Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 18:00
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"Păi mă, spălare de bani înseamnă că un dolar, ca să-l speli, trebuie să fie negru.Iar eu am afaceri cinstite, cu case.Păi dacă io n-am câștigat în viața mea un ban negru, pentru ce să-l spăl".

-- Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

"Cafeneaua Politica" la OTV - 03 martie 2009
.: Data 10-Feb-2010 :: Accesări: 1557 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.
Moderator: Horia Alexandrescu. Invitati: Octavian Andronic. Dan Mihalache


Horia Alexandrescu: Bun venit stimati telespectatori. Incepe sa miroasa a campanie electorala drept care invitatii mei de astazi au fost rugati de producatorul emisiunii sa incerce o trecere in revista a ceea ce se petrece in aceste momente. Bun venit domnului Mihalache, fost europarlamentar probabil si viitor, al PSD si alaturi de domnia sa, domnul Octavian Andronic directorul agentiei Amos News, analistul de serviciu la noi cand incercam sa facem o asemenea trecere in revista. Domnilor deci cred ca ar trebui sa incepem cu PSD-ul si sa ii uram si noi la multi ani domnului Ion lliescu, 79 de ani anul acesta, sanatate si numai bine. Este pacat de incidentele care au fost azi acolo dar haideti sa intram in miezul problemei.

Dan Mihalache: In primul rand buna ziua inca o data. Am vazut ca de la o saptamana la alta mi-ati schimbat calitatea.

Horia Alexandrescu: Pai erati analist.

Dan Mihalache: Si ma simteam mai bine.

Horia Alexandrescu: Am vazut ca sunteti in cursa pentru europarlamentare.

Dan Mihalache: Nu, incerc dar sper ca raman si cu o anumita calitate de analist. Doi, intr-adevar 3 martie in calendarul Partidului Social Democrat inseamna ziua Presedintelui Ion Iliescu si ca de obicei acolo a fost foarte multa lume. Din pacate sunt grupuri din acestea radicale, care nu inteleg ca o aniversare nu trebuie tulburata, din zona parapolitica mai degraba.

Octavian Andronic: Eu nu as fi asa de delicat cat sunteti dumneavoastra. Este o mare mitocanie, exista cum sa spun un respect elementar fata de anumite evenimente din viata unor oameni. Nu ii dai omului cu vaza de flori in cap de ziua lui. Nu, si pentru mine este cu atat mai ciudata aceasta chestiune cu cat domnul Iliescu nu mai este activ in politica, deci nu mai conteaza, nu mai reprezinta o miza si in al doilea rand eu stau si ma intreb, protestatarii nu au varsta care le-ar permite sa judece implicatiile evenimentelor in care au fost…

Dan Mihalache: Cred ca umblau in pantaloni scurti la vremea respectiva.

Octavian Andronic: S-au nu erau poate la vremea respectiva pentru ca sunt 19 ani.

Horia Alexandrescu: Haideti sa depasim momentul si sa trecem la astea mai concrete. Deci s-au anuntat deja candidaturi. A fost domnul Geoana, pe de o parte care vrea sa vada un PSD-ist la Cotroceni, domnul Adrian Nastase vorbeste despre nevoia unui candidat tare in dinti si asa mai departe. Pe cealalta parte PNL-ul dar o sa ajungem si acolo. Cum vedeti la PSD? Adica va fi o disputa interna pentru candidatura?

Dan Mihalache: Nu stiu daca va fi o disputa interna dar in mod cert va fi o dezbatere interna si o competitie interna si cred ca ea, dezbaterea se va purta pe doua aliniamente. In primul rand ea va viza conditia partidului de formatiune aliata la guvernare cumva si ceea ce implica pentru partid lucrurile acestea. Pe de alta parte ea va viza persoana efectiva a candidatului. Mie mi se pare ca deja a inceput aceasta, repet eu nu ii spun disputa, ii spun dezbatere interna. Cum vor judeca membrii nostri de partid este deocamdata greu de prefigurat. Este limpede ca participarea la guvernare creeaza o anumita dificultate, cum spuneam si saptamana trecuta, in raport cu alegerile europene pe de o parte, in raport cu alegerile prezidentiale care asta este, acesta este sistemul politic romanesc, presedentia este miza in Romania. Daca presedentia ar fi fost …

Horia Alexandrescu: Nu doar in Romania.

Dan Mihalache: Nu dar daca presedintele statului ar fi fost ales prin vot indirect de Parlament asa cum am propus noi, undeva in anul 2003 daca imi amintesc foarte bine, o modificare constitutionala care practic sa dea primului-ministru preeminenta in sistemul de stat, probabil ca presedentia nu ar fi fost o miza. Iata in Republica Federala Germania exista alegeri pentru presedintele statului. Este o doamna care candideaza de la social-democrati, este presedintele in exercitiu dar nu creeaza atata emotie cat creeaza in Romania. Practic in Romania datorita alcatuirii sistemului institutional si al unui model istoric presedintele este miza politica mare.

Horia Alexandrescu: Dar credeti ca la increderea de care se bucura Parlamentul nostru de douazeci de ani chiar ar fi momentul acum sa nu mai aleaga cetateanul si sa aleaga tot parlamentarii?

Dan Mihalache: Domnule Horia Alexandrescu aceasta este o discutie pe care o putem face apropo de modele: modelul parlamentar in care presedintele este ales de catre legislativ sau modelul scrutinului direct. Aici eu ii dau dreptate lui Traian Basescu, chiar daca nu imi place, o optiune ar trebui sa existe. Ceea ce am facut noi cu regimul acesta pe care regretatul profesor Iorgovan il numea semiprezidential parlamentarizat, ca sa citez foarte exact formularea lui, nu-i neaparat o fericire pentru ca iata traim de exemplu chestiunea de la Bruxelles in care toata lumea il saluta pe Traian Basescu cu domnule prim-ministru.

Horia Alexandrescu: Bine aceea este o greseala… Aceia sunt profesionistii din presa lor.

Dan Mihalache: Stati un pic. Traim intr-o stare de confuzie institutionala. La Bruxelles, acolo la o discutie pe tema crizei economice probabil trebuia sa fie prezent si primul-ministru sau mai degraba primul- ministru. Iaca ca s-a dus Traian Basescu cu domnul Pogea alaturi, nu este limpede de ce mergem noi la un Consiliu European, nu ma refer la intalnirea din weekendul acesta, si cu presedinte si cu prim- ministru. Nu este foarte clar, vorba aceea, unde suna telefonul in Romania.

Horia Alexandrescu: A fost o data cu domnul Boc acolo sa il prezinte, cred ca era normal momentul acela, noul prim-ministru trebuia prezentat.

Octavian Andronic: Si acum domnul Boc poate sa isi vada de treaba lui.

Horia Alexandrescu: Bun, haideti sa mergem mai departe.

Dan Mihalache: Domnul Boc era sambata la un post de televiziune, intr-un moment in care trebuia sa isi pregateasca bagajele pentru a merge la o reuniune pe tema masurilor impotriva crizei economice.

Horia Alexandrescu: Vreau sa va intreb daca mai sunteti in coalitie?

Dan Mihalache: Noi facem parte din coalitie. De ce? Ma intrebati pe mine personal?

Horia Alexandrescu: Haideti sa vedem domnul Andronic ce zice?

Octavian Andronic: Domnule dupa modesta mea parere PSD-ul are doua probleme legate de alegerile prezidentiale: desemnarea unui candidat cu sansa sa castige sau desemnarea unui candidat care sa concureze si sa isi adauge niste trese de notorietate cu prilejul campaniei care va avea loc. Eu cred ca singurul candidat cu sanse de castig, nu pot sa spun cat de mari, pe care il poate arunca in competitie PSD-ul in acest moment este tot Mircea Geoana. Mircea Geoana a castigat notorietate, a castigat si o autoritate in randul partidului, intrarea la guvernare s-a dovedit foarte benefica pentru el personal, pentru ca stau si ma intreb ce s-ar fi intamplat daca PSD-ul nu intra la guvernare si ce s-ar fi intamplat la urmatorul congres al PSD-ului, deci cred ca aceasta este prima optiune. Cea de a doua optiune in care pare sa se fi inscris domnul Adrian Nastase nu cred ca se mai bucura de aceleasi sanse de reusita, de eventualitatea unei reusite pentru ca Nastase nu beneficiaza de sustinerea deplina de care ar avea nevoie pentru o asemenea chestiune. El ar concura aici mai degraba pe cont propriu, cam aceasta este viziunea, si este foarte greu. A spus si el la o recenta emisiune.

Horia Alexandrescu: Si alaltaieri le-a reprosat textual ca nimeni din PSD nu mi-a luat apararea.

Octavian Andronic: Inclusiv chestiunea aceasta este semnificativa.

Dan Mihalache: Nu as fi asa de radical.

Octavian Andronic: Ar mai fi inca o varianta, dar eu cred ca pe zi ce trece isi pierde din valabilitate, ca in numele PSD-ului, deschis sau tacit asa, sa concureze Sorin Oprescu. Insa Sorin Oprescu se dovedeste ca are o sarcina foarte grea la Primaria Capitalei unde problemele incep sa il depaseasca, sa ii depaseasca si rabdarea si capacitatea de cuprindere.

Horia Alexandrescu: Pai poate tocmai de aceea ar prefera sa se arunce in curtea aceasta.

Octavian Andronic: Da dar ca sa se arunce in curtea prezidentialelor ar trebui sa vina cu ceva zestre de aici de la Primaria Capitalei, o zestre care la ora aceasta nu exista, in afara de cel mai lung carnat si cel mai greu tort nu prea s-a intamplat nimic de cand este domnia sa primar. Deci cam aceasta este problema vazuta din perspectiva PSD-ului. Horia Aleaxndrescu: Domnule Mihalache nu ati spus nimic. Geoana?

Dan Mihalache: Eu ascult analiza domnului Andronic. Mie mi se par doua lucruri importante. In primul rand candidatul care poate intra in turul doi cu Traian Basescu si care are o sansa sa il bata pe Traian Basescu va proveni de la PSD. Asa arata sistemul politic astazi, candidatul care va fi sustinut de Partidul Social Democrat, va fi probabil principalul contracandidat al lui Traian Basescu, aceasta este unu la mana. Doi la mana, PSD-ul nu va sustine niciodata un candidat independent. Va fi deci un candidat al partidului, membru de partid, dat de partid, cu s-ar spune. Sigur putem discuta despre persoane. Domnul Nastase a spus ca vrea sa candideze, va exista probabil o propunere si pentru domnul Geoana dar aceasta va fi o decizie colectiva pe care partidul o va lua in cadrul unui Congres.

Horia Alexandrescu: Bun, acest lucru inseamna ca excludeti din plecare sansa pe care o invoca la aceasta ora PNL-ul. Nu credeti, ca spuneti ca PSD-ul va aduce principalul contracandidat, dar PSD-ul aflandu-se la guvernare impreuna cu PDL-ul nu se va eroda? Deci ca partid va castiga sau va pierde?

Dan Mihalache: Deocamdata este greu de prevazut o asemenea traiectorie.

Horia Alexandrescu: Suntem intr-un an de criza totusi. Isi asuma guvernarea? Guvernarea erodeaza totusi.

Dan Mihalache: La ora aceasta nu cred ca sunt jucate cartile care sa ne conduca spre o concluzie de eroziune sau de succes. Depinde cum vor performa ministrii nostri, depinde de soliditatea mesajului pe care noi il putem da ca participanti la guvernare, daca aratam opiniei publice ca suntem la guvernare nu ca sa impartim niste posturi ci ca suntem la guvernare…

Horia Alexandrescu: Cum se vede pana acum.

Dan Mihalache: Din pacate a fost si aceasta perceptie, ci ca suntem la guvernare ca sa indeplinim anumite obiective politice.

Horia Alexandrescu: Da, domnule Mihalache dar aveti ponderea pe ministerele sociale, sa spunem. Deci aveti invatamantul, aveti sanatatea, aveti munca si protectie sociala, aveti agricultura care are un buget ca vai de capul ei…

Dan Mihalache: Noi din pacate suntem foarte mult focalizati pe chestiunile acestea politice. Daca va uitati la activitatea ministrilor nostri, veti observa ca ei au inceput sa bifeze cateva zone de agenda sociala, de agenda social-democrata care conteaza. Nu a spus nimeni nimic despre subventionarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionarii care au nivelul pensiei sub nivelul mediu pe economie. Deci aceasta este o tema sociala pusa in practica de ministru al nostru, Ministrul Bazac. Cred de asemenea ca Marian Sarbu incepe incet, incet sa faca o treaba foarte buna pe zona Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, sigur in limita resurselor bugetare existente. L-am vazut astazi dimineata pe Ilie Sarbu prezentand un set de masuri pentru agricultura.

Horia Alexandrescu: Va reamintesc, in buget au sub 2%. Cat are agricultura? Este vai de capul lor.

Dan Mihalache: Mie mi se pare, sper sa nu supar colegii de coalitie, ca la momentul acesta cand facem noi fotografia politica a realitatii gafele sunt mai degraba in gradina Partidului Democrat Liberal. Coalitia aceasta s-a construit ca si o coalitie de criza nu neaparat o coalitie de prietenie, de mare amicitie, de complementaritate ideologica sau ideatica. Incercam prin aceasta coalitie sa trecem prin acest an de criza. Acesta este mesajul nostru.

Horia Alexandrescu: Nu este vorba sa trecem, este vorba sa ajungem altceva. Unde ajungem? Noi am plecat de la premisa ca potentialul candidat al PSD-ului va fi chiar presedintele partidului domnul Geoana, cam asa se profileaza. In ce masura domnul Geoana va fi competitiv, va putea reprezenta opozitia pana la urma pentru ca despre asta vorbim, ca el va trebui sa fie reprezentantul opozitiei si opozitia sa se aseze in spatele lui.

Dan Mihalache: Am spus, aceasta este o dificultatea a noastra cum balansam intre nevoia de a face o guvernare coerenta pentru tara, care se face intre PDL-PSD pe de o parte si pe de alta parte competitia electorala care va exista, care va avea fara indoiala accente nu lipsite de duritate, de atacuri si asa mai departe. Acest lucru se va vedea si la alegerile europene, nu neaparat doar la alegerile…

Octavian Andronic: Alegerile europene vor fi poate de altfel o repetitie.

Dan Mihalache: Este o incalzire. Va fi meciul de incalzire pentru meciul final pe care il vor reprezenta alegerile prezidentiale.

Octavian Andronic: Si atunci se va vedea mai limpede care vor fi directiile care le va capata propaganda electorala.

Horia Alexandrescu: Circula in targ vorba ca, si e aproape plauzibila ca se va imparti cascavalul la europarlamentare pe principiul acolo bag eu unul slab, aici bagi tu unul slab. Unde o sa candidati domnule Mihalache?

Dan Mihalache: Stati un pic. Noi am mai discutat lucrul acesta si cred ca sunteti intr-o eroare metodologica, haideti sa spunem asa.

Horia Alexandrescu: Haideti sa vedem cum este eroarea aceasta.

Dan Mihalache: Alegerile europarlamentare sunt pe liste. Nu exista chestiunea aceasta ca bag eu aici unul tare, bagi tu acolo unul slab. Este un scor national iar votul se da pe o lista nationala.

Octavian Andronic: Si este important pe ce loc esti.

Horia Alexandrescu: Adica nu mai incape intelegere vreti sa spuneti.

Dan Mihalache: Tipul acesta de intelegeri pe care l-am suspectat noi si care probabil in unele locuri a si existat la votul uninominal nu mai merge. Este o lista, este sigla partidului, sigla partidului este votata si cu asta gata.

Octavian Andronic: Intra cati incap.

Horia Alexandrescu: Domnule Mihalache cand ne apropiem de europarlamentare o sa va invit aici sa va prezint scenariul. Luam planseta aceea si va arat cum o sa fie intr-un judet si cum o sa fie in altul apropo de sigla partidului. Eu va spun ca vor fi incontinuare intelegeri inclusiv pe plan local apropo de scorurile partidelor si o sa vedeti, sunt niste dovezi inclusiv in PSD, ca se taie niste capete dupa cum vedeti.

Octavian Andronic: Dar iata Horia noi vorbim acum despre alegerile prezidentiale incremeniti in ideea ca lucrurile vor persista asa cum sunt.

Horia Alexandrescu: Dar noi nu vorbim doar de prezidentiale. La ora aceasta sunt discutii in teritoriu, si aici domnul Mihalache vrea sa fim in eroare, sunt discutii ca in unele filiale PSD-ul lucreaza cu PNL-ul. Deci de comun acord si in judetele acelea s-ar putea …

Octavian Andronic: Daca interesele o cer.

Horia Alexandrescu: Pai aici incepe discutia.

Dan Mihalache: Dar nu este o chestie oculta si nu stiu de ce o tratati ca o chestiune oculta. Eu va spun de pilda ca la mine in judet, in Maramures intelegerea de baza este PSD si PNL pentru Consiliul Judetean. Sigur cand am constituit aceasta coalitie la nivel national a existat o anumita presiune pentru modificarea majoritatii in Consiliul Judetean si noi am spus nu. Din moment ce am facut aceasta intelegere pentru alegerea functiilor ea ramane valabila, “pacta sum servanta”, intelegerile trebuie respectate. Nu putem schimba de la o zi la alta structura consiliului judetean unde PNL are un vicepresedinte, noi avem un vicepresedinte pentru ca noi am facut o intelegere la nivel national. Nu este o chestiune oculta. Repet coalitia cu Partidul Democrat Liberal nu este o coalitie de prietenie, nu este un mariaj, nu este o dragoste, nu ne dam floricele intre noi, este o chestiune care a rezultat din alegerile din 2008.

Octavian Andronic: O tactica de trecut puntea.

Horia Alexandrescu: Toata lumea pleaca de la premisa ca europarlamentarele vor da pulsul pentru prezidentiale. Eu vin si va spun ca tocmai aceste aranjamente care in unele judete sunt PDL-PSD, in altele sunt PDL-PNL sau PNL-PSD vor falsifica pentru ca se joaca altceva la europarlamentare. Nu se joaca scorul national, despre asta vorbesc.

Octavian Andronic: Este posibil. Revin la discutia anterioara. Noi judecam momentan lucrurile ca si cum toate vor merge lin, drept spre prezidentiale asa cum sunt. La fel de bine cum criza si efectele ei sunt extrem de imprevizibile in momentul acesta. Eu nu cred ca se pot face prognoze de sfarsitul anului, poate nici de mijlocul anului, de ce se va intampla, fenomene apar si cifrele sunt extrem de relative. La fel de mult cred ca nu putem conta in totalitate, 100% pe valabilitatea acestei coalitii pana in alegeri. Eu nu m-as mira ca de pilda unul dintre parteneri, cel mai probabil PSD-ul sa rupa coalitia chiar inainte de alegeri.

Horia Alexandrescu: Este propunerea lui Adrian Nastase care a zis sa iasa de la guvernare. Dar el zice sa iasa acum sau sa iasa atunci, in preajma prezidentialelor?

Octavian Andronic: Acum nu iti iese nimeni.

Dan Mihalache: Bun, acum suntem intr-o etapa in care se impart directorii institutiilor descentralizate.

Horia Alexandrescu: Nu ar putea sa iasa PSD-ul de la guvernare.

Dan Mihalache: In acelasi timp trebuie sa va spun ca si in Partidul Social Democrat exista un curent de idei si nu unul slab care pune in discutie, in permanenta alianta cu Partidul Democrat Liberal. Probabil ca Adrian Nastase este cel mai vocal, cel mai vizibil dintre exponenti.

Horia Alexandrescu: Si domnul Iliescu a zis din prima pentru ca este problema pastrarii identitatii partidului si astazi l-am auzit ca a repetat acest lucru. Marea problema este identitatea, adica ca se identifica ca partid de stanga fiind cu dreapta la guvernare.

Dan Mihalache: Eu nu as pune problema aceasta in termeni atat de ideologici. PDL-ul nu este un partid de dreapta. PDL-ul este un partid populist, construit …

Horia Alexandrescu: Dar PSD-ul cum este atunci?

Dan Mihalache: Nu puteti compara PSD-ul cu PDL-ul. PSD-ul si-a construit doctrina in timp, si-a construit identitatea politica.

Horia Alexandrescu: Nu noi vorbim de populism.

Octavian Andronic: PDL-ul a ales din raft.

Dan Mihalache: PDL-ul este un partid de dreapta pentru export, pentru ca are de discutat cu Partidul Popularilor Europeni si nonideologic pentru import. Daca dai un test la militantii cei mai de seama ai PDL-ului, cum este cu doctrina populara, s-ar putea sa ai surpriza sa nu stie nimeni despre ce este vorba. PDL-ul este partidul lui Traian Basescu si al populismului lui Traian Basescu. Asta este suficient. El probabil va creste sau va scadea in functie de rezultatele lui Traian Basescu si vad cativa oameni din PDL, si dupa parerea mea acesta este un lucru de salutat, l-am vazut pe Paleologu, l-am vazut pe Stoica care incearca sa infuzeze cumva doctrina acestui partid care nu are deocamdata ideologie si nici nu este receptat ca atare.

Horia Alexandrescu: Dumneavoastra spuneti asta dar ati fost aliati mai pe fata, mai discret cu PNL-ul patru ani, sunteti aliati oficial cu PC-ul care face parte ca si PDL-ul din ALDE. Pai explicati atunci cum ramane cu identitatea? Atunci nu a mers, acum s-ar putea sa fie in pericol dar patru ani nu a fost?

Octavian Andronic: Mi se pare foarte interesant lucrul acesta. Deci pana nu de mult identitatea PSD-ului o dadea un om, o dadea Iliescu, acum o da Geoana. Deci degeaba vorbim de identitate ideologica. Ea nu va transpare niciodata dincolo de persoane si de persoanele care pot sa isi impuna autoritatea si punctul de vedere intr-o formatiune politica. Partidele nu sunt democratice. Partidele sunt niste feude.

Dan Mihalache: Eu nu sunt in totalitate de acord. Sigur ca la un moment dat o personalitate poate impregna sau da perceptia publica a formatiunii respective dar pentru oamenii seriosi trebuie sa ne intoarcem si la documente, sa vedem care este axa stanga-dreapta in raport de teme esentiale ale societatii romanesti. Deci cum se raporteaza de pilda la sistemul de impozitare, cum se raporteaza la educatie, cum se raporteaza la forta de munca, cum se raporteaza la pensii, cum se raporteaza la salariul minim pe economie sau mediu pe economie. Eu nu as spune, si aici ne despartim cumva, PSD-ul nu are identitate politica. PSD-ul stie pentru ce se bate.

Horia Alexandrescu: Eu nu am spus ca nu are identitate. Eu am spus ca se invoca posibilitatea ca nu cumva sa isi piarda identitatea.

