Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 00:43
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

E greu să caracterizezi în câteva cuvinte o personalitate atât de complexă ca fiul meu, Mădălin Voicu!

-- Mădălina Voicu, mama lui Mădălin

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 21 ianuarie 2011 Nr: 3211

Generalul armatei de contabili proști

de Octavian Andronic

Dl Gabriel Oprea, șeful cu cel mai mare grad (militar) al Armatei, este pe cale de a se înscrie în lupta pentru titlul de cel mai incapabil ministru al Apărării.

Al 14-lea titular al acestui portofoliu s-a instalat la comandă în Decembrie 2009, odată cu intrarea în pâine a ultimului Cabinet Boc. A fost o numire controversată, nu atât pentru abilitățile sale militare cât pentru ereditarea sa politică. Înălțat în gradul de politician de PSD, prin Adrian Năstase, care a făcut din el, mai întâi prefect al Capitalei și apoi ministru al Administrației, s-a angajat în lupta pentru putere de după alegerile din 2008, organizându-și o echipă de susținători care l-a propulsat spre scaunul „Internelor”, considerat la acea oră de către PSD a fi portofoliul cel mai important. Luptele interne pentru controlul informațiilor și „pactul” secret făcut de Oprea cu președintele Băsescu, au condus la retragerea sprijinului politic și, în final, la demisia sa. Odată cu demisia a urmat și disidența politică: exclus din PSD, și-a căutat sprijinul în partida adversă, în care avea susținători de pe urma combinațiilor de afaceri cu Elenea Udrea și gruparea lucrativă a acesteia. A fost – spre surprinderea generală – avansat la cel mai înalt grad din armata română – general cu patru stele – împreună cu doi dintre fondatorii noului său partid (Onțanu și Iordănescu). A organizat gruparea Independenților din Parlament, compusă din transfugi din PSD și PNL pe care i-a adus-o ca ofranda președintelui, pentru formarea unei majorități prin care Boc să se mențină la guvernare. A primit, în schimb, portofoliul Apărării Naționale, reînnodând tradiția șefilor militari, după lungul interludiu de civili de după Spiroiu.

În calitate de ministru Oprea n-a făcut mare lucru pentru o armată tot mai subfinanțată și confruntată cu probleme insurmontabile. Între acestea, cea care l-a plasat între ciocanul austerității guvernamentale și nicovala încrederii din interiorul sctructurilor militare, a fost chestiunea pensiilor.

Refrenul „pensiilor nesimțite” pe care-l recită de zor premierul, viza și o serie de reprezentanți ai oștirii care reușiseră să prindă culoare de pensionare favorabile, profitând de ele. Alertei generate de aceste amenințări Oprea i-a răspuns prin declarații solemne de genul „atâta timp cât mă aflu aici nu voi permite...”.Înregimentat însă în „armata” lui Boc, sub comanda supremă a lui Băsescu, n-a mișcat în front când mecanismele recalculării s-au pus în funcțiune. Apariția primelor taloane reduse, din Ianuarie, a declanșat proteste ce s-au accentuat pe măsură ce numărul celor care constatau că iau mai puțini bani creștea – inclusiv, sau mai ales, dintre cei cu pensii sub 3000 lei, despre care se dăduseră asigurări ferme că nimeni nu se va atinge de ele. După o tăcere stânjenitoare de vreo săptămână, în care n-a scos capul de la cutie, ministrul și-a trimis un pluton comico-fantezist de comunicatori, comandat de o doamnă general de contabilitate, să explice ceva de neînțeles. Abia când protestele au atins niveluri explozive a catadixit să iasă și ministrul și – culmea – să se lanseze într-o diatribă la adresa presei și a opoziției, care, chipurile, ar fi distorsionat mesajul pozitiv al recalculărilor.

Dacă în orice altă țară în care onoarea militară mai are vreo semnificație, ministrul și-ar fi dat demisia după acest episod, la noi se întâmplă exact invers. S-ar putea, chiar, să fie promovat.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie