Ziarul personal Octavian Andronic
26 Mai 2020 - 03:16
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Știu cum se face o deturnare de fonduri și n-are cum să fie asta!

-- Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

„Privatizarea în masă e un „copil” pe care sunt mândru să-l cresc!”
.: Data 16-Noi-2007 :: Accesări: 1648 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

Octavian Andronic: Spuneţi-mi, care sunt pericolele pe care le-aţi avut în vedere în această a doua fază a depunerii cupoanelor, ce se poate întâmpla,ce scurt-circuite pot interveni aici ?

Mircea Coşea:La această a doua fază, trebuia să spun de la început,
pericolele sunt cele mai multe şi cele mai grave. Primul pericol este acela al apariţiei - şi mă refer la titlul emisiunii dvs. - al unor acţiuni, la limita corectitudinii, ori de corupţie, ori ilegale. De ce ? Pentru că există şi trebuie să o spun din nou foarte sincer - poate chiar dvs. o să scrieţi mâine în ziar - că într-o zi m-aţi plasat cu o săgeată în jos - îmi pierdusem popularitatea. Deci privatizarea nu este dorită în România de toată lumea.

Octavian Andronic: La ce nivel este cel mai puţin dorită ?

Mircea Coşea:Eu aş spune că nu este dorită, nu este generic,în general de către cei care deţin monopolul pieţii, de către marii reprezentanţi ai puterii economice a statului, Regiile Autonome, în primul rând, poate să-şi închipuie cineva că o regie care are monopolul producţiei şi distribuţiei energiei electrice este fericit dacă apare un concurent particular ? Nu, nu se poate accepta aşa ceva. În al doilea rând există un pericol foarte mare din partea unui sector puţin văzut, dar extrem de periculos. Sectorul subteran, unii spun chiar sector negru. Adică o gamă întreagă de activităţi economice, care beneficiază de anumite, să zicem, neclarităţi sau lipsă de secvenţialitate a cadrului legal, care beneficiază de un sistem încă neclar al raporturilor ... ale economiei care se manifestă prin evaziune, prin corupţie, prin contrabandă, prin fel de fel de acţiuni ilicite, şi care în România s-a dezvoltat. Este un sector care a crescut foarte mult - dacă se poate spune aşa - tocmai pentru că a avut sectorul de stat lângă el, care a funcţionat pe post de vacă de muls. O operaţie foarte puţin controlată, practic facilitatea extremă de a suge esenţa sectorului de stat ori dacă e vorba de stat sigur că ... nu este nici o plăcere ca să fie privatizaţi. Si asta o spun cu rezerve. Pentru că nu este în totalitate, dar sunt elemente ale categoriei manageriale, foştii directori de întreprindere, actualii manageri, care se opun vădit. Pentru că ei se tem de pierderea privilegiilor pe care le au, pe de o parte ca sector de stat, pe de altă parte ca participant la sectorul particular, pe de o parte ca să zicem ca funcţionar de stat, pe de altă parte ca întreprinzător particular, şi-au fixat singuri lefuri, care sunt mult mai mari decât trebuie, alte avantaje nu poţi să le ceri să fie de acord cu privatizarea, pentru că va veni cineva care îi va pune la punct imediat. Şi-atunci în acest sistem apar mari posibilităţi de erodare a liniei de legalitate. Când? În primul rând la depunerea acestor titluri de proprietate care sunt cupoanele şi certificatele pentru acţiuni. Deja au început să apară oameni care au arvunit, au cumpărat dinainte, economiceşte asta înseamnă concentrarea acţiunilor, foarte bine, să o facă, dar după ce se ia acţiunea, nu înainte pentru că în felul acesta îl privează pe cetăţean de dreptul de a fi acţionar şi să-l lase pe cetăţean să judece singur dacă vrea sau nu vrea să aibă acest drept.

Octavian Andronic: Este legală această ...

Mircea Coşea:Din păcate, legală nu este. Pentru că se fac fel de fel de acte pe la Notariat, fel de fel de procuri. Eu am obligat acum pe fiecare să semneze când face subscripţia, deci va trebui să vină persoana în cauză, sigur că dinainte poate să fie anunţat, să vină cu celălalt s-ar putea să fie ... toate măsurile care s-au putut lua ... le-am anulat. În al doilea rând, apare un element care este obişnuit în lumea asta, a tranziţiei, şi anume, falsul. Cupoane false. De aceea a trebuit să cumpărăm aparatură de verificare şi am secretizat cuponul. Cineva m-a criticat odată că am prezentat la televizor cum arată cuponul. De aceea l-am prezentat. Pentru că frica de fals este foarte mare.

Octavian Andronic: S-au produs asemenea cazuri ... ?

Mircea Coşea: S-au produs câteva, au fost depistate câteva, acum pentru că toţi sunt dotaţi cu xeroxuri e mai greu, dar mai aştept să apară şi în continuare. Tehnica aceasta a xerox-ului colorat este foarte bine pusă la punct. Cel mai mare pericol poate să apară în momentul vânzării acţiunilor. Adică, probabil că dvs. ştiţi, o parte din capital se dă gratuit pe cupoane şi pe certificate, o parte se vinde. Aici apar diferite negocieri ale pachetului de acţiuni. F.P.S. -ul este si el cel care are sarcina acestei negocieri, în condiţii de licitaţie, în condiţii de piaţă. Licitaţia poate să fie nu atât de corectă, piaţa poate să fie interpretată într-un fel sau altul. Am luat măsuri ca să existe aici un arbitru, Agenţia Naţională de Privatizare care, nefiind implicată în proces poate să supervizeze. Dar aş vrea să vă spun un lucru care nu este prea bine analizat, dar care este în momentul de faţă o piedică în calea privatizării. Şi anume, noi nu realizăm, domnule Andronic, protecţia privatizatorului. Sunt o serie întreagă de oameni, mii, care lucrează în privatizare şi care vor fi implicaţi în procese de valori, vor fi implicaţi în procesul de vânzare, de evaluare şi în alte ţări s-a întâmplat. După ani de zile au fost traşi la răspundere, la verificare, la reverificare. Oamenii mai greşesc, oamenii se mai grăbesc.

Octavian Andronic: Sau lucrurile sunt interpretabile.

Mircea Coşea: Exact. Avem Curtea de Conturi care funcţionează foarte bine şi atunci singurul care a găsit o modalitate, imposibil de imitat în România a fost fosta Republică Democrată Germană. Contractele de privatizare sunt secrete 25 de ani. Deci ei au înţeles şi am admirat înţelepciunea asta la un popor trecut prin foarte multe greutăţi, au înţeles că istoria îşi pierde şi acuităţile şi dulcegăriile după 25 de ani. După 25 de ani nimeni nu o să mai fie interesat. Dar procesul până atunci va merge. Noi nu ne putem permite lucrul acesta. Avem alte structuri sociale, alte mentalităţi nu putem să admitem ... că vom ascunde greşeala în adevărul de a termina procesul. Şi atunci, sigur că există o teamă. Mie mi-este teamă de această etapă şi toate măsurile pe care le luăm sunt în dorinţa de a păstra această esenţă a privatizării care este un proces social şi n-are importanţă foarte mare. Românul este foarte mulţumit dacă i se acordă o importanţă, dacă ştie că face parte din activitate. Nu vrea să fie lăsat pe dinafară.

Octavian Andronic: Nu vrea să fie ignorat.

Mircea Coşea:Deci, există dificultăţi, deci există şi pericole. Mai există pericole în legătură cu investitorii străini. Aici aş vrea să fiu foarte clar, pentru că n-aş vrea să fiu condamnat că sunt împotriva investitorilor străini, dar să ştiţi că avem investitori străini care nu sunt investitori străini. Sunt nişte oameni care vin să facă afaceri cu propri noştri bani. Nu au demnitate, nu au tot ce trebuie din punct de vedere al aparatului financiar pentru a lucra, alţii vin să împrumute bani de la băncile noastre ca să investească tot în economia noastră, deci şi ei trebuie verificaţi, sună foarte frumos numele de companie străină, sună foarte frumos intenţia pe care ei o afişează, dar după şase ani am învaţat că trebuie să verificăm înainte de a semna un contract şi aici sunt răspunderi foarte mari. Gândiţi-vă, Agenţia Naţională de Dezvoltare semnează contracte de milioane de dolari. Deci în spatele acestei activităţi trebuie să fie o verificare.

Octavian Andronic: Domnule ministru, vă rog, spuneţi-mi ceva: cred că un pericol vine şi dintr-o altă zonă. Vrând-nevrând oamenii au fost obişnuiţi cu ideea - nu cred că a fost intenţia dvs. şi a campaniei - că acest cupon valorează un milion. Oamenii s-au văzut milionari.

Mircea Coşea:E foarte grav acest lucru.


<< pagina anterioară Pagina: 2/3 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect ANTENA 1 - "În luptă cu abuzurile și corupția"