Punctul pe Y / Friday 18 November 2011 Nr: 3404

10%

„Nici nu ma dau jos din pat pentru mai putin de 10% - o parafrazeaza un intermediar de alocatii din fondul special al Guvernului, pe celebra Naomi Campbell.

Aceasta afirmatie deschide o fereastra spre peisajul complex al spagii din Þara Romaneasca. Procurorii de la Cluj se chinuie sa dovedeasca faptul ca Apostul primise vreo 100.000 de euro de la diversi solicitanti de contracte. Mi se pare o jignire pentru anvergura primarului lasat mostenire clujenilor de dl Boc. Cea mai simpla socoteala s-ar putea face calculand intrarile de la biroul de avocatura al nevestei edilului. Sumele contabilizate sunt spaga pura si curata - pentru care se platesc taxe si impozite. Cam pe acolo se cifreaza spaga reala agonisita in fruntea urbei, in cel mai mafiot stil cu putinta.

Interceptarile procurorilor fac lumina pe o buna parte a traseului spagii. Se poate afirma fara nici o teama de exagerare ca din totalul alocarilor de fonduri catre administratiile locale, un procent de 10 la suta intra in buzunarele celor care atribuie contracte. Cum de se pot lipsi beneficiarii acestor contracte de aceste sume necontabilizate? Foarte simplu: un bun procent din prestatie e fictiv. Pana la jumatate din valoarea lucrarilor nu exista fizic. Sunt bani care intra in buzunarele prestatorilor cu binecuvantarea beneficiarului care stie ca trebuie sa accepte produsul care i se livreaza - soseaua care se strica intr-un an si trebuie refacuta cu alti bani - ca sa dau un singur exemplu. Sau, o buna parte din contracte vizeaza operatiuni necuantificabile - cum ar fi asigurarile sau consilierea juridica. Ce sa masori aici?

As indrazni sa merg cu gandul mai departe: situatii de acest gen nu sunt doar la Cluj sau pe unde le-au mai dovedit procurorii. Sunt cam peste tot. Spaga contractuala e generalizata.

Nimic sau aproape nimic nu se face fara ca cineva sa bage o parte din acesti bani in buzunar. Spaga constituie un procent din PIB - e drept, pe care nu-l gasim in bilanturile Finantelor sau in bugetul de stat. Ea este inclusa, iar specialistii in materie o estimeaza la ametitorul procent de 10%! Cu alte cuvinte, peste 10 miliarde din bani care circula sunt negri! Iar asta o stiu toti cei care-i manevreaza si se numeste “coruptie generalizata” - cea din cauza careia europenii ne privesc cu suspiciune si nu se bucura sa ne aiba in preajma!