Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 09:33
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Nae Cațavencu este la fel de sensibil ca și președintele Traian Băsescu și plânge la fiecare eveniment delicat''

-- Candidat la testarea pentru capacitate la Liceul ''Marin Preda''

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

„În luptă cu abuzurile și corupția” - Transcriere vidă
.: Data 02-Oct-2007 :: Accesări: 1806 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

„În luptă cu abuzurile şi corupţia”
Invitat: Ion Iliescu
30 ianuarie 1996


Octavian Andronic: Bună seara,stimaţi telespectatori ai Antenei 1 şi cititori ai „Libertăţii”. Voi începe prin a mulţumi domnului preşedinte Iliescu pentru prezenţa în această seară în emisiune, remarcând faptul că, din câte ştiu eu, este prima prezenţă a domniei sale într-un studio de televiziune privată.Sper să fie o chestiune de bun augur, televiziunile private sunt deja în număr de vreo 6 şi o să aveţi cereri în continuare, nu puţine. În al doilea rând, aş vrea să fac un reproş încă de la început domnului Florin Brătescu, directorul general al postului, care s-a dovedit extrem de inflexibil în faţa cererii mele de a prelungi cu câteva minute emisiunea. I-am spus că e o ocazie rară şi că ar merita să fiţi în faţa telespectatorilor ceva mai mult.Dânsul însă mi-a replicat că domnul Raţiu, acum 3 săptămâni, a avut exact acelaşi spaţiu de emisie şi că dânsul militează pentru echitate şi egalitate în domeniul acesta. De obicei prezentatorii de televiziune pierd foarte mult timp plângându-se de scurtimea timpului pe care-l au la dispoziţie. Vă propun, deci, să începem discuţia. Cred că telespectatorii ar fi interesaţi să ştie care este salariul dumneavoastră, salariul de Preşedinte, şi dacă el corespunde responsabilităţilor şi obligaţiilor de şef al Statului, şi, în acelaşi timp, pentru că sunteţi , şi e normal să fiţi aşa, posesor de certificat de revoluţionar , în ce fel beneficiaţi de prevederile legii? Ce butic aveţi, ce teren agricol, şi dacă plătiţi impozitul?

Ion Iliescu: În primul ând o precizare: nu e prima oară când mă aflu într-un post de televiziune privat, nici măcar la Antena 1.

O.A. În direct?

I.I. Chiar direct-direct n-am fost în studio, dar legat de un Revelion, cu un an în urmă, dar asta este prima prezenţă într-adevăr, într-o asemenea dezbatere. În legătură cu întrebarea dvs, nu s-a schimbat nimic în statutul meu, după declaraţia publică pe care am făcut-o la instalarea în funcţia de preşedinte. Nu am nici un fel de alte venituri în afară de salariul pe care legea mi-l stabileşte…

O.A. Iertaţi-mă, aţi putea să-mi spuneţi care este acesta?

I.I. ….şi plătesc integral toate impozitele, deci salariul net pe care îl primesc în ultima vreme, cu ultimele indexări, pe parcursul anului precedent, atinge un milion de lei.

O.A. Domnule Preşedinte, mă dezamăgiţi.Cunosc cel puţin o duzină de persoane care n-au nici responsabilităţile dvs…

I.I. Eu pot să vă spun că sunt mii. Poate zeci de mii, care depăşesc acest venit lunar. Am refuzat orice fel de facilităţi şi utilizarea certificatului de revoluţionar, plătesc integral toate impozitele la stat, îmi plătesc toate cheltuielile personale, familiale, deci refuz orice fel de facilităţi din acest punct de vedere.

O.A. Cred că aceste precizări au fost puţin superflue, vă bucuraţi de o apreciere cvasi generală, poate chiar generală, din acest punct de vedere. Lumea vă percepe ca pe un om cinstit, un om corect, care nu a folosit în nici un fel înaltele responsabilităţi pe care le are pentru a se căpătui. Sunteţi din acest punct de vedere, poate una dintre persoanele cele mai avizate să discute fenomenul corupţiei fără a fi suspectat de falsitate.

I.I. Şi fără complexe.

O.A. Cum aţi caracteriza în câteva cuvinte corupţia ca element care deformează procesele sociale ale acestei tranziţii care şi aşa ne dă destulă durere de cap?

