„Atunci când o cauză este dreaptă, ordinul nu se mai execută!”


„Atunci când o cauză este dreaptă, ordinul nu se mai execută!”
INVITAT: Sergiu Nicolaescu, senator
DATA: 21 noiembrie 1995


Octavian Andronic: (......)din faţa Televiziunii Române, în studioul central al televiziunii Antena 1, acelaşi personaj domnul Sergiu Nicolaescu, atunci, poate mi-aş permite să spun, în rolul vieţii sale, astăzi într-un rol pe măsură, acela de senator şi cercetător al evenimentelor si al enigmelor legate de Revoluţie în general. Probabil că cititorii se vor întreba, cititorii "LIBERTĂŢII", telespectatorii cei care ne urmăresc se vor întreba ce legătură este între abuzuri, corupţie şi Revoluţia Română, mişcarea de la Timişoara. Dumneavoastră ce părere aveţi domnule senator?

Sergiu Nicolaescu: Eu zic că în primul rând ne apropiem de aniversarea a cei cinci ani de la Revoluţie. Este un moment extrem de important. Faptul că aţi început cu câteva imagini ale Revoluţiei să readucă aminte tuturor cetăţenilor, spectatorilor dvs. să readucă aminte ce auînsemnat acele momente. Ca să judecăm şi astăzi tot aşa, în situaţia în care ne aflăm, să încercăm să putem judeca astfel de lucruri. Eu cred că este o legătură, cred că subiectul se pretează foarte bine cu atât mai mult cu cât dumneavoastră ati fost unul dintre acei cercetători ai evenimentelor. Faceţi parte din presa care a dat cea mai mare importantă si mă rog nu trebuie nimeni să uite, că sunteţi "Primul Ziar al Revoluţiei ", apărut chiar în după amiaza revoluţiei, şi această muncă a fost o mare bucurie pentru mine care ne angrenasem de 24 de ore să luăm în mâna noastră un astfel de ziar.

Octavian Andronic: Un astfel de ziar era de fapt prima atestare scrisă a Revoluţiei.

Sergiu Nicolaescu: Exact. Atestă primul eveniment al Revoluţiei.

Octavian Andronic: Aş vrea însă să revenim la această idee, la ideea de corupţie si de abuz. Sentimentul meu este că revolta de la Timişoara cea care a constituit de fapt detonatorul revoluţiei, era îndreptată împotriva unui sistem bazat pe corupţie şi pe abuz. Corupţia la cel mai înalt nivel politic. Să nu uităm că am avut prilejul să ne dăm seama foarte bine că întreaga structură politică era organizată pe un sistem de tip mafiot, în care era importantă supravegherea, dar nu era cunoscută. Românilor însă Ie-a ajuns în acel moment cuţitul la os şi au ieşit în stradă, au ieşit la Timişoara. Dumneavoastră aţi colaborat deci aţi definitivat un raport personal, ca să-i spunem aşa, al faptelor care s-au derulat în intervalul 16-22 decembrie la Timişoara. L-am citit cu mare atenţie. Sunt desigur lucruri cunoscute dar sunt şi o serie de fapte inedite după părerea mea. Ce credeţi dvs. că caracterizează în primul rând această lucrare?

Sergiu Nicolaescu: Vreau să spun că am revenit asupra Timişoarei aşa cum era şi normal, fiindcă de acolo a pornit Revoluţia. Deci Timişoara a rămas şi va rămâne pentru istoria noastră oraşul revoluţiei, oraşul de unde a plecat această mişcare care a schimbat radical viaţa României. Deci am revenit după ce am publicat cartea, am revenit la Timişoara şi pot să vă spun nu numai la Timişoara, dar chiar şi la Bucureşti, după 22 decembrie.Deci din ziua de 22 după ora 12.06, plecarea lui Ceauşescu. Deci sunt elemente extrem de importante peste care nu putem trece, nu se poate să nu le înţelegem, să nu le dibuim, să nu aflăm adevărul. Anii care trec şterg anumite amintiri, e adevărat, dar în acelaşi timp dau curaj majorităţii celor cu care am stat de vorbă să spună mai mult. Deci nu este adevărat când spun că a trecut timpul, am uitat, lucrurile se vor uita, nu. Mi se pare, am constatat în cursul acestui an, mai mult curaj din partea acelora cu care noi luăm legătura şi stăm de vorbă. Acest lucru vine să adauge mii şi mii de lucruri, deci fapte, dovezi. De multe ori mi s-a spus"Sergiu Nicolaescu nu spune tot". Sigur, nu spun tot, pentru că nu pot să spun ceea ce nu pot dovedi. În poziţia pe care o am, deci în prima legislatură ca preşedinte al comisiei, acum ca vicepreşedinte al "Comisiei de Cercetare al Evenimentelor din Decembrie", deci şi ca Sergiu Nicolaescu cel care a fost urmat în 22 decembrie şi în 21 seara de atâtea mii de oameni sau poate chiar zeci de mii de oameni. Am o datorie. Această datorie trebuie să o duc până la capăt. Am pierdut cinci ani din viaţă în aceste cercetări. Nu-mi pare rău. În această perioadă n-am făcut decât două filme şi vreau să spun că în cursul acestei veri mi-au venit materiale cu totul noi. Materiale care să dovedească pe de o parte existenţa teroriştilor, pe de altă parte excesul de zel al unora din timpul Revoluţiei.

Octavian Andronic: Acesta era unul dintre punctele la care vroiam să vă consult. Sunt două chestiuni aici, una exercitată de armată. Armata este un organism care acţionează la ordin.Între acţiunea la ordin şi acest exces de zel este o plajă mare, ce s-a întâmplat în această plajă?

Sergiu Nicolaescu: Trebuie să vă spun că din punct de vedere juridic toate aceste probleme legate de omoruri, au fost rezolvate într-un fel mai multe după număr. După număr este un nou mod de a privi omorul. De acest lucru nu putem să nu ţinem cont. Eviden, "Procesul de
la Nurenberg" rămâne un element de plecare în orice alt proces ce
implică răspunderea colectivă. Deci eu cred că până la un moment dat ordinul se poate executa. Dar este evident, este dovadă că Revoluţia Română din Decembrie, că atunci când o cauză este dreaptă ordinul nu se mai execută. Pentru că trecerea armatei de partea revoluţiei nu a fost făcută dintr-un alt ordin. Încă din 21 şi 22 dimineaţa de la prima oră, moment în care armata trece, deci în mai multe momente să zicem unităţi de tancuri sau blindate care trec de partea revoluţionarilor. Acest lucru s-a datorat în primul rând loviturii dată de Bucureşti. S-a datorat în primul rând maselor imense de populaţie care a ieşit în stradă, a muncitorilor, a uzinelor care în dimineaţa de 22 au pornit spre centrul Bucureştiului. Acest lucru a dezarmat imediat si în afară de asta orice cetăţean român în clipa acelor momente era sătul de dictatura ceauşistă.

Octavian Andronic: Domnule Nicolaescu în lucrarea dvs. există câteva afirmaţii categorice. Între acestea şi aceea în care este acuzat de exces de zel un înalt personaj care după revoluţie a îndeplinit funcţia de ministru de Interne, aproape şase luni. Spuneţi aice, în baza dispoziţiilor date de Ion Coman generalul locotenent Mihai Chiţac a ordonat folosirea substanţelor chimice împotriva manifestanţilor, întrebuinţarea în jurul orei 18.30 a grenadelor lacrimogene a incitat şi mai mult mulţimea. Odată ce am intrat în legătură cu acest episod, eu nu am pomenit un astfel de conducător, m-a izbit categoric o astfel de afirmaţie. Asupra domnului Chiţac au mai plutit nişte suspiciuni, dar de data aceasta este categorică.

Sergiu Nicolaescu: Eu, după cum aţi observa, am redat aici din declaraţiile revoluţionarilor şi chiar a militarilor, a ofiţerilor si a soldaţilor. Este evident si lucrul a fost reconstituit, este vorba de o acţiune condusă de generalul Chiţac la catedrala din Timişoara, acţiune la care personal avea agăţat de gâ, generalul, un pistol automat şi ordinele date sunt chiar vorbele descrise de soldaţii care le-au auzit, care au primit acest ordin şi deci nu este o părere personală, nu am fost acolo, este vorba de cercetare şi probarea unor fraze spuse de martori oculari, atât din partea armatei cât şi din partea revoluţionarilor.

Octavian Andronic: Domnul general Chiţac a fost audiat de Comisie.

Sergiu Nicolaescu: Atunci a fost audiat, dar nu mai am aceste documente. Probabil că va mai fi audiat în legătură cu aceste revelaţii noi care au avut loc.

Octavian Andronic: O altă chestiune nouă pe care nu am întâlnit-o în alte relatări, este şi aceea că după liniştirea spiritelor, la cererea expresă a preşedintelui tribunalului judeţean Timiş, în zorii zilei de 17 decembrie pastorul Lazslo Tokes a fost, totuşi, evacuat cu forţa. Cu ocazia evacuării pastorul, care nu era singur, a închis geamurile (...)



2007 ©  Ziarul personal
https://zp.ro/