Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 18:40
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Cât de relaxant e să ieși din lumea asta falsă a costumelor și a debitărilor de nonsensuri unde fiecare se simte mai important decât celălalt, nerealizând că ne petrecem viața făcând lucruri inutile''

-- Peter Imre, Corporate Affairs Director, Philipp Morris România

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 16 septembrie 2008 Nr: 2313

De ce ne mor actorii?

de Octavian Andronic

Ca pe o sinistră bandă rulantă, marii noștrii actori trec în eternitate unul câte unul, lăsând scena tot mai goală. Ultimul dintre aceștia este Ștefan Iordache.
L-am revăzut, în tocmai ziua trecerii sale dincolo, într-un film realizat de TVR, în care făcea o mărturisire care, prin prisma evenimentului, suna tragic: Iubesc viața! Mi-aș retrăi-o din nou, cu tot ceea ce mi s-a întâmplat – bune și rele.

Nu a mai avut răgaz. S-a dus dintre noi, în cel mai iubit, de către el, moment al anului: cel în care se culeg strugurii și se face vinul. Era, pentru Ștefan Iordache, un adevărat ritual, pentru care se pregătea cu minuție și pe care-l savura moment cu moment. Vinul era, pentru el, tovarășul momentelor adevărate, cele de prietenie, de comuniune, de solidaritate umană. Pentru că Ștefan nu iubea doar viața. El iubea oamenii, cărora le dăruia încrederea și prietenia sa. Și talentul său. În același reportaj Iordache mărturisea că face parte din istoria teatrului românesc. Se considera unul dintre cei care au dus mai departe, cu dăruire și talent, flacăra vie a unuia dintre cele mai complexe și mai extraordinare fenomene culturale al ultimei jumătăți de secol și ceva: teatrul! A fost epoca marilor actori, a marilor creații regizorale și interpretative, a marilor spectacole care produceau fantastice comuniuni cu un public sensibil și avizat. Teatrul a fost – cred eu – suprema formă de rezistență a poporului român la procesul de îndoctrinare ideologică – cel care s-a lovit ca de un zid de adevărul creației – de necontrolat și de nemanipulat!
Ștefan Iordache a fost unul dintre acei mari actori care reușeau să facă să treacă rampa, dincolo de cuvinte și de text, adevărurile și crezul unei culturi vii și autentice.

Teatrul românesc, de la generația lui Sică Alexandrescu, cu marile sale montări clasice și până la aceea a lui Ștefan Iordache și ai săi „cei mai iubiți dintre pământeni”, a fost un fenomen unic, irepetabil.
Seva culturală a acestei nații pare a se fi epuizat dând recolte fantastice, de neînțeles, dar cu atât mai copleșitoare. Această sevă parcă și-a secat izvorul, și, cu fiecare nume mare care trece implacabil în eternitate, scena rămâne tot mai goală și mai tristă.

De ce ne mor actorii? În primul rând pentru că aceasta este legea firii. Dar, în al doilea rând, pentru că ei au devenit niște dinozauri ai spiritualității, condamnați la pieire de pâcla deasă a mercantilismului și a „veleitarismului” care se așterne deasupra lumii lor. În concurența nedreaptă cu „actorii” voraci și mult mai adaptați, ai politicii și ai business-ului contemporan, marii noștri actori, marii noștrii oameni de cultură se retrag, în liniște și uitare, în panteonul memoriei nostre. Fie-le țărâna ușoară și amintirea talentului lor eternă.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie