Ziarul personal Octavian Andronic
26 Mai 2020 - 02:32
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Această economie subterană produce bani, dar nu bani legali, ci bani negri!

-- Traian Băsescu, președintele României

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

„Pentru unele infracțiuni, pedepsele la ora actuală sunt derizorii”
.: Data 06-Noi-2007 :: Accesări: 1605 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

Octavian Andronic: Domnule procuror general, una din datoriile de onoare de care ați dorit să vă achitați, tin minte că ati făcut această afirmație într-un interviu pe care vi l-am luat la vremea respectivă, a fost aceea de a lămuri problemele, enigmele Revoluției. Odată cu „dosarul Otopeni” se pare că acest capitol este aproape închis. Mă înșel ?

Vasile Manea Drăgulin: Cred că vă înșelați. În primul rând că este foarte greu la altceva doresc să mă refer eu - n-am spus niciodată că aș putea
împreună cu colegii mei să lămurim enigmele Revoluției. Și probabil că
distanțarea în timp de la aceste evenimente ne va permite să avem, prin cunoașterea poate și a altor documente, o privire alta decât o avem astăzi la aproape șase ani de la producerea lor. Ce am promis eu atunci ? Să încercăm să soluționăm toate cauzele care se mai află în curs de cercetare la parchetele militare. N-am reușit decât într-o foarte bună măsură, n-am reușit în totalitate. Sunt unele cauze extrem de complicate.

Octavian Andronic: Care ar fi acestea ?

Vasile Manea Drăgulin: De pildă, ce s-a întâmplat în 21 - 22 ? Ce s-a mai întâmplat după aceea ? Sunt chestiuni complicate după Otopeni, cazurile de la Ministerul Apărării Naționale. Nu este mai puțin adevărat că noi n-am tras obloanele în privința evenimentelor anterioare si posterioare datei de 22 decembrie. Deci, evenimentele Revoluției din decembrie, pentru că chiar și acolo unde lipsa unor date, a unor probe ne-au condus până la acest moment la adoptarea unor soluții de urmărire, până la prescripții în măsura în care vor apare date noi, elemente noi, aceste cauze pot fi repuse pe rol și pot primi o acuză. Sigur că rămâne ca și instanțele de judecată să valideze punctul nostru de vedere. Pentru că o situație cum este dosarul cu faptele ... din Timișoara, care a fost clasat în opinia noastră greșit și care, din dispoziția mea - ca urmare a unor materiale apărute în presă, și la dvs. în Libertatea și în România Liberă -I-am redeschis și am dispus trimiterea în judecată, evident după o perioadă de câteva luni de reluare și completare penală. Instanțele au ajuns deocamdată la un alt punct de vedere decât al nostru. Sigur, este dreptul judecătorului de a da o soluție. Există în Codul de procedură penală, după cum al nostru este de a ataca orice soluție pe care noi o apreciem ca fiind netemeinică și nelegală. Cauza încă n-a fost soluționată definitiv, dar problema rămâne. în sensul că nu vom închide nicicum dosarele Revoluției. Și după Otopeni, a mai urmat Timișoara și probabil vor urma și altele dacă, repet este foarte posibil să mai apară lucruri noi din lucrările Comisiei parlamentare care se ocupă de evenimentele din decembrie așa încât nu vom pune capăt. Sigur că anul trecut, având în vedere că marea majoritate a cauzelor au fost soluționate, secția Parchetelor Militare a elaborat un Raport care a fost trimis și acestei Comisii, dar și instituțiilor interesate, precum și mijloacelor de informare în masă, un raport al Secției Parchetelor Militare despre cauzele soluționate în Revoluție. Acolo s-a văzut foarte clar ce s-a făcut si ce rămâne de făcut. A fost un eveniment complex cu implicații exterioare dintre care unele rămân și la ora actuală niște necunoscute, poate că deschiderea unor arhive în viitor, un viitor care, din păcate, probabil că eu nu-l voi mai apuca - dvs. sunteți mai tânăr și e posibil, și vă doresc să-l apucați - se va lumina câte ceva.

