Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 11:27
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Cât de relaxant e să ieși din lumea asta falsă a costumelor și a debitărilor de nonsensuri unde fiecare se simte mai important decât celălalt, nerealizând că ne petrecem viața făcând lucruri inutile''

-- Peter Imre, Corporate Affairs Director, Philipp Morris România

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 06 noiembrie 2007 Nr: 2072

Problema europeană a țiganilor din România

de Octavian Andronic

Știați că noi avem un „rege internațional al romilor”, pe lângă ceilalți regi și împărați de care nu duc lipsă etnicii? Nimic altceva decât o recunoaștere a poziționării asupra sau transnaționale a unuia dintre cele mai compacte și mai unitare grupări etnice din Europa. Veniți nu se știe exact când din India (autoritățile indiene recunosc apartenența lor la grupările etnice de pe terotoriul Indiei) ei s-au răspândit aproape pretutindeni unde au găsit loc să se așeze și mijloace de subzistență. Au foste, secole de-a rândul, robi pe moșiile latifundiarilor, opriți din periplul lor istoric și așezați cu forța pe amplasamente neprimitoare și izolate de restul populației. În timp, s-au desprins diverse ramuri care au renunțat la condiția de nomazi și s-au integrat în societățile respective. Nimic însă nu i-a putut opri pe țigani – nici măcar regimurile comuniste represive, care își ermetizseră granițele – să umble de-a lungul și de-a latul unei Europe în continuă schimbare. Ultima eliberare a țiganilor „legați de glie”, într-un fel sau altul, de pe vremea lui Mihai Viteazu, a constituit-o căderea regimurilor comuniste. Presiunile făcute de statele dezvoltate la adresa libertăților individuale au avut primul ecou în mișcarea frenetică și dezorganizată a cohortelor de țigani care au descoperit adevăratul tărâm al făgăduinței în țările nepregătite pentru confruntarea cu ei și cu trăsăturile de caracter și de educație istorice. Nu vreau – și nu pot - să spun că lipsa de drag de muncă și tentația aproape naturală a însușirii bunurilor altora este o caracteristică genetică. Cunosc – unii îmi sunt chiar prieteni – suficient de mulți reprezentanți ai etniei care au avut puterea să dobândească o educație și să devină membri respectați ai societății. Caracteristicile negative pot însă să se regăsească aici într-o proporție incomparabil mai mare decât la altă etnie. Și de aici, toate problemele ei. Un sondaj efectuat, pe fondul ultimelor evenimente, în Italia, arată că peste 60% din populație nutrește sentimente de aversiune și antipatie față de țigani. Probabil că nici o altă etnie nu înregistrează o atare performanță. Iar ea vine, fără îndoială, de la rezistența manifestată față de o adaptare necesară la normele de civilizație și moralitate, care vine din străfundurile unei istorii speciale. I-aș invita acum pe toți profesorii de democrație care ne-au servit lecții în ultimii 17 ani, să pună mâna și să-și aplice principiile în colectivitățile de țigani „eliberate” de persecuțiile interne. Să reușească ei ceea ce noi n-am reușit nici la Hădăreni și nici în alte părți, unde populația locală a plătit mult prea scump riscul conviețuirii cu elemente pentru care nici o normă nu e valabilă.
Problema țiganilor nu este una românească. Este una europeană. Europa trebuie să găsească soluțiile – pe care în alte locuri le-a și găsit – de a face din țigani un factor de risc acceptabil pentru cei care sunt nevoiți să conviețuiască cu ei. Țiganii împrăștiați prin Uniunea Europeană au pașapoarte diferite, dar o problemă unică și asupra acesteia trebuie să se concentreze Comisia și comisarii. Expulzările sunt o chestie de fațadă: în maxim două luni cei expulzați vor fi înapoi și o vor lua de la capăt. Ori soluțiile trebuie găsite acolo unde se manifestă problemele și în mod adecvat și diferențiat.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie