Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 14:13
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Presimt că voi afla în curând că domnul Tăriceanu a eliminat vizele Schengen pentru români, că a obținut aderarea României la NATO și că a finalizat glorios negocierile cu UE. Sper să nu aflu și că are o vilă la Cornu''

-- Adrian Năstase

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 16 mai 2007 Nr: 1951

Omagiu(l) Mareșalului

de Octavian Andronic

Înainte de revoluție, un nume ca acesta și o poreclă asumată cu strângere de inimă puteau fi piedici esențiale în calea construirii unei cariere. Nu doar numele, ci și niște ‘bube’ la dosar l-au împiedicat să treacă peste una dintre condițiile esențiale: să devină membru de partid. A făcut diligențe, i s-a promis, dar lucrurile se poticneau sistematic. O rază de speranță se ivise chiar în ultima parte a lui ’89 când se mai făcuse loc la categoria ‘intelectuali’. Numai că a venit Revoluția și, deodată, s-a trezit în vârtejul ei. A nimerit, întâmplător, în primul val care a intrat în CC și în timp ce alții căutau să pună mâna pe ceva obiecte de valoare aparținând nomenclaturii, el s-a mulțumit cu o stenogramă. Cea a celebrei ședințe din CPEX, din 17 decembrie. A știut să o negocieze și aceasta l-a propulsat, uluitor, din poziția sa de agent de turism la ITHR, în aceea de ministru adjunct al Turismului, în guvernul provizoriu. N-a stat prea mult acolo, a înțeles că bate un vânt prea rece la vârf și s-a mulțumit să-i ia locul celui care-i fusese director și îl asuprise barându-i drumul spre mult dorita calitate, acum uitată și repudiată.

De aici înainte, biografia ‘Mareșalului’ – poreclă acum asumată chiar cu mândrie – a intrat în linie dreaptă. A mai lucrat ceva cu statul român, pe care l-a reprezentat în Israel, după care a plecat, pe propriile-i picioare, să-și facă o afacere din domeniul pe care-l cunoștea foarte bine. Așa s-a născut Agenția ‘Marshal’, iar Ion Antonescu a devenit unul dintre jucătorii importanți în industria agrementului.

N-a fost scutit de voiaje politice. În 2000 a intrat în Guvernul Năstase, ca adjunct la Cultură. Ce-are cultura cu ‘prefectura’ – s-au întrebat mulți. A avut. O relație specială între omul Ion Antonescu și valorile uriașe ale scenei românești, împinse de progres la periferia atenției publicului și interesului autorităților. A făcut multe pentru ei. Le-a redat marilor noștri actori ceva din demnitatea irosită prin viroagele tranziției. N-a fost un aparatchik, ci mai degrabă un mentor. Și un Mecena - situație absolut inedită pentru un om căruia i-a mers buhul că ar avea ‘arici în buzunare’.

Zilele trecute Ion Antonescu și-a deschis propriul hotel. Unul vechi, modernizat așa cum scrie la carte. Cu spații generoase și amenajări încărcate de gust. Ei bine, contrar obiceiului, când astfel de evenimente sunt ‘înobilate’ de prezența unor politicieni faimoși pentru înjurăturile care și le trag în direct sau ale unor moguli care-și expun ultimele achiziții feminine, Ion Antonescu a preferat să inaugureze hotelul în prezența marilor actori români. Au fost aproape toți cei care au un loc de drept în antologia artei interpretative. A fost o paradă de vedete autentice, de glorii ale unei epoci cu adevărat de aur, cu care spectatorul român probabil că nu se va mai întâlni vreodată. Prin prezența lor, ei au dat o semnificație deosebită unui eveniment care, altminteri ar fi fost unul ca oricare altul…

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie