„De cinci ani n-am reușit adaptarea noului Cod penal”


„De cinci ani n-am reuşit adaptarea noului Cod penal”
INVITAT: Eugen Vasiliu, procuror general adjunct in Parchetul României
DATA: 31 octombrie 1995


Octavian Andronic: Stimaţi telespectatori, vă mărturisesc că toate preparativele mele, tot scenariul pe care l-am făcut pentru această emisiune, cu o mapă de planşe şi de desene, a fost dat peste cap, în maniera proprie profesiei sale, de către domnul procuror Eugen Vasiliu. Mă văd nevoit să-i dau dreptate în ceea ce privesc argumentele pe care Ie-a invocat şi, de aceea am să vă propun să intrăm direct în subiect, de fapt introducerea a fost făcută de filmul documentar realizat de redactorul George Dumitrescu. Mâine dimineaţă, la 7.15 plecaţi, vă îmbarcaţi în avion sau în elicopter ?

Eugen Vasiliu: Nu are nici o legătură nici cu emisiunea, nici cu subiectul, îmi place foarte tare să cred că domnul care a spus că este prematur să concluzionăm mai are mulţi adepţi ai opiniilor sale ...

Octavian Andronic: Chiar a făcut precizarea că este un om cu picioarele pe pământ.

Eugen Vasiliu: Şi este foarte adevărat. Vreau să vă spun că în urmă cu o săptămână Parchetul General nu cunoştea datele problemei. în respectul adevărului vreau să arăt totuşi că Ministerul Afacerilor Externe cunoştea şi ministerul Comerţului parte din aceste probleme care, după părerea mea trebuiau sesizate la timp instituţiilor abilitate de lege în a desluşi adevărul în asemenea afirmaţii de extremă gravitate apărute în străinătate la adresa României. Am acceptat apariţia în emisiune cu dvs., în primul rând că ţin la dvs. ca ziarist, nu e un compliment fără rost, şi în al doilea rând pentru că numai avem timp în fiecare zi să dăm răspuns fiecăror supoziţii sau idei care sunt declarate în diferite ziare.

Octavian Andronic: De altfel, acestea sunt doar ziarele de astăzi în care subiectul se află constant pe prima pagină.

Eugen Vasiliu: Am militat întotdeauna, pe de o parte ca ziaristul să fie onest, cinstit şi să scrie numai ceea ce a verificat, iar pe de altă parte cred în obligaţia funcţionarului de stat în a informa ziaristul cu ceea ce a constatat. Iar de aici până la a ne sili într-o anchetă penală să spunem ... Am primit întrebări astăzi, de genul "ce probatorii aveţi pentru dispunerea arestării preventive împotriva persoanei X din acest dosar?" Acestea sunt - logic - detalii de anchetă unde orice magistrat străin ar răspunde cu no coment şi cu asta-basta.

Octavian Andronic: Dar, domnule procuror, probabil că în meseria dvs. mai mult ca în oricare altele există o limită între nevoia de transparenţă şi exigenţele meseriei.

Eugen Vasiliu: De asta mă aflu aici, ca să servesc toate datele problemei la orice întrebări. Putem adopta ce variantă doriţi: ori mă întrebaţi, ori mă lăsaţi să relatez ceea ce vă pot spune până în prezent. Repet, nu voi face referiri strict la cauză pentru că este o cauză în curs de urmărire penală şi nu se pot face afirmaţii decât în limita pe care o conferă legea magistraturii, ceea ce vă pot spune foarte exact este că ştiu paşii dvs. despre faptul că reprezentantul absolut, jurist-consultul sau consilierul juridic al firmei ARMSCOR s-a deplasat în România şi a luat declaraţii unor funcţionari de stat care şi-au declarat un punct de vedere, este obligatoriu şi pentru noi să mergem în Republica Sud -Africană să facem anchete, dar noi vom respecta legea şi va trebui să cerem avizul autorităţilor, este normal, în orice stat din lume suveran, ştiţi foarte bine, este corect ca orice audiere a unei persoane - dacă îţi foloseşte acea declaraţie - să fie luată de un organ abilitat.

Octavian Andronic: Face parte tot din acest exces de transparenţă pe care-l reclamăm, modalitatea neortodoxă în care s-a procedat ?

Eugen Vasiliu: În opinia mea eu nu văd un lucru rău faptul că firma ARMSCOR a căutat să-şi facă ordine în propria casă. Nu şi-o făcea, probabil că nu aflam - cum spune românul - în veci despre această afacere. Ei, având evidenţe contabile foarte bune, sigur că s-a înscris acolo probabil adevărul, sau mare parte din adevăr, în sensul că o parte din sumele de bani scoase de firmă au fost înmânate unor funcţionari. Repet, nu unor reprezentanţi de guverne, de instituţii, ci unor funcţionari care, pe cont propriu, au făcut nişte acţiuni de care vor răspunde penal. În ce priveşte funcţionarul nostru, asta pot să spun, deci în măsura în care am confirmat măsura arestării preventive dispuse împotriva sa, după părerea noastră şi-a încălcat grav atribuţiile de serviciu, în sensul că a acceptat primirea unei sume de bani ca trimis al statului român şi şi-a însuşit această sumă de bani, plasând-o în două conturi personale în străinătate.

Octavian Andronic: Dar, domnule procuror, românul trăieşte de vreo cinci ani sub zodia comisionului. Ce este neclar aici ?

Eugen Vasiliu: Orice comision, dacă este comision în sensul legii civile ar trebui prevăzut într-un contract. Ori aici nici vorbă să fie de vreun comision, aşa cum încearcă cineva să-şi ascundă. Mita va rămâne mită întotdeauna. Ce este comision se prevede în contract şi n-are nimeni ceva împotriva primirii sau prevederii într-o tranzacţie a remiterii unui comision. Asta este cu totul altceva. Aici mi se pare cel puţin hilar, să nu spun altfel, să cred că este vorba de un comision din moment ce nu era prevăzut şi, fie vorba între noi, nu ştia nimeni dacă funcţionarii de acolo nu începeau să-şi facă ordine în evidenţele contabile. De altfel, cred că Europa întreagă doreşte la clipa aceasta, ca o evidenţă fiscală fantastic de bună, dusă până la extrem, conduce la găsirea corupţiei. În rest, a fi frate cu corupţia fără ... dacă nu stăpâneşti domeniul fiscal nu dovedeşti corupţia niciodată. Şi aici părerea mea este că există corupţie din partea statului român, o repet cu convingere, dar sper că mai am cuvânt, şi dacă aş avea alte date, măcar aş tăcea. Nu este implicată nici una din instituţiile noastre, se pot face o sumedenie de supoziţii, omul simplu este obligat, dar există o lege, vedeţi, din păcate nu vreau să reiau o idee veche, legile sunt foarte multe. Mulţi jurişti nu le cunosc. Legea 93/94 este o lege care prevede modalitatea în care se importă materiale - să zic de importanţă strategică - şi uraniu, şi altele, nu-i nici un secret, sunt comitete şi comiţii întregi care semnează, se dau licenţe, sigur că totul este ... ar fi şi nu ştiu cum să credeţi că în Italia sau în Franţa se face un export de avioane - si nu ştie Guvernul că s-a acordat o licenţă. Dar astea sunt mici speculaţii care ţintesc una şi bună: cum să dăm în cine nu ne place.

Octavian Andronic: Răfuiala politică.

Eugen Vasiliu: Exact. Şi voi repeta şi am susţinut-o. Din păcate noi nu avem forţe să rezistăm avalanşei care va fi. Ca în toate statele. Din ce se vor apropia alegerile, vor exista mai multe ...

Octavian Andronic: Cazuri de corupţie.

Eugen Vasiliu: Nu cazuri de corupţie. Ele vor exista şi trebuie să le
descoperim, dar ca să le descoperim îţi trebuie şi un anume organ abilitat
să poată să facă anchetă.Vedeţi, asta o folosesc în interesul ideilor care
le-am mai spus şi la acest post de televiziune. Noi nu avem la această
clipă un organ centrat, canalizat şi cu personal şi cu logistica necesară în
combaterea unor fapte de acest gen. Corupţia nu mai este cea veche:
dă-mi 1 000 să-ţi dau aprobarea. Corupţia se poartă la ...

Octavian Andronic: La sume mari. Poate că şi asta este mică.

Eugen Vasiliu: Nu, eu zic că este o sumă normală într-o afacere de genul ăsta. Ar trebui o formaţiune specializată, aţi văzut, pentru noi nu este un secret, Republica Sud-Africană are acest organism creat de cercetare a acestor infracţiuni grave. Toate ţările nordice au acest sistem. Noi îl dorim demult. L-am cerut în 1990. Din păcate, din cerinţa noastră de a avea o poliţie judiciară, deci care să lucreze cu Parchetul în cazurile în care îi dau dispoziţie sau fixăm o anume manieră de lucru, ei lucrează într-un alt minister, magistraţii nu fac politică, Ministerul de Interne trebuie să facă, şi atunci sigur că se nasc declicuri, astea sunt foarte rare, dar există şi cel puţin pentru combaterea sistemului, a crimei organizate care cuprinde tot complexul infracţional, de la traficul de droguri, cât şi celelalte care le ştiţi, trebuie un organism specializat. Eu repet la infinit, pentru că toată lumea se preface că luptă cu fenomenul, dacă nu ne ajută să avem atât personal necesar cât şi logistică. Nu vreau să vă spun că nu am venit să mă vait eu ... Dar într-un sistem în care Parchetul General, Ministerul Public nu mai are nici un computer în funcţiune, este hilar, hazos să zici că te baţi cu corupţia la nivel înalt. Nu vă mai spun alte mici impedimente care fac ca, pe zi ce trece, în loc să ne întărim forţele, eu zic că devenim mai vulnerabili, pentru că încă salarizarea magistraţilor suferă, încă relaţiile dintre Parchet şi o poliţie, aptă să lucreze cu informaţii de prim ordin, eu, aceste informaţii pe care le-am primit urmăresc o poliţie specializată care să fie aptă ca şi magistraţii specializaţi. Vreau să vă spun de o chestie foarte bună care s-a născut - sigur că noi o dorim de mai mulţi ani - cât şi băncile noastre - şi ne-am unit şi sper că până la 1 decembrie vom avea un proiect de lege care să fie promovat în cadrul legislativului pentru combaterea fenomenului spălării banilor murdari. Că până acolo tot aici ne vom întoarce ...

Octavian Andronic: Şi este şi motivul pentru care anumite ţări, am înţeles, de pildă Statele Unite, ezită încă să-şi deschidă reprezentanţă de bănci în România şi să colaboreze mai intens pe această temă, este inexistenţa unei legislaţii care să împiedice spălarea banilor.

Eugen Vasiliu: Este firesc, dar vedeţi că suntem efectiv prinşi, precum un boxer fără gardă la această clipă. De cinci ani n-am reuşit adoptarea noului cod penal. Consiliul Legislativ nu este încă pus pe picioare ca să poată să-şi intre mai repede în atribuţii. Avem nişte oameni foarte buni acolo care pot ajuta. La această clipă crearea unei legislaţii speciale pentru combaterea spălării banilor murdari, sunt o sumedenie întreagă de probleme, trebuie să faci corelări cu o sumedenie întreagă de legi şi vă ştiu următoarea întrebare cu controlul averilor.

Octavian Andronic: Asta am vrut să vă întreb. Este Legea 18, celebra Lege 18. Mai funcţionează, a fost abrogată, a căzut în desuetudine ?

Eugen Vasiliu: Numărul acesta, 18, este un număr obiect în legislaţia română pentru că şi legea funciară este tot cu numărul ăsta. Fiind vorba de controlul averilor - şi o subliniez aşa, ca să nu se confunde cu altceva - am citit opiniile multor parlamentari, în concepţia mea cred că la această clipă nu mare parte din populaţie ar înţelege exact ce se urmăreşte şi pe de altă parte am speriat şi pe foarte mulţi investitori care ar crede că asemenea măsuri, care le vor atestate, şi unele le si au, sunt bune. Eu aş începe altfel. Cu demnitarii.

Octavian Andronic: Apoi funcţionarii publici.

Eugen Vasiliu: Absolut. Haideţi să ne declarăm averile, nu e nici un secret, în limitele legii, fisc, cum trebuie. Pentru că, iar o repet, ţara noastră este în curs de dezvoltare. Nu vreau să dau nume aici. Alte ţări se protejează şi nu-l au şi nu vor încă legislaţie care să combată spălarea banilor murdari.

