Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 11:20
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu sunt om politic. Imi displace această categorie de omeni datorită absenței totale a ceva în cap, afară de idei fixe și nebuloase.

-- Alexandru Paleologu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

„N-am vândut vapoare pe un dolar”
.: Data 02-Noi-2007 :: Accesări: 3635 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

Octavian Andronic : Spuneți-mi ceva: este evident că în această chestiune ați avut și aveți o poziție partizană. De ce credeți, care sunt elementele care definesc faptul că contractul cu Alaouzos a fost un contract bun, iar contractul cu Katunis a fost unul rău ?

Traian Băsescu : Pentru că contractul cu Alaouzos vizează un grup de șapte nave care erau legate, deci în momentul în care noi le-am băgat în contract nu aveam bani să le punem în funcțiune. Deci nave care generau pierderi. Și e vorba de un segment foarte mic, de un grup de șapte nave. Pe când contractul Forum-Petromin viza toate cele 80 de nave de mare capacitate ale Petromin-ului și viza cedareaa 51% din pachetul de acțiuni al Petromin-ului, deci, practic, viza cedarea majorității proprietății.

Octavian Andronic : Dar Katunis, ar fi venit, după câte am înțeles, atunci cu o depunere cash de vreo 250 milioane dolari.

Traian Băsescu : Cred că faceți o mare eroare. Și se poate verifica în Banca Ion Tiriac, Katunis a depus 25 milioane dolari, dar la cererea instanței Banca Tiriac nu a putut proba că acei bani existau depuși în bancă. Ori, 25 milioane dolari, și eu am contractul aici – îl putem vedea și după emisiune - iar restul de bani până la 600 milioane dolari trebuia să-i dea într-o perioadă de opt ani. Acești bani vin din însăși exploatarea navelor. El având 51%, cum adică dau 25 milioane dolari astăzi și preiau în proprietate 51% dintr-o flotă care valorează 1,2 miliarde dolari, nu-i posibil. Adică a fost o antiafacere cea propusă și după mine face parte din categoriile de mari naivități ale ministrului Teodoru, nu spun altfel.

Octavian Andronic : Și ale premierului Văcăroiu. Pentru că amândoi au fost partizani ale acestui lucru, la momentul respectiv.

Traian Băsescu : Și ale premierului Văcăroiu. Eu am convingerea că premierul Văcăroiu a susținut mai mult punctul de vedere al prietenului său, Teodoru. A crezut mai mult în dânsul. Dar oricum a făcut-o public și e responsabilitatea dânsului. Cum la fel e cunoscut faptul că la aceste negocieri nu a lipsit nici dl. ministru Novac, care stăzi este ministrul Transporturilor. Și v-aș aduce aminte că motivația marelui contract Forum-Petromin era: trebuie s-o facem pentru că e falimentar Petromin-ul!
Octavian Andromic : Apropo, cum a evoluat situația Petromin-ului după toate aceste scandaluri ?

Traian Băsescu : Perioada 1991-1992 a fost o perioadă de investiții. În care s-au băgat în flotă circa 200 milioane dolari. Din 1992 navele au început să funcționeze, să aducă bani. Și iată că bilanțul pe 1995, nu spun pe vorbe este bilanțul luat de la Direcția Finanțelor Publice arată că Petromin-ul în afară de faptul că a rambursat circa 60 milioane dolari din credite, a obținut și un beneficiu de 9,5 miliarde lei. E, vă rog să-mi spuneți: justificarea contractului Forum-Petromin- era că-i falimentar Petromin-ul... iată, nu s-a făcut și proba că acele contracte au adus Petromin în situația profitabilă o avem aici. Mai mult decât atât, mie îmi pare rău că s-a întrerupt procesul de finanțare datorită lipsei de credibilitate care a apărut odată cu vâlva Forum-Petromin. Petromin-ul mai are acum rezerve de finanțare de circa 400 milioane dolari prin ipotecarea propriilor nave.

Octavian Andronic : Ce înseamnă rezerva de finanțare ?

Traian Băsescu : Asta înseamnă că nu sunt acoperite de credite 50% din valoarea navelor, deci nave libere de orice obligație, ori se face o mare greșeală că nu se iau credite în baza acestor nave care nu au nici o obligație financiară pe ele si cu ele să se plaseze comenzi de nave noi. Flota Petromin îmbătrânește, ea va dispare, dar nu dispare așa cum proorocesc nepricepuții, vedeți în Raportul Vonica, la un moment dat se scapă o idee, aceste nave sunt periclitate, fie sunt pierdute. lată că suntem în 1995, din 1991 nici o navă n-a fost pusă în situația de a fi vândută de bănci. Dimpotrivă, navele și-au rambursat relaxat toate creditele, nu există nici o navă în întârziere de rambursare de credit, fără nici o problemă au fost niște contracte făcute bine, fără să spun că nu există erori, poate unele contracte se puteau negocia mai bine.

Octavian Andronic : Este un aspect aici. În această corupție fără corupți, care ne caracterizează, se părea că scandalul flotei era singurul care dădea o certitudine si niste vinovați. Ei au fost cei cinci directori ai Petromin-ului. Ce s-a mai întâmplat cu ei ?

Traian Băsescu : Deci, acești oameni sunt liberi astăzi. Au fost aduși la bară foarte mulți martori ai acuzării. Toți au depus depoziții favorabile lor, arătând că nu există pierderi, că societatea Minerva este profitabilă și chiar din acest nou contract, pe care vi l-am arătat în fază inițială de prelungire a
colaborării cu Minerva, rezultă că Petromin a încasat numai pe partea de
management jumătatea care-i revenea, de 5,4 milioane dolari pe 1994. Mai mult decât atât, si acesta este un document zguduitor căruia v-aș ruga să-mi permiteți câteva fragmente să vă citesc din el, este depoziția juristei care a fost chemată în instanță în procesul celor cinci directori, a fost chemată ca martor al acuzării și depoziția e semnată de juristă și de grefiera Tribunalului. lată ce spune la un moment dat în declarația sa: "Cu câtva timp înainte de arestarea inculpaților am fost la Poliție la cererea conducerii Petromin unde mi s-a spus că va trebui să depun o plângere penală. Deci poliția îi spune conducerii Petromin că trebuie să depună o plângere penală împotriva persoanelor implicate în contractul Minerva pentru mai multe infracțiuni pe care le-am notat. Am revenit la unitate și am comunicat domnului director Caraianu care mi-a spus să întocmesc plângerea, ceea ce am și făcut. La poliție am discutat cu un polițist de ia București pe baza Raportului Comisiei de Anchetă a primului-ministru, e vorba de Raportul Honcescu, am întocmit plângerea penală după care am depus-o la Poliție. Și spune în continuare jurista: și eu eram în dubiu asupra existenței infracțiunilor! în final spune: din câte cunosc activitatea companiei se derulează normal. E vorba de compania Minerva. Compania Petromin nu a suferit repercusiuni după încheierea contractului, lată, o astfel de depoziție este, după părerea mea, ar fi trebuit ca la ora aceasta, cei care i-au trimis în arest pe cei cinci directori să fie ei în locul lor. De aceea, eu tot proorocesc vreo câtorva personalități că le rezerv un anume spațiu pe la Poarta Albă și ei se supără.

Octavian Andronic : Nu este o proorocire deloc roză, deloc simpatică. Evident, discuția noastră ar putea continua însă timpul afectat emisiunii s-a scurs. Mărturisesc însă că cel puțin din problemele discutate, acest caz, al celor cinci directori, ar merita să fie reluat. Și, cu permisiunea dvs. o să vă invităm într-o emisiune viitoare ...

Traian Băsescu : Domnule Andronic, în primul rând vă mulțumesc dvs. și postului Antenei 1 că este prima dată când am posibilitatea să vorbesc pe larg despre aceste ...



<< pagina anterioară Pagina: 3/3

.: Înapoi la subiect ANTENA 1 - "În luptă cu abuzurile și corupția"