Ziarul personal Octavian Andronic
19 Apr 2024 - 07:37
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu sunt om politic. Imi displace această categorie de omeni datorită absenței totale a ceva în cap, afară de idei fixe și nebuloase.

-- Alexandru Paleologu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Saturday 11 July 2009 Nr: 2807

Talpeș scrie istorie

de Octavian Andronic

Citesc, ca pe un roman polițist, primul volum al memoriilor lui Ioan Talpeș. Rod al unei colaborări mai mult decât fructuoase cu gazetarul Horia Alexandrescu, un „iscoditor” de profesie, volumul „În umbra marelui Hidalgo” reprezintă punctul de plecare al unei serii ce se va întinde pe parcursul a nu mai puțin de șase volume, acoperind perioada Revoluției și anii de istorie contemporană care au urmat. Ioan Talpeș nu este un memorialist, ci un istoric de profesie, de unde și rigoarea faptelor compuse într-o cronologie strictă și cu aparatul critic corespunzător. Melanjul acesta dintre curiozitatea gazetarului și rigoarea istoricului produce un op în care locul speculațiilor este luat de fapte, iar analiza evenimentelor se situează pe palierul izvoarelor autorizate. Probabil că cei care vor scrie istoria completă și complexă a acestor ani nu vor putea face abstracție de memoriile extrem de exacte ale istoricului Talpeș. Și, poate, una dintre cele mai pertinente contribuții, până la acest moment, rămâne aceea că soarta României s-a decis nu la Malta, ci la Kiev, și nu între Bush și Gorbaciov, ci între Gorbaciov și Mitterand. De altfel, Talpeș citează documente din arhivele americane din care reiese că la Washington se luase hotărârea ca România să nu mai fie considerată favorita din blocul sovietic, fiind mutată pe ultimul loc al atenției SUA, cu 8 luni înainte de întâlnirea de la Malta. Sau capitolul dedicat „marelui patriot” Pacepa, cel care pretinde, alături de armele de vânătoare confiscate și recunoașterea meritelor sale în demolarea regimului Ceaușescu, pe care-l servise cu suficientă credință până la defecțiune.

Este notoriu faptul că Talpeș a fost unul dintre puținii politicieni români care s-au opus deschis presiunilor făcute de americani pentru „reabilitarea” lui Pacepa. Și a făcut-o cu argumentele specialistului – nu numai ca istoric, dar și ca șef, vreme de aproape șase ani, al Serviciului de Informații Externe. Talpeș blindează cu argumente aserțiunea privitoare la rolul de agent dublu pe care l-a jucat Pacepa și consideră că repunerea în drepturi a acestuia s-a datorat și faptului că dl Ion Iliescu s-a lăsat convins de argumentele oferite de Rodica Stănoiu, cea care, la rândul său, își însușise argumentele avocatului Cătălin Dancu, susținute pe baza exclusivă a declarațiilor lui Pacepa. „Eu cred că ce a făcut Pacepa a fost chiar mai grav decât ce a făcut Ceaușescu” – conchide Talpeș și avem toate motivele să-l credem.

O informație de ultimă oră este aceea că generalul se va înscrie în cursa prezidențială. Pentru cei care-l considerau unul dintre susținătorii actualului președinte, vestea poate fi bulversantă, indicând o schimbare de atitudine. Sau din contra?

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie