Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 15:47
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Vor să mă aresteze pentru că am vândut niște vaci cu reumatism!

-- Ioan Mureșan, fost ministru al Agriculturii

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 26 septembrie 2008 Nr: 2322

De la uninominal la unicameral

de Octavian Andronic

Dacă o să cadă votul uninominal din cauza "tertipurilor" Guvernului ("V-am spus eu?!" - va clama triumfător, președintele) în mâneca adversarilor acestei variante electorale rămâne o carte: cea a Parlamentului unicameral.

De ce are România două Camere ale Parlamentului? Pentru că așa au considerat "părinții" Constituției că poate fi potolită foamea de funcții a noilor democrați de după Revoluție. Și așa putea fi continuată, pe șest, o tradiție care dubla sistematic schemele și numărul lefegiilor la stat. În comunism erau structurile de partid care le dublau, până la vârf, pe cele de stat. De ce ar fi fost altfel după?

S-a propus și s-a acceptat cu entuziasm că democrația reală nu poate fi instaurată decât cu vreo 500 de parlamentari. Soluția n-a fost deloc justificată, deși era evidentă dublarea inutilă de competențe și faptul că mare deosebire între ceea ce fac senatorii și ceea ce fac deputații nu este nici astăzi. A contat doar faptul că partidele își puteau satisface clientela politică cu sinecuri bine remunerate și adăpate cu un număr impresionant de privilegii. În "fabrica de legi" muncesc cam o treime dintre "angajați", restul dormitează sau chiulesc pe bani publici. Este și motivul pentru care, în topul celor mai puțin credibile instituții, Parlamentul se situează pe unul dintre primele locuri. Pe nedrept, zic eu, pentru că rolul său este unul esențial, care ar trebui să se facă evidențiat într-un mod mult mai eficient decât se întâmplă acum.

Această realitate a generat reacții. Una dintre primele propuneri de simplificare și de eficientizare a forului legislativ a aparținut conservatorilor. Ca mai toate ideiile lor bune, însă, nu a găsit susținere în mediul politic. Pentru că ea implică severe amputări de beneficii și de privilegii. Cine s-ar aștepta ca însuși corpul legislativ să demareze o astfel de inițiativă, se înșeală amarnic. Ideea conservatorilor a fost furată (ca multe altele) de dl Boc, șeful democraților-liberali, ca un colac de salvare al crizei de imagine în care risca să intre partidul. O criză pe care contestarea uninominalului de către peremiști risca să  o amplifice în cazul unei soluții afirmative în instanță. Demersul acesta de ultimă oră are șanse să găsească infinit mai multă susținere la masa de alegător decât uninominalul - o noțiune puțin înțeleasă și acceptată doar în speranța că o schimbare a sistemului de vot va schimba și oamenii. În cazul Parlamentului unicameral, lucrurile sunt infinit mai clare: cetățeanul percepe această idee ca pe o sancțiune a parazitismului politic și ca pe o ușurare a bugetului, în același timp. Iar o soluție concretă poate veni, de data aceasta, de la un referendum care promite să se bucure de incomparabil mai mult succes decât toate cele de până acum. Și probabil că acesta este atu-ul secret al președintelui, de la care acesta așteaptă primenirea clasei politice. Încă o iluzie, printre multe altele, pentru că această primenire reprezintă o chestiune de fond și de durată, nu una de formă și de circumstanță.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie