Ziarul personal Octavian Andronic
24 Sep 2020 - 16:49
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Până acum am învățat trei cuvinte românești: lapte bătut, ciorbă de burtă; pe al treilea nici nu îndrăznesc să-l scriu...

-- Bayer Zsolt, ziarist maghiar cu interdicție de a intra în România

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 16 septembrie 2010 Nr: 3126

Bonnie&Clyde de România

de Octavian Andronic

Mă gândesc că ar fi putut fi cu totul alta soarta lui Bonnie și Clyde, celebrii spărgători de bănci din vremea marii crize mondiale, dacă ar fi aplicat formula care se utilizează astăzi în România, pentru a face rost de cash: dacă el făcea ceva studii și ajungea șef de filială, iar ea era casieră, treaba ar fi putu merge ca unsă, fără niciun fel de pericol. Ar fi trebuit doar să fie atenți la mișcările unora dintre clienți mai neglijenți sau mai încrezători. Pe banii acestora și-ar fi putut lua case și mașini, ar fi putut călători și s-ar fi simțit cu adevărat niste VIP-uri. E drept, n-ar fi beneficiat de mediatizarea care i-a însoțit pe cei doi de-a lungul scurtei vieți de spărgători și nici n-ar fi sfârșit sub ploaia de gloanțe a federalilor, ci ar fi încasat – dacă ar fi fost descoperiți – câțiva ani de pușcărie, la sfârșitul cărora s-ar fi putut bucura în continuare de roadele jafurilor lor pașnice.
Evenimentele ultimelor luni dovedesc faptul că în România, cel mai avantajos – și mai sigur – mod de a jefui o bancă este să o faci din interior. Mai există fraieri care cred că dacă-și pun o cagulă și folosesc un pistol de jucărie se pot allege cu o pradă care să-i ajute măcar să-și plătească vreo două dintre ratele restante la credite luate cu buletinul în vremea efervescenței împrumuturilor ieftine. Nu doar că se aleg cu puțin, dar și riscă să primească un glonț în cap de la un polițist aflat întâmplător prin preajmă.
Cel putin trei cazuri făcute publice în ultimele luni ne arată că se aplică la scară largă (dacă trei au fost descoperite, vă imaginați câte sunt!) procedeul pașnic al golirii unor conturi personale, cu discreția pe care o face posibilă operarea autorizată a acestora. Pentru mulți români idea de a nu avea încredere în bancă era de neacceptat: chiar dacă te jupoaie prin comisioane, o face cel puțin legal.
Dar să-ți ia banii – asta nu se poate. Au crezut-o și cei din Sibiu, și unii din Brașov, iar mai nou, clienții din București. Omul lor de încredere din bancă, cu care se sfătuiau ce și cum să facă, le folosea cu nonșalanță banii în scopuri proprii. Pe undeva, această atitudine poate fi, dacă nu acceptată, măcar înțeleasă: funcționarul de la ghișeu e și el om, cu nevoi și aspirații, iar în timp ce el manevrează grămezi de bani, având buzunarele goale, tu nici nu mai ști câți ai! Se induce, probabil, un sentiment de haiducie, numai că prada nu mai e împărțită la săraci, ci rămâne la prădător.
Astfel de lucururi se întâmplă și la case mai mari. La noi mi-e teamă că a devenit un fenomen de masă și dacă s-ar declanșa un val general de controale, concluziile ar putea fi uluitoare. În unele cazuri hoții din interior mai apucă să pună banii la loc după ce i-au înmulțit în folos propriu, în altele încearcă să se salveze prin suveici fără sfârșit. Cert este că băncile nu dispun (voit sau nu) de antidotul necesar, de mijloacele de control și prevenire necesare. Ponderea fraudelor bancare se mută, treptat, din exterior spre interior și cei care ar trebui să vegheze fenomenul moțăie pe laurii aniversărilor.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie