Ziarul personal Octavian Andronic
25 Mai 2024 - 20:15
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Ceaușescu nu a jignit niciodată un cetățean al României!

-- Cozmin Gușă

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Wednesday 07 December 2011 Nr: 3415

Un fost senator revine în aulă

de Octavian Andronic

Astăzi, la Senatul României are loc un eveniment: o lansare de carte. Volumul aparține unui fost membru al acestui for, iar audiența va fi formată din membri actuali ai Camerei superioare a Parlamentului. Este un gest de profundă civilitate, această invitație, care onorează, deopotrivă, gazde și musafiri și ea se poate înscrie ca un moment semnificativ al tranziției legislativului spre condiția de instituție complexă, integrată în viața cetății.

Am avut privilegiul de a fi solicitat să scriu prefața volumului “Ediție specială”, cel în care profesorul universitar Corneliu Turianu a adunat câteva dintre interviurile, punctele de vedere, scrisorile deschise și articolele produse în perioada în care s-a aflat în serviciul țării, în calitate de legislator. Fie-mi permis să reproduc aceste rânduri:

"Problemele au început, pentru domnia sa, când a crezut că legea e una pentru toți și a aplicat-o în consecință, potrivit argumentelor pe care le oferă cartea de căpătâi a oricărei democrații. Opoziția politică a vremii a văzut în decizia sa referitoare la o nouă candidatură a președintelui în exercițiu nu o soluție izvorâtă dintr-o analiză temeinică, cât exprimarea unei opțiuni personale. Pe aceeași coardă au exersat și cercurile Puterii.

Adulat și victimizat aproape în egală măsură, juristul a fost nevoit să constate că Justiția nu mai este aceeași, locul de refugiu al profesionistului, din lipsa de spațiu ocupat de prea mulți oportuniști. A făcut atunci pasul care l a dus în câmpul politicii, printre combatanți animați mai mult de un entuziasm orb decât de o competență și luciditate atotvăzătoare. Seriozitatea cu care a abordat noua sa condiție i a fost, practic, fatală: când vii cu instrumentele precise ale evaluării adevărului într o lume a compromisurilor nu poți să constați decât că ceva nu se potrivește: ori tu, ori ceilalți. Corneliu Turianu a preferat prima variantă și după un exercițiu parlamentar în care a realizat mai mult decât droaia de amatori care a compromis cu succes un partid – altfel onorabil – și o guvernare – de bună credință în intenția sa de fond – lăsând în urmă o certă dâră de competență și s a retras spre uneltele sale fundamentale.

Revenirea sa în primul plan al politicii s a făcut pe fondul chiar al acestei competențe, atunci când o instituție nu odată acuzată de diletantism, a ajuns la sorocul înnoirii. Candidatura sa pentru CNSAS a fost una dintre cele mai larg acceptate de către decidenți, purtând cu sine prezumția de competență și aplicare: era, practic, primul jurist de profesie chemat să judece prin prisma legii vinovățiile sau suspiciunile legate de „pactul cu diavolul” făcut într o epoca în care acesta era considerat și legal și normal. Vânzolelile interne dintr o instituție încă neașezată pe făgașul sau l au scos încă odată în primul plan al controverselor publice: ales cât se poate de legal și de regulamentar în funcția de președinte al Colegiului, a avut surpriza să se confrunte cu o cabala vopsită civic ce purta cu sine nostalgiile și tertipurile expirate ale Pieței Universității. A făcut față cu demnitate unei situații în care erau călcate în picioare și principiile și regulile funcționării instituției, retrăgându se dintr o poziție pe care nici un veleitar n ar fi părăsit o fără luptă, considerând mai prejos de demnitatea sa ambalarea într un astfel de conflict și punând mai presus de orice altceva calitatea sa de cercetător și evaluator onest al unui pasiv existențial adeseori copleșitor.

Pe acest fond de filosofică acceptare a propriei sale libertăți ca o necesitate înțeleasă, Corneliu Turianu ne propune acest succint bilanț al prezenței sale în prima scenă publică, lăsându ne pe noi să l judecăm și să l „condamnăm”."

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie