Ziarul personal Octavian Andronic
13 Iun 2024 - 04:01
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

În județele rurale s-au prezentat mai mulți la vot!

-- Stelian Tănase, moderator TV

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Tuesday 20 December 2011 Nr: 3424

Succesiunea de la Phenian

de Octavian Andronic

După moartea lui Havel, a venit la rând Kim Jong Il. Dintre liderii „istorici” ai lumii, unii dintre ei cu multe zeci de ani la activ, doar Fidel Castro le-a supraviețuit celor care au influențat evoluțiile globale în ultima jumătate a mileniului trecut. Printre aceștia liderul coreean poate fi considerat un „junior”, părintele său fiind cele care a „fondat” Coreea de Nord și a condus-o cu mână de fier până prin anii 70, lăsând țara moștenire controversatei sale progenituri.
În dictaturi – spre deosebire de democrații – decesul unui lider naște o grămadă de probleme. Dacă Havel a trecut în cealaltă lume în liniște și pace, lăsând în urma sa doar regrete și cuvinte de apreciere pentru rolul său în schimbările ce au avut loc spre finele secolului trecut, moartea lui Kim Jong Il naște o grămadă de probleme, atât pentru coreeni, cât și pentru restul lumii. Cuprinsă în definiția dată „axei răului”, prin potențialul său atomic și prin imprevizibilitatea deciziilor care se luau acolo, Coreea de Nord a rămas, practic, ultimul bastion al comunismului primitiv. În timp ce China s-a degajat substanțial față de dogmă, în special prin politica sa economică, iar Vietnamul o urmează, în timp ce până și în Cuba adie un vânt de schimbări, e drept, minore, în Coreea de Nord totul a rămas încremenit în parametrii vremii lui Kim Ir Sen. Coreea este, la această oră, un stat cu o armată enormă – raportată la numărul de locuitori, și cu un nivel de trai mizerabil, generat de lipsa totală de eficiență a sistemului. Aflată mai mereu pe picior de război cu „frații” săi din Sud, Coreea de Nord a împărtășit – la un alt mod – problemele Germaniei de Est, unde puritatea doctrinei politice se confrunta cu imaginea Vestului prosper, într-un raport net dezavantajos, care s-a dovedit a fi, în cele din urmă, unul dintre motoarele schimbării ce a avut loc aici. În Coreea problema se pune altfel, posibilitățile de informare ale populației reducându-se doar la ceea ce partidul accesptă să se știe. De aceea, convingerea majorității coreenilor că trăiesc în cea mai bună dintre lucrurile posibile și că orice schimbare ar putea avea consecințe devastatoare asupra echilibrului transformat în imobilitate, nu poate constitui unul dintre motoarele unei eventuale schimbări. În plus, poate în nici o altă țară fostă comunistă, controlul organelor de represiune nu a fost mai total și mai dur decât în Coreea de Nord. Există acolo o categorie care-și datorează privilegiile acestui tip de control și care nu va renunța fără luptă la ele. În aceste condiții, aproape că nu mai are importanță succesiunea la „tronul” vacant al țării: dacă nu va fi o marionetă recrutată pe linie dinastică, va fi unul dintre cei mai duri reprezentanți ai aparatului – posibil șeful armatei sau al Securității.

Iar acesta nu va face altceva decât să lanseze un nou apel la unitate și vigilență față de pericolele care amenință suveranitatea și libertatea țării. Și o va face cu degetul pe butonul nuclear.

P.S. Deși, când e să se aleagă praful de ceva, nimic nu mai funcționează. A crezut cineva că regimurile din Est, atât de bine asigurate de serviciile experimentate de Securităților proprii, se vor prăbuși aproape fără nici un fel de reacție din partea acestora?

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie