Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 07:28
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"Cred că era mai util să fie PNTCD în Parlament în locul PUR".

-- Gheorghe Ciuhandu,liderul PPCD

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 18 septembrie 2008 Nr: 2315

Mintea Roman-ului cea de pe urmă

de Octavian Andronic

Petre Roman a apărut în politică precum Venus din spuma mării. A fost extras din vârtejul revoluției de vechii prieteni ai tatălui său și propulsat în doar câteva zile până la vârful guvernului. A fost o decizie pe care la vremea respectivă nimeni nu s-a gândit să o conteste, cu atât mai mult cu cât personajul era carismatic și dădea foarte bine pe ecranele televizoarelor, când îl  intervievau reporterițele de la televiziunile marilor puteri.

Că lectorul universitar de mecanica fluidelor n-avea experiență de conducere nu era un impediment. Dealtfel, cine mai avea așa ceva în afara lui Iliescu? Iar acesta avea pentru toți. Succesul inițial al tandemului Iliescu – Roman s-a datorat sentimentului maselor că experiențe și ponderea primului se pot îmbina fericit cu inițiativa și „obrăznicia” celuilalt, angrenând un parcurs mai puțin abrupt pentru ceea ce se numea atunci tranziție. Combinația aceasta n-a rezistat prea mult timp, orgoliul și aroganța tânărului reușind să-l scoată din „pepeni” pe mai vârstnicul și mai abilul politician, care n-a pregetat să-l arunce peste bord la primul seism major. De-a lungul celor aproape doi ani de guvern, Petre Roman a dat măsura calităților sale de reprezentare ce au făcut din el un excelent sol extern. Problematica internă l-a depășit însă constant. La demiterea/demisia sa din 1991, Iliescu a făcut tentativa de a-l momi cu funcția de ministru de Externe sau de înalt reprezentant diplomatic, pe care însă le-a respins ca fiind sub demnitatea și exigențele sale.

Cu o răbdare de invidiat, Roman a parcurs Canossa opoziției, ducându-și cu aplomb micul partid democrat spre o revenire spre prin plan. La alegerile din 1996 a revenit la putere, alături de Convenția Democratică, electoratul de dreapta uitându-i extracția de stânga. A devenit președinte al Senatului, și, în ultima parte, ministru de Externe. S-a comportat onorabil în ambele ipostaze, deși această ipostază i-a fost aproape fatală: la alegerile din 2000 partidul său a obținut un scor incredibil de mic, iar el, în calitate de aspirant la președinție, unul ridicol. Cu toată asigurarea primită din partea „mâinii sale drepte”, Băsescu („Petre, ești cel mai bun!”), n-a putut să preîntâmpine debarcarae sa de la conducerea partidului pe care-l înființase și cu care traversase un deceniu de tranziție bezmetică. Orgoliul – același orgoliu – l-a făcut să nu accepte o poziție subordonată fostului său subordonat și și-a căutat rostul prin alte părți. A încercat să creeze un alt partid, cu care a eșuat lamentabil la alegerile din 2004. A dorit să recupereze sigla „democrată” prentru utilizări ulterioare. Pentru ca, iată, acum, să primească un colac de salvare din partea mai vechiului său adversar din Alianță: Tăriceanu l-a numit înalt reprezentant al Guvernului pe lângă românii din străinătate, poziție prin care își poate face o eficientă campanie electorală pentru un mandat parlamentar din partea diasporei.

Recuperarea lui Roman este, cred, un lucru bun pentru politica românească. Are de-acum suficientă experiență pentru a nu mai repeta greșelile trecutului și pentru a se manifesta ca un catalizator al vieții politice, renunțând la păguboasele sale orgolii și, la catalogările fixiste care l-au dus pe marginea terenului de joc.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie