Punctul pe Y / Thursday 24 February 2011 Nr: 3233

Cu degetul pe rana

Aflat la bilantul MAI, presedintele a pus degetul pe rana coruptiei afirmand ca oriunde ai atinge organismul social dai de coruptie.

Nu mi-am imaginat vreodata ca Traian Basescu ar putea avea o viziune idilica asupra acestui fenomen. Ca el se afla doar acolo unde este dat in vileag. Dimpotriva, ca om nascut, crescut, educat si exersat in sistem stie foarte bine ca flagelul este generalizat si ca amploarea sau cronicitatea lui difera doar in functie de miza. Unde miza e mai mica, e cea mai putina coruptie. Unde, insa, se invart bani cu lopata, cancerul este generalizat. Nu cred ca a fost nevoie ca serviciile sa-i prezinte raportul referitor la coruptia si contrabanda din vami, in vara trecuta, ca sa se lamureasca cum stam cu flagelul la ceea ce urmeaza sa devina granitele Uniunii. Erau lucruri arhicunoscute, cu atat mai mult cu cat unul dintre greii partidului - Blaga - si-a inceput cariera politica la vamile din nord, unde mi-e greu sa cred ca nu a avut de-a face cu fenomenul care, iata, risca sa arunce in puscarie pe orice a lucrat pe acolo macar o zi. Mi-e greu sa cred ca presedintele nu stia in ce sta, de fapt, forta baronilor locali, intre care cei aflati prin judetele de granita au reusit sa dobandeaca o influenta net superioara colegilor lor din interior. Ca aplombul lui Flutur, Falca, Frunzaverde, Stefan se datoreaza exclusiv talentelor lor organizatorice si nu fluxului de bani negri dinspre vamile pastorite de oamenii lor, drenate spre pusculitele de partid.

In aceasta zona, organismul de care vorbeam este afectat de o evolutie spectaculoasa a „bolii”, spre metastaze multiple. Pacientul este in situatia in care niciunul dintre organele sale nu mai functioneaza fara „calmantul” spagii. Iar institutia la al carei bilant s-a aflat presedintele nedoritor de aplauze, este una reprezentativa. Daca procurorii isi pun mintea, ar putea baga la parnaie pe toti politistii de frontiera, urmati de cei de la circulatie, plus un esalon important de la judiciar (se stie ca orice plangere este solutionata doar daca petentul cotizeaza la „cheltuielile” de investigatie) si asa mai departe. Scutiti ar putea fi doar cei de la Evidenta Populatiei unde informatizarea a redus contactele cu clientii... In aceasta situatie, apelul presedintelui suna patetic, dar si comic: revizuiti-va! Dati-i afara pe corupti! Bine, dar cine mai ramane in cazul asta? Cu cine va mai lucra „baiatul asta”, Igas care pare deja pierdut printre crocodilii cu trese grele care misuna printr-un ministru subordonat politic de fiecare dintre administratiile care au trecut peste el?