Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 14:54
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu cred că pentru a fi votat de oamenii săraci, trebuie să fii neapărat și tu sărac!

-- Viorel Cataramă

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 22 octombrie 2009 Nr: 2883

Bătălia pentru locul 2!

de Octavian Andronic

Este vremea sondajelor. Ultimul - cel al Companiei de Studii Sociologice și Branding (CCSB) fixează starea de dinaintea moțiunii de cenzură a „pacientului” electoral. Efectele moțiunii se vor vedea, cu siguranță, în următorul sondaj.

Să notăm deocamdată că: numărul celor care consideră că țara merge într-o direcție greșită se mărește, cu dificultățile generate de criză și de proasta guvernare. 71% dintre subiecți știu acest lucru, deși nu prea au habar care ar fi direcția cea bună. N-au habar, însă, nici guvernanții, așa că n-are rost să ne agităm prea tare pe această temă perpetuă. Evident însă că principalul subiect al sondajelor îl constituie alegerile prezidențiale de al căror tur 1 ne mai desparte doar o lună. În această săptămână se depun ultimele candidaturi la BEC, iar numărul competitorilor apare deja mai mic decât la celelalte scrutinuri. Poate cel mai mic-și prin faptul că unul dintre posibilii candidați care își făcuse o pre-campanie zgomotoasă a ajuns în cătușe (Nati Meir). Sunt vreo 5-6 candidații care își vor împărți procentele după un „algoritm” cunoscut doar de alegători: șefii principalelor partide parlamentare, sau europarlamentare, plus un independent. În calcul intră Traian Băsescu, Mircea Geoană, Crin Antonescu, Sorin Oprescu, Kelemen Hunor, Corneliu Vadim Tudor și George Becali.

Bătălia din 22 Noiembrie se dă pentru cel de-al doilea loc care duce la turul 2. Băsescu rămâne instalat cu destulă autoritate pe prima poziție și sondajul CCSB confirmă acest lucru. Și mai confirmă unul: dacă în Septembrie un sondaj BCS îl credita cu cel mai scăzut procent(30,5%), acum mai câștigă două puncte și jumătate (33%). Trendul președintelui în exercițiu a fost, însă, negativ în tot cursul anului: el a scăzut, de la un maxim de 59% în Februarie (INSOMAR), la acest 33% sub care probabil nu mai poate coborî, acesta fiind practic și scorul partidului său. A doua poziție este ocupată de Mircea Geoană, cu 22%, ceea ce consolidează statutul său de „candidat remorcă”. Pentru prima dată în istoria PSD-ului (sub diversele sale nume anterioare), candidatul la președinție are un scor inferior partidului (PSD+PC-31% în acest sondaj), nemaifiind tradiționala locomotivă. Standardul lui Geoană din acest an a fost extrem de variabil: de la un minim de 9% în Ianuarie (CCSB), la un maxim de 29,6% în Septembrie (INSOMAR), pentru a se stabiliza acum cu 11 procente în spatele lui Băsescu. Suficient, însă, pentru a accede în turul 2. Cu adevărat spectaculos evoluează Crin Antonescu. Prima sa niminalizare în sondaje este de prin Iulie (CURS) cu 20%. S-a învârtit în jurul acestei valori, stabilizându-se acum la 16%, la egalitate cu Sorin Oprescu, aflat într-o evidentă ofensivă. Oprescu avea tot atât în Ianuarie (CCSB) când nu se știa precis dacă va candida. În Iulie, CURS îl acreditase cu 6%.Din Septembrie a început să urce: 12%, apoi 14% în debutul lui Octombrie și acum 16%. Ca și în cazul lui Antonescu, Oprescu  poate să câștige puncte de pe urma moțiunii de cenzură.

Ce ne arată - ca cea mai importantă concluzie, acest sondaj comandat de Informatia.ro (AMOS News)? Că în luna care rămâne cea mai aprigă bătălie se va da între trei candidați pentru locul care duce în turul 2. Și care poate da cîștigătorul. Pentru că că același sondaj arată că în 6 Decembrie șansele lui Traian Băsescu scad vizibil: el ar putea câștiga clar (52-47) doar în fața lui Antonescu; cu Geoană s-ar afla la egalitate (50-50), iar Oprescu l-ar surclasa (52-48).

Sunt speculații de sondaj. Care nu pot substitui votul poporului. Mai exact, al 41% din poporul cu drept de vot...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie