Ziarul personal Octavian Andronic
11 Iul 2020 - 04:57
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Când ai mâncat prea mult, pentru prea mult timp și te-ai îngrășat, nu este suficient să spui că vei schimba dieta. Trebuie să slăbești pur și simplu - cântarul nu minte!

-- Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

„Nu facem dosare politice”
.: Data 02-Noi-2007 :: Accesări: 1739 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

Octavian Andronic: Dle ministru, în ce măsură credeți că există o departajare între dimensiunea tehnică a ceea ce faceți dvs. și o anumită dimensiune politică? Se pare că avem un apel telefonic, în afară de aceasta v-aș ruga să-l ascultăm. (S-a întrerupt legătura). Spuneam că cel mai intensiv au fost percepute măsurile dvs. prin mass-media, la adresa membrilor fostelor guvernări. Aceasta a dus implicit la ideea că există un soi de răfuieli între actualii și foștii guvernanți. Achiesați la această opinie sau nu?

Ion Honcescu : Eu nu rămân la această opinie și dacă o să putem și avem timp... Deci, în anul 1993 a existat această opinie, mai ales din partea unei părți a presei, datorită faptului că noi am trimis Parchetului General trei dosare în care am analizat de fapt niște acte de guvernare sau niște decizii luate de membrii cabinetului Petre Roman. Și atunci a existat această tendință că noi facem dosare politice. Nu are nici o legătură ce am scris noi acolo, că s-a vehiculat în presă că noi am dat un imobil nelegal cuiva. Cred că opinia celor care privesc, cât de cât, activitatea noastră s-a schimbat, pentru că, iată, noi în continuare ne-am ocupat de foarte multe personalități din actuala guvernare. Și exemplele sunt...

Octavian Andronic: Puteți să ne dați câteva exemple concrete ?

Ion Honcescu: În primul rând aș vrea să spun că au fost mediatizate, deci n-au fost trecut sub tăcere, toate materialele acestea au apărut în presă. Așa că l-aș da pe cel mai cunoscut - foarte mulți telespecatori o să-și amintească -este vorba de scandalul Zilelor României în Italia. Guvernul a stabilit în ședința de Guvern ca noi să verificăm ce s-a întâmplat acolo. Am verificat și am propus măsuri foarte radicale. Măsuri care au fost aprobate în ședințele Guvernului. Despre ce este vorba? Eliberarea din funcție a ministrului consilier economic din Italia, eliberarea din funcție a directorului general adjunct de la Direcția de specialitate din Ministerul Comerțului, sancționarea cu avertisment a unui secretar de stat de la Ministerul Afacerilor Externe.

Octavian Andronic: Vă rog să mă scuzați, avem din nou un mesaj telefonic.

Telespectator: Mă interesează care este racordul dintre latura tehnică a activității și latura politică , ținând cont de faptul că nu de puține ori în ultimul timp au intervenit fricțiuni între Guvern și Curtea Constituțională care a declarat anumite prevederi ale unor legi neconstituționale și Guvernul a introdus aceste prevederi într-o altă lege, eludând astfel necesitatea de a se aproba cu o majoritate calificată de două treimi în Parlament. E vorba de taxa aceea...

Ion Honcescu : De trecere a frontierei.
Telespectator: Un alt aspect care privește echipa presei: care sunt rezultatele cercetărilor întreprinse de corpul de control în afacerea Romconfort ?

Ion Honcescu: În legătură cu taxa și cu contestarea la Curtea Constituțională, vreau să-i spun telespectatorului acesta că noi n-am avut nici un fel de contribuție, nu face obiectul activității noastre. În legătură cu Romconfortul înseamnă că dânsul știe că noi ne-am ocupat de treaba asta. Deci, într-adevăr urmare sesizării unor asociații de locatari din anul trecut privind întârzierea dării în folosință și mărirea foarte mare - între timp, din anul 1991 – 1992 - a valorii apartamentelor pe care oamenii le contractaseră, atunci noi am făcut un control la Romconfort, țin minte chiar pe Antena 1 am făcut o declarație atunci și am spus în concluziile noastre că conducerea Romconfort a încheiat contracte dezavantajoase pentru cetățeni, în sensul că nu s-a acoperit în contractele cu constructorii de prevederi foarte clare asigurătorii și de garanții, astfel încât prețurile după aceea au crescut foarte mult, astfel încât noi am propus ca măsuri eliberarea din funcție a Consiliului de Administrație și a conducerii Romconfort-ului. Pot să informez că acum o lună și jumătate Consiliul de Administrație și conducerea Romconfortului au fost eliberate din funcție, ceea ce zic eu, creează premisele ca noul consiliu și noua conducere să stabilească și măsurile, constituindu-se ca parte civilă vătămată , că numai ei pot să facă treaba asta, să ia măsurile și celelalte care decurg din constatările noastre - care au constatat prejudicii aduse cetățenilor.

Octavian Andronic: Au cetățenii șansa să-și recupereze prejudiciile ?


Ion Honcescu: Mi-e greu să vă spun, știți un litigiu începe acum, se judecă în instanță și poate să dureze și câțiva ani...

Octavian Andronic: Apropo de instanță ... Față de măsurile luate de Corpul de control, care este finalitatea juridică ?