Dan Mihalache: Eu pot sa va fac o marturisire, le-am reprosat colegilor mei ca in discutiile cu PDL-ul au renuntat mult prea usor la o impozitare diferentiata. Acesta este un element social-democrat si unul de referinta si mai mult decat atat ar fi fost un bun instrument de atenuare a efectelor crizei economice pentru varii categorii de populatie. Puteam sa ramanem la cota unica de impozitare de 16% dar in acelasi timp sa mergem in jos pentru cei cu salariul sub mediu pe economie la 12% sau puteam pune un impozit pe avere de 25% sau pe averea afisata, erau instrumente de jucat. Aici a fost o cedare dar eu sper in masura in care efectele crizei se vor vedea si se vor vedea ca ele nu vor fi egal distribuite , unii vor suferi mai mult, altii vor suferi mai putin. Atunci va trebui sa redeschidem discutia in coalitie, daca va mai rezista, pe tema impozitarii progresive.

Horia Alexandrescu: Excludeti o posibila intelegere intre candidatul PSD, de exemplu domnul Geoana si domnul Traian Basescu?

Octavian Andronic: In politica nu se exclude nimic Horia.

Horia Alexandrescu: Ca daca ei se inteleg cumva, ca v-ati inteles si acum.

Octavian Andronic: Ca haina domnului Basescu este prea stramta si ca i s-ar potrivi de exemplu domnului Geoana.

Horia Alexandrescu: Totul este in primul rand sa nu uitati ca si-a amenintat PDL-ul, domnule s-ar putea sa nu candidez. Deci daca nu candideaza la presedentie si vrea sa foloseasca metoda Putin-Medvedev.

Dan Mihalache: V-am mai spus ca nu suntem in Rusia si ca fenomenul acesta nu merge.

Horia Alexandrescu: Aici vorbim de un joc politic care este deschis, s-ar putea sa umble si la constitutie.

Dan Mihalache: Eu vad greu o modificare constitutionala inainte de toamna. Trebuie sa ne gandim ca totusi exista anumite proceduri care necesita timp, o majoritate in Parlament. Noi cand am modificat constitutia in 2003 am avut, hai sa ii spunem o anumita procedura in care am incercat sa strangem acele propuneri care puteau sa dea o majoritate de doua treimi si tot a fost destul de dificil. Deci nu cred realist vorbind ca pana in toamna…

Horia Alexandrescu: Bun, va fi turul doi la prezidentiale?

Octavian Andronic: Cred ca da.

Horia Alexandrescu: Domnule Mihalache?

Dan Mihalache: Eu spun ca in mod sigur.

Horia Alexandrescu: Este un an greu. Dumneavoastra ati spus ca seful statului se bate mai mult pentru el.

Dan Mihalache: Eu am un argument de natura legala. Legea prevede ca poti fi ales presedinte al Romaniei daca ai jumatate plus unul din numarul total al alegatorilor ori probabilitatea ca jumatate plus unu sa se prezinte este foarte redusa.

Horia Alexandrescu: Adica va fi absenteism. Bun sa zicem ca suntem de acord cu asta. Absenteismul este mare si va fi mare cert. Dar in turul doi garantati dumneavoastra ca daca se califica candidatul dumneavoastra, sa zicem domnul Geoana, liberalii il voteaza pe Geoana? Va intreb?

Octavian Andronic: Il vor vota liberalii pe Basescu?

Horia Alexandrescu: Nu stiu. Liberarii il vor vota pe Geoana care a intrat la guvernare…? Chiar si azi auzeam o voce liberala care spunea ca Geoana a dat in primire PSD-ul lui Traian Basescu.

Dan Mihalache: Acestea sunt teme care pot sa circule pe piata la un moment dat. Eu nu cred ca electoratul stie ca s-a inteles X cu Y la nivel national. Electoratul voteaza tot cum crede el.

Horia Alexandrescu: Domnule Mihalache veniti de la Maramures, foarte frumoasa zona.

Dan Mihalache: Noi subestimam bunul simt al oamenilor.

Horia Alexandrescu: Bunul simt al oamenilor, din pacate este prizonierul baronilor locali de toate culorile, lucru care s-a vazut cum nu se poate mai bine la alegerile locale.

Dan Mihalache: Baronii locali de toate culorile, ca sa folosesc expresia dumneavoastra, au capacitatea de a mobiliza cateva sectoare de electorat dar nu intreg electoratul.

Horia Alexandrescu: Si de a cumpara voturi.

Dan Mihalache: Nu vreau eu sa intru in discutie pentru ca aceasta arata slabiciunea institutionala a statului roman. Faptul ca la alegerile din 2008 s-au cumparat voturi cum nu s-a mai intamplat si pe fata, cum spune domnul Andronic, fara perdea, am discutat saptamana trecuta, cum nu s-a intamplat nici in ’90, nici in ’92, nici in ’96, nici in 2000. Nu a existat nici o reactie institutionala, nici o reactie politica fata de acest lucru. Asta arata din pacate slabiciune institutionala.

Octavian Andronic: Mecanismul Becali al premierii votului.

Dan Mihalache: Eu as spune ceva mai mult, dar spun acest lucru in calitate de analist nu ca reprezentant al PSD-ului, pe fondul unei anumite indiferente a populatiei fata de procesul electoral a fost un consens al partidelor in jurul acestei idei, hai sa vedem care, cat poate aduna fiecare prin orice fel de mijloace, din pacate. Acest lucru responsabilizeaza intreaga clasa politica. Eu nu voi intelege niciodata, si imi pare rau pentru ca am fost membru in Comisia de cultura, arte, mass-media, cum am putut noi accepta ca la aceste alegeri spatiul de televiziune sa fie platit. Lucru care a adus distorsiuni semnificative in competitia electorala pentru ca s-au dat sume semnificative pentru aparitia la televiziuni. Eu in judetul Maramures am nu mai putin de patru televiziuni locale. Nu va spun cat am cheltuit in campania electorala pentru ca s-ar putea sa se sperie oamenii dar asta a insemnat o ierarhizare a partidelor din punct de vedere al banilor.

Horia Alexandrescu: Dar va rog sa precizati ca la noi ati fost invitat gratuit.

Dan Mihalache: Asta e oricum la dumneavoastra.

Horia Alexandrescu: Daca tot spuneti, spuneti pana la capat.

