Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 15:14
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

În județele rurale s-au prezentat mai mulți la vot!

-- Stelian Tănase, moderator TV

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

„Există și o imprescriptibilitate norală a abuzurilor”
.: Data 02-Noi-2007 :: Accesări: 2686 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

Octavian Andronic : Vorbeaţi de o anumită politică faţă de acest gen de cauze. Chiar mă face să vin spre o altă întrebare. Ministerul Justiţiei a fost poate cel mai solicitat din punct de vedere politic în aceşti cinci ani şi jumătate. In sensul că domnul Babiuc a fost membru al FSN-ului, domnul Quintus a fost membru al Partidului Naţional Liberal, predecesorul dvs, a fost membru al partidului de guvernământ, dvs. aţi preluat acest portofoliu din partea Partidului Unităţii Naţionale.

Gavril Iosif Ghiuzbaian : La momentul respectiv am fost neimplicat politic şi vă şi spun care a fost motivul, că au fost multe discuţii în legătură cu aceasta. Am fost si atacat. Am soluţionat într-un fel pentru că mi-a fost foarte util dialogul pe care l-am avut cu domnul Tatulici la TELE 7abc, explicam şi atunci că nici nu aveam cum să fiu membru al unui partid pentru că eram inspector general în Ministerul Justiţiei. Din data de 12 septembrie, deci din momentul când am avut carnetul de membru al PUNR-ului, ... sunt membru al Partidului Unităţii Naţionale Române şi poate a fost o perioadă de fair-play a mea faţă de nişte oameni care au avut încredere în mine şi sper să nu-i dezamăgesc pe cei care au investit această încredere în mine. Aici aş vrea să fac o precizare, pentru că aţi adus în discuţie pe cei care au fost înaintea mea. Şi vă asigur că toţi, indiferent de culoarea lor politică, au încercat ca în conducerea Ministerului de Justiţie să facem politica justiţiei, a dreptăţii şi a adevărului. Deci nu colorăm politic nici Ministerul Justiţiei şi mai ales instanţele de judecată sau parchetele.

Octavian Andronic : Care credeţi că este elementul care dă specificitatea opţiunilor dvs. politice în actul de reformă al justiţiei ?

Gavril Iosif Ghiuzbaian : Întâi de toate atât demersurile pe plan logistic, cât şi pachetul legislativ pe care l-am iniţiat în completarea celui existent înainte, modul în care zic că am intervenit? pentru adoptarea unor reglementări chiar dacă , spre exemplu acest domeniu a fost o iniţiativă parlamentară spre exemplu cazul legii notarilor publici de mare actualitate şi care efectiv a realizat o evoluţie mult mai reformă în acest domeniu si va fi o evoluţie foarte benefică pentru societate, deci a fost iniţiativă parlamentară a domnului deputat Tănase si a unor colegi deputaţi din Braşov si iarăşi de toate culorile politice, cam stătea prin sertarele Parlamentului această iniţiativă şi la un moment dat, sensibilizat şi de dl Tănase şi de alţi colegi, fiind reprezentanţi ai Uniunii Mondiale a Notariatelor Latine şi unul dintre ei fiind şi preşedintele Consiliului Notariatelor Italiene care a venit cu o ofertă de sprijin material pentru aceste structuri, i-am rugat pe preşedinţii celor două camere, i-au primit pe cei doi reprezentanţi ai acestui organism, de asemenea preşedinţii celor două comisii juridice de la Senat, şi de la Camera Deputaţilor şi ... legea a trecut, devenind una dintre cele mai moderne legi în această materie, sper să-şi dovedească şi eficienţa în acest moment. A fost un moment foarte important de altfel şi de dată mai recentă, a fost alt moment de referinţă, am participat la el, la Braşov, Congresul de Constituire a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici şi în acest domeniu au existat semnalele unor abuzuri, semnale de corupţie. Au fost cercetaţi unii notari pentru că ce se întâmplă ... condiţiile sunt de aşa natură încât tentaţia de multe ori este mare pentru că şi salariile sunt cum sunt, de astă dată lucrurile se vor schimba, şi aici a fost şi motivul pentru care eu am pledat şi pledez în continuare pentru o lege cadru a tuturor profesiunilor liberale, şi este o profesiune liberală cea a notarilor publici, aşa cum este concepută şi reglementată de această lege, însă în acelaşi timp având în vedere că el este privatizat, are tot interesul ca ceea ce face să fie temeinic, omul să fie mulţumit ca să nu meargă la altul şi, în acelaşi timp va avea de câştigat şi bugetul de stat pentru că nu va mai închide ochii notarul public la o încercare de evaziune fiscală, pentru că tot interesul lui va fi ca cifra respectivă să fie semnificativă pentru ca şi încasările pe care le are să fie în favoarea sa. Acelaşi lucru se pune si în celelalte domenii ca profesiuni liberale.

Octavian Andronic : Domnule ministru, vă mărturisesc că ideea acestui subiect mi-a fost dată de o lectură recentă. Este vorba de volumul al patrulea din Cartea Albă a Securităţii, editat de S.R.I ...

Gavril Iosif Ghiuzbaian : N-am ajuns să o citesc pentru că ne aflăm într-o perioadă în care eforturile noastre sunt permanente şi timpul ...

Octavian Andronic : M-au şocat trei rapoarte din acest volum, care au un numitor comun şi anume un şef de Securitate de pe la Sibiu, dacă nu mă înşel, pe nume Briceag, e vorba de un frate vitreg al tovarăşei. Ei bine, în aceste trei rapoarte era vorba despre întâmplări de genul următor: un tip dintr-un sat, cunoscut ca o fire conflictuală, în contradicţie cu toată lumea, este preluat de o patrulă a Securităţii, dus la sediul central unde acest colonel Briceag decide că trebuia să fie lichidat. Este dus înapoi pe un câmp, împuşcat, îngropat şi se termină. ... Toate aceste rapoarte erau făcute după anul 1965, trecuseră deja 15 ani de la comiterea lor. Şi cel care le redacta spunea: din păcate fapta a fost prescrisă din punct de vedere juridic. Este un abuz îngrozitor, practic nu am cuvinte să exprim ceea ce am simţit lecturând această chestiune.

Gavril Iosif Ghiuzbaian : Este o chestiune discutabilă, dacă nu cumva prescripţia prespectivă poate fi gândită ca fiind suspendată într-o perioadă în care nu se putea opera o rejudecare şi stabilirea nevinovăţiei victimei respective.

Octavian Andronic : Deci, aceşti oameni au trăit bine-mersi şi-au încasat pensiile, la adăpostul acestei prevederi. Din abuzuri mari care au fost prescrise dinpunct de vedere juridic ? Există însă şi un drept de prescriere morală acestor..

Gavril Iosif Ghiuzbaian : Chiar la aceasta vroiam să fac referire, că există şi o imprescriptibilitate morală a ... cel puţin ar putea să reprezinte o învăţăminte pentru viitor şi de fapt şi pentru prezent uneori, pentru că v-am spus, datorită temperamentului, datorită vechilor mentalităţi chiar oamenii de lângă noi uneori greşesc şi avem posibilitatea să intervenim în calitatea noastră de simpli cetăţeni. Vedeţi, lectura unor asemenea cărţi ne prilejuieşte o întâlnire cu astfel de oameni şi avem datoria, ca şi gazetari, publicişti să încercăm să realizăm această măcar răsplată morală, o reabilitare morală.

Octavian Andronic : Domnule ministru, din păcate timpul emisiunii s-a scurs dovadă că au fost multiple şi interesante subiectele pe care le-am discutat....

Gavril Iosif Ghiuzbaian : Poate continuăm într-o altă emisiune pentru că sunt convins că şî telespectatorii Antenei 1 care este atât de cunoscută şi apreciată pentru seriozitatea demersurilor să fie interesaţi si de alte aspecte ale reformei justiţiei care se află în cotinuare în derulare şi pe plan logistic-legislativ şi a resurselor umane.

Octavian Andronic : Domnule ministru vă mulţumesc.



<< pagina anterioară Pagina: 3/3

.: Înapoi la subiect ANTENA 1 - "În luptă cu abuzurile și corupția"