Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 18:42
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Este un sezon ploios!''

-- Traian Băsescu, președintele României

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

"Nimeni nu vine în România să piardă bani!"
.: Data 06-Iul-2010 :: Accesări: 2368 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

"Nimeni nu vine în România să piardă bani!"
Invitat: SEVER MUREȘAN, acționar principal al Băncii DACIA FELIX
Data: 20 FEBRUARIE 1996

Octavian Andronic: Invitatul din această seară este domnul Sever Mureșan. Ca de obicei am să încep prin a da citire unei scurte fișe tehnice. Domnia sa s-a născut la Câmpia Turzii, este ardelean, la 23 Octombrie 1948, este zodia Scorpionului. O zodie bună, dle Mureșan ?

Sever Mureșan: Până acum cred că a fost favorabilă.

Octavian Andronic: A fost membru al echipei de Cupa Davis a României între '69 și 79, deci timp de un deceniu, poate cel mai important deceniu al tenisului românesc când am jucat și trei finale. Este căsătorit, are doi copii, Ștefan de 6 ani și lulia de 15 ani. Nu a revenit în România după '89 pentru că a fost prezent aici în tot acest timp, nu a renunțat la cetățenie, și-a păstrat-o, domnia sa are în prezent dublă cetățenie, română și franceză, iar domiciliul este împărțit între București și Lyon. Dle Mureșan, numele dvs. a fost evocat în sistem în ultima parte a anului trecut și la începutul acestui an, în legătură cu Banca Dacia Felix și cu dificultățile acesteia. ... cordială dintre dvs. și președintele Sima se pare că a cunoscut o deviere, ajungându-se practic până la un conflict deschis. Ce a generat acest conflict?

Sever Mureșan: Conflictul între două curente în cadrul aceluiași sistem economic l-aș putea compara cu un război civil care știți foarte bine că atunci când începe efectele lui sunt foarte greu de controlat.

Octavian Andronic: Și face multe victime nevinovate.

Sever Mureșan: Victime nevinovate și nu știm unde se va termina.

Octavian Andronic: S-a vorbit foarte mult și despre al treilea personaj al ecuației, domnul llie Mania. Domnia sa este mai puțin cunoscut - n-a apărut în prim planul scenei publice, cine este și care a fost rolul lui în această afacere?

Sever Mureșan: Ilie Mania tot investitor, tot de origine română venit din Italia, de multe ori a luat niște poziții care au dus la aceste conflicte și din nefericire nu am mai putut să le rezolv. Deci pozițiile pe care le-a luat și care au declanșat acest conflict nu știu dacă Ie-a făcut intenționat, dar efectele sunt cele pe care le cunoaștem.

Octavian Andronic: Cine este dânsul, mărturisesc că mi-am răscolit memoria și nu l-am găsit nici măcar în situațiile în care s-a desfășurat activitatea dvs. anterioară. Este un om venit din sport?

Sever Mureșan: Nu știu exact curriculum vitae al dlui Mania. Cred că este născut în aceeași regiune în Transilvania a plecat apoi în Italia o lungă perioadă renunțând la cetățenia română și devenind italian, în 1992 a apărut la noi la Bankcoop și a devenit unul din prietenii președintelui Sima. Participarea lui la capitalul Băncii Dacia Felix cred că este de 4 milioane de dolari.

Octavian Andronic: Reali ?

Sever Mureșan: E greu de spus pentru că niciodată n-am fost acel care să facă un control al participărilor la capital. În această perioadă se fac multe verificări și o să vedem exact care este participarea fiecărei societăți la Banca Dacia Felix.

Octavian Andronic: Am întrebat acest lucru dacă acești dolari sunt reali pentru că domnia sa a mai fost legat de sume mari în dolari, dar ... pe la Combinatul de oțel de la Oțelul Roșu pe la alte câteva combinate din domeniul acesta al siderurgiei. Adunarea Generală din noiembrie de la Banca Dacia Felix adus la un deznodământ dramatic ... deși sunteți în continuare, bănuiesc deținătorul unui pachet important de acțiuni, după ce o parte din cei care păreau că doreau să vă sprijine au deturnat... în stânga-mprejur. Ce i-a determinat să renunțe la susținerea pe care păreau să v-o dea? Susținerea unui punct de vedere care putea să aibă efecte pozitive asupra băncii - cred.

