Punctul pe Y / Monday 30 June 2008 Nr: 2248

Ravna constitutionala

Odata cu esecul discutarii in Parlament a dosarului „Nastase-Mitrea”, datorita lipsei de cvorum, generata de adierea vacantei, in Dealul Cotrocenilor s-a iscat vijelia ravnei prezidentiale.

Fara sa adaste un moment, presedintele a pus pe hartie (desi nu demult, se declara un adversar al scrisorilor - e drept, pe vremea cand Bogdan Olteanu il bombarda zilnic cu misive pe care nici macar nu le deschidea) un indemn plin de mustrari catre alesii patriei, certandu-i ca au tratat cu superficialitate o problema de o asemenea gravitate si cerandu-le imperios sa faca iute o sesiune extraordinara. Ca sa sune bine, a adaugat la dosarul „Nastase - Mitrea” si dosarul „Curtea de Conturi”.

Eu zic - si nu stiu daca zic bine - ca Traian Basescu a facut o eroare reactionand in acest fel. In primul rand a confirmat acuzele lui Nastase, cum ca dosarul „Zambaccian” a fost facut de DNA la ordin si ca toata chestiunea reprezinta, pana la urma, o mostra de ura personala. Cam la fel a zis si Mitrea. Ambii s-au prevalat de lucrarea neglijenta a DNA-ului, care n-a reusit sa dea greutatea cuvenita aspectelor penale, lasand sa razbata izul civil al dosarelor. Nu vreau sa spun ca Nastase si Mitrea ar fi fost usi de biserica pe parcursul guvernarii PSD. Dar, dintre toate aspectele - majoritatea ridicate si analizate chiar de presa - DNA n-a reusit sa retina decat niste maruntisuri. Cine a reusit sa citeasca ceea ce-a pus Parlamentul pe site, nu poate decat sa se uimeasca de faptul ca o institutie de talia asta nu reuseste sa faca mai mult decat un procuror stagiar de sector.

Asta, zic eu, e prima greseala a prezidentului. A doua este intentia de a da indicatii Parlamentului, ce sa faca si cum. O incercare sortita esecului din capul locului, mai ales daca te gandesti ca acolo sunt cei „322” pe care i-a pus, de cate ori a putut, la zid. Cu exceptia baietilor credinciosi din PD-L, dar a caror credinta nu prea s-a aratat si la ultima incercare, cand cvorumul nu s-a realizat din cauza lor. Asa ca, se poate spune de pe acum ca tavna asta prezidentiala n-are nicio sansa si ca discutia dosarului „NM” se va face hat, la toamna, cand probabil ca decizia va fi negativa. Dar Basescu asta si asteapta: o decizie negativa, care sa-i dea prilejul sa puna tunurile pe „ticalositi”.

Pana una-alta, problema de fond e ca toata aceasta tentativa este o problema strict constitutionala. Scrie la legea fundamentala ca astia sunt pasii care trebuie facuti. Si - buna, rea, Constitutia trebuie respectata, pana cand o schimbam. Sigur ca chestiunea asta cu imunitatea e revoltatoare, dar uite ca de ea a beneficiat chiar presedintele, in dosarul „Flota”. Numai ca el n-a avut nevoie de avizul Parlamentului. Si nici n-a dat vreun semn ca ar fi dorit sa renunte la imunitate pentru a se pune la dispozitia justitiei. Pentru ca, tot constitutional, nu se putea: ar fi trebuit sa-si dea demisia din functie. Si atunci cine-l mai hartuia pe Nastase?