Punctul pe Y / vineri 02 decembrie 2011 Nr: 3412

Ziua Nationala a unei natiuni meteodependente

Ca suntem o natiune meteo-dependenta o demonstreaza si initiativa legislativa de la Senat care propune inlocuirea actualei date a Zilei Nationale, cu una mai calduroasa, in Mai.
Intr-un fel, initiatorii au dreptate: deobicei, in aceasta perioada este frig si frigul descurajeaza participarea si entuziasmul, atatand spiritele.

Asa se explica faptul ca in majoritatea cazurilor, in aceste doua decenii, festivitatile au fost presarate cu mai mici sau mai mari scandaluri, cu boicotari din partea unor grupari politice, nemultumite in general, ceea ce n-a facut decat sa umbreasca - daca mai era nevoie - evenimentul.

Spuneam ca noi, romanii, suntem meteodependenti. Si asa este. Ziua de 23 August s-a bucurat - in ciuda ilegitimitatii ei - de o certa popularitate datorita vremii frumoase si calduroase care scotea din casa multimi dornice nu doar de spectacol, dar si de “chilipirurile” timpului - berea si cremvurstii care nu se puteau procura tot timpul. Pana si Revolutia, din 22 Decembrie 1989, ma indoiesc ca s-ar mai fi produs daca era ger sau vifornita. Intr-o asemenea eventualitate am mai fi pus o haina pe noi si am fi asteptat un alt prilej, mai suportabil. Mi-e gre sa cred ca in alte conditii multimea ar fi iesit si ramas in strada o noapte intreaga, cum s-a intamplat atunci.

Asa incat inclin sa cred ca propunerea Senatului - acceptata tacit din cauza ca domnii de acolo aveau alte probleme de dezbatut decat legile - merita sa fie luata in considerare la camera decizionala. In fond, 10 Mai vorbeste tot despre unitate nationala si independenta, ca si 24 Ianuarie dealtfel, doar ca e pozitionata intr-un interval mai favorabil activitatilor oficiale in aer liber. Putem lua exemplu de la fratii nostri latini, care se bucura in fiecare an, de 14 Iulie, sau de “Marele Licurici” care tot in Iulie, dar pe 4, sarbatoreste cu fast Ziua Nationala.

Cu 10 Mai vor fi mai fericiti si monarhistii - cati or mai fi - si pro-europeni - nu putini si, in general, cam toata lumea.