Octavian Andronic: A fost foarte intens vehiculat de către presă un termen: acela aî sesizării din oficiu. Evident, în relațiile foarte strânse cu o serie de afirmații apărute în presă. Acuze, nu-mi pot permite să le spun calomnii, până când o cauză ca aceasta nu este soluționată. Este foarte interesant de știut care este totuși mecanismul acestei sesizări din oficiu. De pildă, eu dacă spun acum - fac o afirmație pe care în generai nu o fac - de exemplu, mâine în ziar: "Președintele lliescu si-a asasinat mama!"Vă sesizați din oficiu? Îl cercetați pe președinte?

Vasile Manea Drăgulin: Sigur că problema nu este foarte simplă. Sau, dimpotrivă, reglementarea ei este foarte simplă. Exceptând cazurile în care legea prevede necesitatea existenței unei plângeri din partea persoanei vătămate, si această categorie de infracțiuni este destul de restrânsă, ea are printre ele și infracțiunea de insultă, de amenințare și cea de calomnie, în aceste cazuri este necesară plângerea prealabilă a persoanei vătămate, care poate fi adresată direct instanței de judecată în anumite situații , cum sunt cele pe care le-am enunțat sau organului de urmărire penală, fie Poliției, fie procurorului. Cum este, de exemplu acțiunea de viol în formă simplă. Alineatul 1 de la articolul 197, pentru că în formele agravate, să presupunem forma agravată a părintelui care violează pe fiica sa, acțiunea legală se pune în mișcare din oficiu. Dreptul nostru penal, codul nostru penal, este creat sub imperiul principiului oficialității. Deci, în cazul în care s-a săvârșit o infracțiune pentru care legea nu prevede posibilitatea părții vătămate de a sesiza, deci procedura plângerii prealabile, procurorul sau organul de urmărire penală - polițistul - este obligat să se sesizeze din oficiu. Sigur că ofensiva a fost împotriva, sau nu s-a referit la Parchet. De ce nu se sesizează direct Parchetul General ? Lucrurile sunt în egală măsură valabile și în ce privește Inspectoratul General al Poliției care, la rândul lui este obligat să se sesizeze de absolut toate aceste situații. Pentru că în majoritatea cazurilor, procurorul are atribuții de supraveghere a cauzelor care sunt instruite de către organele de poliție. Un segment foarte restrâns, cu infracțiunile cele mai grave, cum sunt infracțiunile împotriva siguranței naționale, împotriva statului, infracțiuni de omor cu formele simple și agravate și alte câteva cum sunt infracțiunile de corupție, de luare, de dare de mită, trafic de influență sunt în competența exclusivă a procurorului. Dar nouă ni se cere să ne sesizăm din oficiu pentru absolut tot.
Ocravian Andronic: Aș face un mic calcul. Apar la noi, dacă nu mă înșel - cam vreo 2 000 de titluri. Cel puțin în 1 000 din aceste titluri apar acuze și semnalări. Cum s-ar putea, practic, efectua o înregistrare și o supraveghere a tuturor acestor articole pentru a putea interveni din oficiu?

Vasile Manea Drăgulin: Unele le percepem direct iar altele, care scapă cenzurii noastre, sunt puse pe masă cu plângerile de către persoanele care se simt vizate, se simt vătămate în dreptuirle lor. Revin la două chestiuni pe care eu aș vrea să le subliniez. Foarte amplu dezbătută problema, rămasă deocamdată nesoluționată din cauza căreia nu putem avea nici astăzi și nu știu când vom avea toate celelalte modificări ale Codului penal. Este vorba de 205, 206.

Octavian Andronic: Celebrele articole 205, 206.

Vasile Manea Drăgulin: În care nimeni nu înțelege, sau nu vrea sau se face că nu înțelege că nu este vorba de infracțiuni îndreptate sau care vizează anumite categorii de persoane.

Octavian Andronic: Însă, precizarea făcută în text, incrimina cu precădere o categorie ce avea...

Vasile Manea Drăgulin: Nu este adevărat. îmi pare rău că trebuie să vă contrazic, incriminarea vizează anumite mijloace de comitere a acestei infracțiuni care agravează pericolul social al acestora, impun un tratament juridic diferențiat pentru că impactul este altul. Pentru că una este dacă se întrerupe această transmisie și eu vă insult pe dvs., și alta este dacă o facem în plină transmisie pentru că diferă caracterul uneia față de cealaltă. însă, ajungem la esență. Este vorba de mijloace care agravează pericolul social al faptei. Ca și la omorul săvârșit prin mijloace care produc pericol public, aruncarea unei grenade într-o mulțime de oameni în care autorul urmărește să suprime viața doar a unuia singur agravează pericolul pentru că pune în primejdie viața unei entități colective. Aici nu este agravată fapta datorită faptului că acolo sunt ziariști sau alte categorii. Nu, de asemenea, aceste fapte săvârșite prin presă nu se referă la gazetari sau nu numai la gazetari.

Octavian Andronic: Domnule procuror general, dvs. sunteți pentru păstrarea celor două articole în forma cum au fost redactate sau pentru modificarea lor ?

Vasile Manea Drăgulin: Sigur că da. Așa au fost și în Codul penal din 1936, așa sunt și în legislațiile penale ale altor țări, dar vă rog să mă credeți - profit de faptul că foarte multă lume se uită la noi - oricum ar fi, la orice soluție s-ar ajunge, ajungă-se odată la o soluție. Pentru că așteptăm lucruri extrem de importante, extrem de grave, nu putem proteja avutul public, avutul cetățenilor pentru că pedepsele la ora actuală sunt derizorii și oamenii pe bună dreptate sunt revoltați că instanțele aplică astfel de pedepse, fără să știe că se poate merge pe noile reglementări până la 30 de ani închisoare, pentru infracțiuni împotriva patrimoniului privat. Și atunci, noi și judecătorii și organele de poliție suntem învinuiți că ...

Octavian Andronic: Mai avem doar trei minute. Legat de un caz, foarte intens mediatizat în ultima vreme. Este vorba despre acuzațiile pe care senatorul Corneliu Vadim Tudor îe-a adus unor înalte personalități. V-aș ruga să faceți abstracție de faptul că v-ați numărat printre țintele domniei sale, de-a lungul timpului, și aș vrea să vă expuneți opinia față de această problemă.

Vasile Manea Drăgulin: Am făcut întotdeauna abstracție, de aceea poate că există multe persoane care mă acuză de lipsă de reacție, voi face și astăzi, întotdeauna atâta vreme cât voi avea acest mandat. Este viața mea personală si eu decid cum și în ce fel trebuie să acționez. Cu aceste chestiuni, noi am dat un comunicat publicității, prin care am arătat că aceste lucruri sunt în curs de verificare la Secția l-a de Urmărire Penală și Criminalistică, pentru că s-au făcut aici niște susțineri în legătură cu posibilele persoane, din luările de atitudine publice, dar și în declarațiile date în cauză. Directorul publicației, care este în același timp președintele partidului și secretar al Senatului și senator, evident, a susținut și este posibil să fie așa, noi avem obligația să verificăm că această rubrică pe de o parte este cu caracter colectiv în colaborare cu mai mulți autori, cred că va fi necesar să identificăm, pentru că bănuiesc într-o redacție - dvs. sunteți de specialitate și știți mai bine decât mine cine și ce scrie, fiindcă răspunde. Pe de altă parte, chiar în numărul de astăzi, din câte mi-am putut da seama, se subliniază și faptul că domnul Vadim Tudor nici nu are atâta talent încât să poată scrie singur rubrica respectivă.

Octavian Andronic: Este o circumstanță atenuantă ?

Vasile Manea Drăgulin: Sunt niște cuvinte scrise alb pe negru și orice comentariu îi aparține.

Octavian Andronic: În acest moment a fost declanșată urmărirea?

Vasile Manea Drăgulin: Este în curs de verificare la Secția l-a o sesizare din oficiu, a Parchetului General cu privire la această chestiune care continuă pentru a stabili clar fără nici un echivoc,dacă autorul acelor afirmații este sau nu un parlamentar sau este un redactor oarecare. Dacă este un parlamentar, atunci lucrurile vor căpăta o turnură, dacă este un redactor, evident lucrurile vor căpăta o altă turnură, pentru a stabili fără doar și poate cine este autorul.

Octavian Andronic: Domnule procuror general erau mai multe și interesante problemele pe care doream să vi le pun, dar timpul nostru s-a epuizat...<< pagina anterioară Pagina: 2/2

.: Înapoi la subiect ANTENA 1 - "În luptă cu abuzurile și corupția"