I.I. În primul rând trebuie să spunem că fenomenul corupţiei nu este un fenomen nou în societate, în ţara noastră, nu este localizat şi nu este particular pentru România. El există şi în trecutul nostru, există în toate ţările şi din jur, şi chiar în ţările dezvoltate, cu sisteme democratice evoluate şi cu sisteme de control social şi control legal şi control al opiniei publice mai evoluate decât în situaţia noastră. Corupţia a existat şi în sistemul totalitar, înainte de Revoluţia Română din Decembrie 1989. Ceea ce era caracteristic atunci era existenţa unor manifestări legate de putere, abuzurile de putere, excesul şi arbitrariul puterii, nepotismul, favoritismul, deci corupţia generată de putere şi care se desfăşura în jurul puterii, existând şi elemente de frână socială, adică frica de Partid şi de instanţele de control erau un element de frână la anumite niveluri. Era o singură familie care scăpa oricărui control, restul ştia că este pasibil de măsuri punitive. În faza în care ne aflăm noi, lucrurile s-au complicat într-un fel, adică s-au extins şi s-au diversificat şi s-au amplificat fenomenele de corupţie fără să dispară inclusiv influenţa, poziţiile, dar nu ele sunt dominante astăzi, eu cred că pe prim plan a apărut corupţia prin ban. Prin stimularea şi manifestarea avidităţii de îmbogăţire, şi îmbogăţire rapidă şi fără scrupule.

O.A. Trăim într-o economie de piaţa…

I.I. Fenomenele de corupţie şi de infracţionalitate au căpătat şi o extensiune mai mare la scară socială şi o mult mai mare diversitate şi forme de manifestare.De aici şi complexitatea ţinerii sub control al acestui fenomen. Îm primul rând formele sunt foarte diverse. Mergând de la fenomene banale mita, care a pătruns în toate sferele relaţiilor sociale, cumpărarea conştiinţelor pentru influenţă, pentru promovarea propriului interes samd, furturile din avuţia publică sau personală, sustragerea de bunuri din avutul public sau din avutul personal, evaziunea fiscală . Şi prin neplata sau diminuarea obligaţiilor către stat –taxe, impozite şamd. Contrabanda, care a avut dimensiuni mari în perioada embargoului dat, care se desfăşoară sub diverse forme prin traficul de benzină, cu alte produse folosind diferenţa de preţuri între preţurile interne şi preţurile internaţiomale sau sustragerea în diverse forme de la controlul şi de la taxele vamale, care afectează intrările la veniturile statului şi mai ales intrările valutare. Presa mai evidenţiază multiple fenomene, spre exemplu de activităţi ale unor societăţi parzitare, SRL-uri care au apărut şi au înmugurit pe lânga unităţi de stat. Eu nu sunt împotriva unor unităţi comerciale valabile şi care fac o activitate utilă în societate şi necesară şi comerţul ca intermediar între producător şi consumator Însă la noi au apărut…

O.A.Prea multe!

I.I. …..în exces, intermediarii şi SRL-urile, uneori legate şi de anumite interes particulare cu conducerile unor întreprinderi, care trăiesc pe spinnarea întreprinderilor pe de o parte, şi mai ales pe spinara consumatorilor pe de altă parte, adăugând la preţ, deci crescând preţul în comparaţie cu costurile, în mod nemăsurat. Dar şi SRL-uri care se ocupă de import-export şi care de asemenea afectează interesele veniturilor statului.

O.A. Domnule Preşedinte, toate aceste manifestări au până la urmă un singur scop: acela al îmbogăţirii. A îmbogăţirii ilicite, ca să folosim un termen celebru. S-a făcut mult caz pe seama declaraţiei dvs că doriţi să muriţi sărac, cam aşa s-a spus. Consideraţi săracia o virtute într-o societate a competiţiei? O societate a economiei de piaţa în care banul devine…?

I.I. Eu n-am spus că doresc să mor sărac. Eu am folosit o vorbă populară: mai bine sărac dar cinstit, asta e cu totul altceva. Deci eu am subliniat virtutea cinstei, nu a săraciei.Săracia nu este o virtute, săracia este o pacoste, care este generată de un anumit stadiu al dezvoltării sociale şi al nivelului de dezvoltare al societăţii şi al indivizilor şi care este uneori generată de anumite raporturi sociale. Noi ne aflăm într-o fază în care, din păcate, acţionează nişte pârghii ale economiei de piaţă nemature, care duce la polarizarea socială care favorizează îmbogăţirea unor pături favorizate subţiri şi adânceşte discrepanţele faţă de cei defavorizaţi. Deci nu am vorbi despre săracie ca de o virtute.



Pagina: 1/3 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect ANTENA 1 - "În luptă cu abuzurile și corupția"