca legea e una pentru toti si a aplicat-o in consecinta, potrivit argumentelor pe care le ofera cartea de capatai a oricarei democratii. Opozitia politica a vremii a vazut in decizia sa referitoare la o noua candidatura a presedintelui in exercitiu nu o solutie izvorata dintr-o analiza temeinica, cat exprimarea unei optiuni personale. Pe aceeasi coarda au exersat si cercurile Puterii.

Adulat si victimizat aproape in egala masura, juristul a fost nevoit sa constate ca Justitia nu mai este aceeasi, locul de refugiu al profesionistului, din lipsa de spatiu ocupat de prea multi oportunisti. A facut atunci pasul care l a dus in campul politicii, printre combatanti animati mai mult de un entuziasm orb decat de o competenta si luciditate atotvazatoare. Seriozitatea cu care a abordat noua sa conditie i a fost, practic, fatala: cand vii cu instrumentele precise ale evaluarii adevarului intr o lume a compromisurilor nu poti sa constati decat ca ceva nu se potriveste: ori tu, ori ceilalti. Corneliu Turianu a preferat prima varianta si dupa un exercitiu parlamentar in care a realizat mai mult decat droaia de amatori care a compromis cu succes un partid - altfel onorabil - si o guvernare - de buna credinta in intentia sa de fond - lasand in urma o certa dara de competenta si s a retras spre uneltele sale fundamentale.

Revenirea sa in primul plan al politicii s a facut pe fondul chiar al acestei competente, atunci cand o institutie nu odata acuzata de diletantism, a ajuns la sorocul innoirii. Candidatura sa pentru CNSAS a fost una dintre cele mai larg acceptate de catre decidenti, purtand cu sine prezumtia de competenta si aplicare: era, practic, primul jurist de profesie chemat sa judece prin prisma legii vinovatiile sau suspiciunile legate de „pactul cu diavolul” facut intr o epoca in care acesta era considerat si legal si normal. Vanzolelile interne dintr o institutie inca neasezata pe fagasul sau l au scos inca odata in primul plan al controverselor publice: ales cat se poate de legal si de regulamentar in functia de presedinte al Colegiului, a avut surpriza sa se confrunte cu o cabala vopsita civic ce purta cu sine nostalgiile si tertipurile expirate ale Pietei Universitatii. A facut fata cu demnitate unei situatii in care erau calcate in picioare si principiile si regulile functionarii institutiei, retragandu se dintr o pozitie pe care nici un veleitar n ar fi parasit o fara lupta, considerand mai prejos de demnitatea sa ambalarea intr un astfel de conflict si punand mai presus de orice altceva calitatea sa de cercetator si evaluator onest al unui pasiv existential adeseori coplesitor.

Pe acest fond de filosofica acceptare a propriei sale libertati ca o necesitate inteleasa, Corneliu Turianu ne propune acest succint bilant al prezentei sale in prima scena publica, lasandu ne pe noi sa l judecam si sa l „condamnam”.'