Dan Mihalache: Eu cred ca noi ar trebui sa revedem aceasta prevedere.

Horia Alexandrescu: Da dar nu puteti sa stabiliti la posturile private. La postul national este in regula dar la posturile private nu aveti cum. Nu poate sa ne oblige nimeni din lume.

Dan Mihalache: Bun dar atunci nu faceti dezbateri.

Horia Alexandrescu: Si va spunem noi care am fost fairplay aici si nu am fortat nota, am invitat oameni cel putin unul din fiecare partid sau din zone…, am invitat gratuit si am incercat sa punem umarul civilizat si echilibrat si asa mai departe dar nu aveti cum.

Dan Mihalache: Eu recunosc ca sunt posturi care s-au purtat echidistant dar la nivel local unde erau interesele cela mai mari…

Horia Alexandrescu: Acum vin europarlamentarele si deja va spun ca incep oamenii sa bata la poarta mai ales aici ca este vorba nu doar de populatia care se uita la … Nu vreau sa fac propaganda postului. Haideti sa vorbim putin si despre liberali. Deci acolo lupta este crancena dar foarte interesanta. Vad ca Premierul Tariceanu incontinuare vrea sa stea pe calul alb.

Octavian Andronic: Este normal. De ce sa nu vrea sa stea pe calul alb?

Horia Alexandrescu: Cand vezi ca nu te mai vor jumatate din propriile tale filiale…

Octavian Andronic: Domnule pofta vine mancand, puterea genereaza dorinta de mai multa putere. Nu vad nici un motiv pentru care Tariceanu ar trebui blamat.

Horia Alexandrescu: Este vorba de ce se intampla in partidul acela. Vorbim la rece si vedem semnalele care sunt.

Octavian Andronic: Stim noi ce se intampla in partidul acela?

Horia Alexandrescu: Pai incepem sa stim pentru ca si azi a declarat Orban, a iesit acum juma de ora, l-am vazut si Crin Antonescu a iesit si el aseara, l-am vazut, este nominalizat. Orban a facut un pas inapoi, s-a retras si a anuntat ca il sustine pe Crin Antonescu.

Octavian Andronic: Eu cred ca cel mai important element din ecuatia liberala il constituie domnul Patriciu.

Horia Alexandrescu: Deci in presa de azi a aparut, nu mai dam numele ziarelor, s-a spus ca Patriciu a renuntat sa il mai sustina pe Tariceanu si il sustine pe Crin Antonescu.

Octavian Andronic: Deci sentimentul meu este ca Patriciu nu mai mizeaza pe …

Horia Alexandrescu: Alti grei din PNL, Bogdan Olteanu care era un cui al lui Pepelea in povestea aceasta a anuntat ca nu mai candideaza la nici o functie in partid.

Octavian Andronic: Si bine face.

Horia Alexandrescu: Deci sunt lucruri concrete.

Dan Mihalache: Discutam saptamana trecuta, probabil ca in felul acesta el vrea sa inlature o tema de atac care prin el merge spre Tariceanu mai degraba. Sunt evaluari foarte diferite privind situatia de la liberali. Eu spun din ce mai vorbesc cu unii colegi de acolo ca de pila, Antonescu ar putea avea o victorie rasunatoare. Alte evaluari indica mai degraba un scor extrem de echilibrat. Deocamdata dincolo de schimbarea lui Tariceanu eu nu vad elemente de mesaj care sa ii individualizeze pe candidati.

Horia Alexandrescu: Domnule Mihalache ati fost si dumneavoastra parlamentar…

Octavian Andronic: Eu m-as uita putin in istoricul acestui partid, un istoric de fractionare continua si un istoric in acelasi timp de schimbari nestatutare. Ori puterea a fost preluata printr-o lovitura de partid la Poiana Brasov cand a fost inlaturat Campeanu, ori partidul a fost pus in brate de Stoica lui Stolojan. Nu au existat pana acum dezbateri si competitii reale pentru succesiune si pentru putere. Cred ca din acest punct de vedere ca partidul este oarecum nepregatit si dezorientat in ansamblul lui.

Horia Alexandrescu: Sa vorbim cinstit. Tariceanu a avut sprijinul filialelor atat timp cat a avut instrumentul guvernamental de a imparti banul la judete. In clipa in care nu a mai avut banul si a si ratat intrarea la guvernare care i s-a oferit practic. Se ne amintim noaptea alegerilor…

Octavian Andronic: Si a ratat datorita ambitiilor sale prostesti.

Horia Alexandrescu: Baronii locali si toti aia ai liberalilor i-au spus ca nu ai vrut sa ne mai dai atnci la revedere. Deci este limpede semnalul venit din teritoriu.

Octavian Andronic: Din pacate in aceasta poveste, mie imi place Crin Antonescu ca politician, este un tip ponderat, echilibrat si este mai tanar ca Tariceanu.

Horia Alexandrescu: Este mai tanar. Acesta este un castig.

Dan Mihalache: Acesta nu este un argument.

Horia Alexandrescu: Eu vorbesc pentru liberali care vin cu cineva proaspat care la bataie lunga se duce si la prezidentiale.

Octavian Andronic: Eu am sentimentul insa ca el nu are in ochii colegilor sai greutatea necesara pentru a deveni cu adevarat un lider de partid. Aici cred ca este o mica problema…

Dan Mihalache: Ea poate fi depasita. Nu cred ca aceasta este problema. Eu vad problema mai degraba in lipsa de mesaj. Eu nu pot sa vizualizez la ora aceasta ce propune Tariceanu sau ce propune Antonescu. Unul dintre ei ar trebui sa spuna noi propunem sa ducem PNL la guvernare pe zona anti-Basescu sau pe zona pro-Basescu si aici sunt foarte multe speculatii ca fara Tariceanu un PNL ar putea sa fie mai convenabil lui Traian Basescu. Acum eu cunoscand bine pe Crin Antonescu nu cred ca acesta in fruntea PNL-ului ar fi mai convenabil pentru Traian Basescu decat Tariceanu. Pare mai degraba toata aceasta competitie o revolta a unora care s-au saturat de Calin Popescu Tariceanu, din varii motive.

Octavian Andronic: Ca intr-un menaj asa.

Dan Mihalache: Nu neaparat din motive politice, de strategie ci pur si simplu sunt suparati…

Horia Alexandrescu: Pentru ca sunt cam multi si sunt cam grei, pentru ca acolo si Norica a anuntat ca este de aceasta parte, si Orban si sunt oameni cu influenta.

Octavian Andronic: Acum noi vedem raportul de forte prin prisma celor de la varf, ca Norica si ala, si cu ala sunt cu el. Nu stim exact ce corespondent are Norica in filiale sau altul.

Dan Mihalache: Domnule Alexandrescu chestia asta cu filialele o stiu din experienta mea proprie. Noi avem filiala nu stiu care nu exista, omul cand se duce in sala voteaza cum il taie capul.

Horia Alexandrescu: Cum ar fi oamenii lui Vanghelie? Ma indoiesc ca avei dreptate.

Dan Mihalache: Eu va dau o explicatie practica a acestui lucru. La Consiliul National din februarie anul trecut nimeni nu ii dadea nici o sansa lui Nastase, de a fi ales presedinte al Consiliului National, pentru ca toata lumea spunea ca sefii de filiale s-au inteles si nu il vor si sa stea acasa si lumea in sala a votat cum a crezut ea si Nastase a devenit presedinte.

Horia Alexandrescu: Sunt de acord dar vreau sa va spun ca si acum circula zvonuri ca se pregateste ruptura PSD-ului.

Dan Mihalache: Deci eu discutia aceasta cu dumneavoastra nu o mai reiau pentru ca am vorbit si saptamana trecuta.

Horia Alexandrescu: Nu o mai reluati dar vad ca s-a infiintat si Clubul de la Bucuresti, saptamana aceasta. Dupa ce a fost nucleul Severin despre care am vorbit, acum avem ca noutate Clubul de la Bucuresti. Astazi domnul Iliescu a spus ca nu se va transforma intr-un partid ci ca va fi un ong, o miscare de dezbatere, de nu stiu ce…

Dan Mihalache: Deci a dat domnul Iliescu un raspuns.

Horia Alexandrescu: Da dar este un nou semnal. Adica eu la Clubul de la Bucuresti, la reuniunea aceea inaugurala ati vazut ca au fost greii de stanga ai partidului ca sa spun asa. Era foarte interesant daca acolo vorbea si Geoana.

Octavian Andronic: Pai Geoana nu a fost acolo dar a fost Nastase acolo.

Dan Mihalache: Faptul ca se organizeaza structuri de acest tip nu este un lucru rau si ma intorc la ceea ce v-am spus si saptamana trecuta, ar fi bine daca in PSD ar exista nu un pluralism de factori ci si un pluralism institutionalizat ca sa stim domnule acesta este clubul celor de stanga, acesta este clubul social-liberal, acesta este clubul progresiv sau putem sa gasim multe alte nume. Sunt din pacate foarte multi colegi care considera ca o asemenea institutionalizare ar conduce la fractionism si in ultimul rand la scindare.

Horia Alexandrescu: Despre asta este vorba. Circula zvonuri.

Dan Mihalache: Este adevarat, in PSD suntem foarte diversi dar suntem multi si avem multi dintre noi convingeri care au nuante diferite.

Horia Alexandrescu: De exemplu spuneti ce prevedeti ca se intampla cu grupul de la Cluj pentru ca acum domnul Geoana vorbeste de reorganizarea filialei. Cand spui reorganizarea filialei inseamna ca il vad afara pe un greu al partidului care este Ioan Rus, vicepresedinte, il vad pe margine pe Dancu care este un creier.

Dan Mihalache: Deocamdata ceea ce am citit eu pe Rompres, inainte de a ajunge la emisiunea dumneavoastra, a fost ca Vasile Dancu si Vasile Puscas ar putea fi propunerile Clujului pentru alegerile europene. Nu cred ca poti sa concepi…

Horia Alexandrescu: Pai domnul Puscas este in guvern nu? Este ministru-secretar de stat.

Octavian Andronic: Poate vrea ceva mai sigur.

Dan Mihalache: Asta nu il impiedica sa candideze. Nu cred ca nici un fel de reorganizare la Cluj poate sa evite pe Dancu, pe Puscas, pe Ioan Rus.

Octavian Andronic: Pentru ca doar ei sunt.

Horia Alexandrescu: Ideea este ca se reorganizeaza filiala si asta si cea de la Timisoara. Asta a anuntat domnul Geoana.

Octavian Andronic: Si de la Turnul Severin.

Dan Mihalache: Organizatia de la Timisoara se poate organiza fara Ilie Sarbu.

Horia Alexandrescu: Ilie Sarbu este momentan Ministrul Agriculturii si saracul cate are pe cap, ii plangi de mila.

Octavian Andronic: Nu poate lasa filiala.

Horia Alexandrescu: Ati vazut cand a plecat erau 300 de functionari in Minister. Acum s-a intors dupa cinci ani si erau 600. Cu un buget…

Octavian Andronic: Revenind la ceea ce discutam anterior cu Clubul de la Bucuresti sau fundatia aceasta a domnului Ion Iliescu, chiar la reuniunea inaugurala au existat dispute si discutii legate de ceea ce ar trebui sa fie aceasta structura si cea mai vehiculata ideea a fost ca el ar trebui sa reprezinte un factor de dinamizare a eforturilor de identificare a partidului, de pastrare a identitatii, de consolidare a ei ca formatiune social-democrata si de stanga.

Horia Alexandrescu: Deci nu credeti in varianta unei sciziuni.

Octavian Andronic: Nu acum nu. La putere nu se scindeaza nimeni.

Horia Alexandrescu: Da dar se pune problema sa iasa de la guvernare. In clipa care ies de la guvernare, nu stiu cati vor dori sa iasa de la guvernare…

Octavian Andronic: Sa asteptam sa iasa.

Dan Mihalache: Stati un pic ca nimeni nu discuta momentan iesirea de la guvernare. Sigur va exista o dificultate in ceea ce priveste raportarea la guvernare in competitia electorala. Eu am fost ieri cu Sebastian Bodu la o emisiune…

Horia Alexandrescu: Da, da v-am vazut.

Dan Mihalache: Sigur ca noi suntem colegi de parteneriat pentru Romania dar in mod evident eram intr-o tensiune si intr-o contradictie pentru ca in Romania competitia in 2009 se va purta intre PDL si PSD in principal.

Horia Alexandrescu: Domnule Mihalache aveti dreptate dar sunteti dintr-o aripa a PSD-ului, sunteti dintr-o anumita zona a PSD-ului, centru-stanga asa ca sa spunem…

Dan Mihalache: Asa m-ati identificat dumneavoastra, eu nu ma identific…

Horia Alexandrescu: Aceasta este identificarea publica. Cum sa va spun sunteti un social-democrat mai de stanga nu sunteti spre social-liberali plus ca va bateti pentru un nou mandat de europarlamentar si este normal sa fie asa. PC-ul mai joaca un rol in chestia asta? Ei vor sa iasa, ati vazut. Eu tot le aduc…pentru ca aici se va juca. Eu nu ma feresc sa spun ca sunt zvonuri care spun ca o parte din PSD s-ar putea sa se duca chiar la PDL, ca s-ar putea sa se duca unii chiar si la PNL, ca s-ar putea sa se duca unii sa faca cu…

Dan Mihalache: Eu va spun ca nu se duce nimeni nicaieri. Aceasta este un fel de wishfull thinking.

Horia Alexandrescu: Nu fac prinsoare cu dumneavoastra deocamdata ca stiu ca sunteti la guvernare.

Dan Mihalache: Oamenii au invatat ca disidentele nu produc ceva bun.

Horia Alexandrescu: Pai domnule Mihalache tocmai asta incerc sa va spun ca va castiga partea care se afla la guvernare. Tocmai asta este, aici este cheia. Deci tabara care este la guvernare a consolidat pozitia lui Geoana si a oamenilor din jurul lui in mod clar si atunci lucrurile fiind aproape transate din acest punct de vedere este normal ca restul sa caute alta miscare a …

Octavian Andronic: Asta nu inseamna ca trebuie sa o si gaseasca.

Dan Mihalache: Discutii exista. Sigur Bucurestiul este plin de zvonuri, apropo de chestii de genul acesta, este plin de calcule individuale sau colective sau de grup sau de alta natura dar nu vad la ora aceasta chiar atat de mare tensiunea interna in PSD pe care o spuneti dumneavoastra.

Horia Alexandrescu: Nu am spus ca este o tensiune. Chiar declaratiile potentialilor candidati, Mircea Geoana a fost destul de elegant si nu a spus ca sa ii raspunda lui Adrian Nastase ca domnule eu fac nu stiu ce. Maine se voteaza cererea de a fi trimise dosarele lui Adrian Nastase, cerand el insusi pana la urma…Se va aproba?

Dan Mihalache: Cred ca se va aproba si cred ca se va aproba cu o larga majoritate.

Horia Alexandrescu: A parut in presa de azi ca domnul Geoana a cerut parlamentarilor sa voteze in favoarea trimiterii.

Dan Mihalache: In primul rand Adrian Nastase a cerut parlamentarilor sa voteze in favoarea trimiterii.

Octavian Andronic: Dar parlamentarii vor vota si cu gandul la ei insisi nu la Adrian Nastase.

Dan Mihalache: Va fi un absenteism destul de mare la acest vot.

Horia Alexandrescu: Iata un element interesant.

Dan Mihalache: Probabil tocmai pentru a marca un fel de …

Horia Alexandrescu: Astazi s-a aprobat sa nu mai fie vot cu doua treimi, deci jumatate plus unul din prezenti.

Dan Mihalache: Da dar la aceasta aprobare, din cate am citit eu, nu a vorbit nimeni. A fost o chestiune care a trecut. Ramane de vazut. Eu inteleg si ratiunile care tin de raportul pe justitie dar nu stiu daca nu cumva prin aceasta procedura nu am deschis un precedent care va fi foarte periculos pentru democratia romaneasca. Am vazut si o interventie a presedintelui Iliescu pentru aceeasi tema. Daca noi acceptam ca ce scrie in Constitutia Romaniei armonizata cu alte constitutii, deci o prevedere care nu a fost inventata in Tara Romaneasca, a fost inventata in Europa prin care exista hai sa spunem anumite garantii pentru ministrii, sa le eliminam asa brusc printr-un vot s-ar putea sa avem in viitor probleme destul de semnificative.

Horia Alexandrescu: Sunt de acord cu dumneavoastra cu mentiunea ca totusi parlamentarii nu mai au, ci au numai ministrii garantii. Domnule Andronic ultima fraza.

Octavian Andronic: Eu cred ca de lehamite, de placere, de neplacere se va lamuri si problema aceasta. Intr-adevar sunt de aceeasi parere cu domnul Mihalache ca simplificarea acestui mecanism si reducerea lui la ideea Nastase trebuie sa mearga la justitie si pentru Nastase schimbam mecanismul este paguboasa.

Horia Alexandrescu: Si va deschide o poarta si pentru altii. Multumesc. Au fost domnul Dan Mihalache, domnul Octavian Andronic. Interesant, zic eu ce am ascultat. Le multumesc pentru prezenta in studio, dumneavoastra pentru interesul cu care sper ca ne-ati urmarit. Urmeaza Tudor Barbu ca de obicei si eu va astept maine la o noua editie a Cafenelei Politice. Toate cele bune.

.: Înapoi la subiect Emisiuni TV - 2009