Sever Mureșan: Absolut. Deci noi am prezentat o propunere, în primul rând majorarea capitalului băncii pentru că o lichiditate imediată, deci o rambursare a creditelor care în același context este repetat de zeci de ori ... pe de o parte aș vrea să menționez că Sever Mureșan nu are nici un credit la bancă, există societăți ale grupului care au credite la bancă, dar nu eu personal. Fiind președintele acestor societăți care fiecare dintre ele are un executiv, și o responsabilitate aș vrea să nu se confunde.... Se spune tot timpul să rambursăm creditele și după aceea vedem ce facem cu capitalul. De aici apare conflictul.

Octavian Andronic: Care a fost... pe care l-a dat aceste dezbateri, acela de a se renunța la voturile prioritare ale membrilor fondatori?

Sever Mureșan: Deci părerea noastră a fost că Dacia Felix care a devenit o bancă de anvergură națională și chiar internațională pentru a se putea dezvolta în continuare are nevoie de o infuzie de capital. Această infuzie nu este posibilă fără abordarea acestui punct 14 a membrilor fondatori care dă dreptul fiecărui membru fondator să aibă un număr egal în voturi cu ce mai mare acționar, indiferent de capitalul depus. Fiind deci 30 de membri fondatori și având de 30 de ori mai multe voturi decât cel mai mare acționar înseamnă că pur și simplu nimeni nu se va aventura să-și dea banii în administrare și să decidă alții ce se va întâmpla cu ei.

Octavian Andronic: Din câte am înțeles acest punct a fost conservat, a fost păstrat, unde poate să ducă el în condițiile astea?

Sever Mureșan: Acest punct a fost păstrat și, incredibil nu respectă nici măcar legislația românească nu mai vorbesc de legislația bancară internațională pentru că, să nu uităm România a aderat și a semnat niște convenții cu Comunitatea Europeană printre ele fiind si cele bancare. Și totuși el există. Tocmai de aceasta am cerut un sprijin Băncii Naționale privind reglementarea și soluționarea acestei probleme pentru că Banca Națională a dat niște avize, niște norme pe care fiecare bancă - de stat sau privată - trebuie să le respecte. Efectele acestui punct 14. În primul rând nu vor mai veni investitori în Banca Dacia Felix. Străini sau români pentru că nici românii care vor să intre în capital nu o să le convină să nu aibă nimic de spus și nici un fel de control. În al doilea rând efectul negativ al celor… este posibilitatea unui grup de oameni de a avea un total control începând de la Duna Generală, Consiliul de Administrație și Executiv. Deci este o acaparare a puterilor și o ... a responsabilităților.

Octavian Andronic: Ce responsabilități ar avea în acest sens Banca Națională ?

Sever Mureșan: Banca Națională ca și organism suprem al băncilor din România nu se poate implica în viața internă a fiecărei bănci dar poate să vadă dacă legile bancare sunt respectate. Dar în această perioadă când Banca Națională a sprijinit Banca Dacia Felix printr-un credit special cred că acest sprijin îi dă dreptul să se implice mai mult și să pună anumite condiții pentru că acest sprijin nu poate să dureze la infinit.

Octavian Andronic: Ați fost acuzat că ați luat credite de peste 600 milioane de dolari. Le-ați luat singur sau ele v-au fost date de cineva, mai precis de cei care acum vă acuză pentru că eu nu cred că dvs. ați decis singur? Cum se explică această schimbare de optică și de opinie?

Sever Mureșan: Cele aproximativ 600 de miliarde de lei credite care de fapt s-a vehiculat că au fost 330 de milioane scoși din țară cu nu știu ce mijloace, problemă care până la urmă a fost lăsată cu expatrierea valutei, dar aceste credite au fost acordate diferitelor societăți din grup, cel mai important dintre ele fiind acordat în luna Septembrie, deci în plin conflict, el fiind de 340 de miliarde. Și aș vrea să se facă diferența între credite. Sunt credite care au folosit la producție sau comerț sunt și alte credite care au folosit de fapt Băncii Dacia Felix.

Octavian Andronic: În ce sens, ați putea să faceți o precizare ?

Sever Mureșan: În sensul că grupul care până în luna Iulie, când acest conflict a început a fost probabil singurul grup, sau singurele societăți care își achitau la timp dobânzile la scadență. Deci acest grup a adus timp de trei ani de zile cele mai mare beneficii Băncii, pentru că în fiecare an cam 50-60% din beneficiile Băncii Dacia Felix erau aduse de ... în momentul în care anumiți agenți economici care aveau credit nu-și mai rambursau creditele la timp s-au dat mai multe credite grupului tocmai ca să acopere ceea ce alții numai puteau ca să plătească.



Pagina: 1/2 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect ANTENA 1 - "CU CĂRȚILE PE MASĂ"