Ion Honcescu: Deci să delimităm foarte bine competențele noastre și cele ale celorlalte organe. Noi putem să luăm măsuri administrative despre care v-am dat exemplu cu Zilele României în Italia. lată, acum două luni a fost eliberat din funcție secretarul de stat de la Ministerul Turismului. Noi am propus primului-ministru materialul, acesta a aprobat, urmează mai departe să meargă la organele de cercetare de specialitate.

Octavian Andronic: V-aș pune o întrebare indiscretă. Deci dvs. propuneți pe marginea acestor materiale aceste soluții. Vi s-a întâmplat ca primul-ministru să nu fie de acord cu ele ?

Ion Honcescu: Nu, niciodată, v-o spun cu certitudine.

Octavian Andronic: Spuneați că lucrați cu 35 de oameni. Față de dimensiunile fenomenului este, desigur foarte puțin. Dar aș vrea să vă întreb: contați pe toți acești 35 de oameni ?

Ion Honcescu: Da, contez pe toți. Nu este o afirmație gratuită, eu sunt pe această funcție din martie 1993, unii au plecat, alții au mai venit, lucrez și cu patru directori, până la proba contrarie în acești doi ani și jumătate pot să spun că acești directori au dat dovadă de înaltă probitate profesională și corectitudine. N-am avut absolut nici o sesizare, nici o reclamație.

Octavian Andronic: Dle ministru, ați început o listă a demnitarilor actualului Executiv împotriva cărora s-au luat măsuri. Puteți s-o continuați ?

Ion Honcescu: N-aș vrea să facem chiar un inventar, dar apropo de
apartenența noastră politică, să fie clar, suntem - datorită activității care o
facem - independenți, prin acea formulă simplă că doi plus doi fac patru, și trebuie să recunosc că orice partid politic ... deci anul trecut, iarăși un caz care se cunoaște tot datorită materialului nostru și la propunerea noastră a fost eliberat din funcție secretarul de stat Marin Nicolae, de la
Departamentul Economic, urmare modului cum el a încercat să dirijeze
exportul de mobilă în fostele state ale CSI.

Octavian Andronic: Mai avem un apel telefonic.
Telespectator: Mă numesc Petre Ion și vreau să-l întreb pe domnul ministru dacă a fost vreodată Corpul de control al primului-ministru sesizat de faptul că spre deosebire de prevederile Legii 18, unde se stipulează că deținătorii de pământ, ca urmare a reconstituirii sau constiturii dreptului de proprietate, care nu muncesc doi ani consecutiv pământul, li se confiscă și în paralel cu toate mijloacele .... de către diverse firme sau persoane ale fostelor CAP-uri și care sunt blocate de trei, patru ani de când sunt achiziționate și nu produc nimic în acest sector agro-zootehnic, iar actualii proprietarii pe baza acestor ... achiziționate obțin credite majore de 800 –un miliard de lei în vederea relansării producției, dar aceste mijloace ... nu funcționează. Dacă a fost sesizat sau ce părere aveți dle Honcescu ?

Ion Honcescu: Mi-e greu să vă dau un răspuns la ce mi-ați spus dvs. Dacă aveți un caz concret referitor la această problemă, vă rog să mi-l transmiteți în scris sau puteți să veniți dvs. la mine. Dar vreau să vă spun că noi primim foarte multe sesizări de la cetățeni...

Octavian Andronic: Asta voiam să vă întreb. Ați vorbit de „peștii mari”, de „peștii mici” n-am vorbit deloc ...

Ion Honcescu: Este bine știut că noi anul trecut am produs un material în care am verificat în toată țara modul cum s-au acordat terenurile de pământ, conform Legii 18 , anexa 11 și 12b. Și am constatat că câteva mii de persoane din sistemul funcționarilor de stat au beneficiat de aceste terenuri. Ba mai mult am constatat că 29 de funcționari din Ministerul Agriculturii de la directorul general în jos au obținut ilegal niște terenuri, fiind specialiști au obținut adeverințe si vreau să vă spun că toți acești specialiști nu mai lucrează în Ministerul Agriculturii.

Octavian Andronic: Lucrează probabil la propriile SRL-uri.

Ion Honcescu: Încercăm să acordăm un timp cât putem mai mare pentru abordarea lor, a problemelor sesizate de cetățeni, lată, am aici ca să vă spun concret, o situație, numai anul acesta locatarii blocurilor situate pe ... ne-au sesizat despre practicarea de comerț necivilizat în Piața Norilor. Am luat măsurile pe care nu voia să le ia nimeni.

Octavian Andronic: Am putea folosi întâlnirea de astăzi ca un apel pentru telespectatori să vă semnaleze în continuare astfel de cazuri și să rămână într-un permanent dialog cu dvs. ? Vă sunt de folos sau vă încarcă foarte mult ?

Ion Honcescu: Ne încarcă, pentru că eu am numai 35 de inspectori, dar îmi sunt de folos, noi o să le dirijăm la organele care se ocupă, ele având obligația totuși să ne răspundă, este altceva decât să nu poți să te adresezi nimănui, le primim sesizările cu mare atenție, cu multă receptivitate.

Octavian Andronic: Vă mulțumesc domnule ministru, vă mulțumesc stimați telespectatori.<< pagina anterioară Pagina: 2/2

.: Înapoi la subiect ANTENA 1 - "În luptă cu abuzurile și corupția"