Octavian Andronic: Pentru că din asta trăiesc, probabil.

Eugen Vasiliu: Nu pot să fac afirmaţii de genul ăsta, vreau să spun că trebuie să ne protejăm ţara, fiind o ţară în curs de dezvoltare, are nevoie de investitori. Dar, pe de altă parte, trebuie să fi conştient că trebuie să lupţi şi cu ceea ce ne aduc investiţiile. Majoritatea vin să facă afaceri normale, oneste, nu pentru evaziuni fiscale de genul celor despre care vă vor auzi foarte curând urechile. Pentru că ne specializăm şi noi din mers, nu poţi -degeaba suntem acuzaţi, uneori pe nedrept, dar uneori pe drept - însă acum vorbesc de cazurile în care suntem acuzaţi pe nedrept, o cauză economică nu se poate face în trei luni, în patru luni, un an de zile este pe puţin pentru o cauză economică de anvergură, altfel poţi să faci mici fâşii şi, de multe ori lumea rămâne cu impresia neadevărată că facem pe bucăţi ... îmi pare rău că vă spun - am văzut o ştire în care se spune că domnul acesta a fost arestat ca să nu vorbească. Vreau să cred că ziariştii speră că în magistraţi vor avea întotdeauna nişte funcţionari apţi să îşi deschidă sufletul şi să-şi spună păsurile pentru că puteţi contribui foarte mult ca şi noi în adoptarea unor norme legislative la care să fie toată lumea conştientă că nu le fac împotriva cetăţeanului, ci invers.

Octavian Andronic: Domnule procuror, plecaţi mâine dimineaţă în Africa de Sud.

Eugen Vasiliu: Nu plec în Africa de Sud. Îmi pare rău că vă spun asta, să nu creadă cineva că e regizată. Mâine, n-are nici o legătură...

Octavian Andronic: Ar trebui să plecaţi...

Eugen Vasiliu: Este absolut normal să se facă o deplasare acolo, dar repet, până nu se obţine acceptul autorităţilor, nu se va face nici o deplasare.

Octavian Andronic: Am înţeles. Dar autorităţile noastre au dat acceptul pentru vizita omologilor dvs. care au cercetat ? ...


Eugen Vasiliu: A fost vorba de un consilier juridic al firmei, care nu este socotit un organ de anchetă, el a venit ca un partener de afaceri care s-a interesat de rezultatele afacerii întreprinse în ţara lui.

Octavian Andronic: Ce ati dori să aflaţi din Africa de Sud, referitor la acest caz ?

Eugen Vasiliu: Este normal, dat fiind că pe teritoriul României s-a produs parte din faptă, deci ca să nu fie vorbe - am citit într-un ziar că nişte jurişti mă acuzau că nu prea ar fi faptă prevăzută de legea penală - rezultatul ei e la noi în ţară, asa că vă daţi seama, nu vreau să intru în amănunte. Nu sunt probleme de acest gen, infracţiunea, avem toată competenţa să o cercetăm, ne interesează foarte tare ca procurorul anchetator să discute cu cei care au remis sumele de bani, nu pot să-i spun acum numele, dar vom discuta cu ei, ne vor arăta documentele, ştim despre ce este vorba, avem documente, avem dovezi scrise, şi pentru liniştea unora avem - nu o ţinută cine ştie cum - cu prezenţa apărătorului, cum scrie în codul de procedură penală, recunoaşterea faptei. Nu ştiu dacă acesta este tot adevărul, până nu închid ancheta nu voi putea spune că aceasta este concluzia noastră. Un singur lucru vreau să repet: nu este vorba de instituţii, nu este vorba de răspunderi colective, este vorba de fapta unor funcţionari, repet, funcţionarul nostru român – Ghinea - pentru ce a făcut trebuie să îşi primească ceea ce scrie legea, este prematur să discutăm acest subiect, însă a încerca să implici într-o manieră necorespunzătoare adevărului ţara, guvernul - diferite instituţii, cred că nu foloseşte nimănui.

Octavian Andronic: Aveţi dreptate. Dar, iertaţi-mă, fac recurs la ce spunea cetăţeanul intervievat de colegul nostru. Elicopterele se pot importa chiar aşa...

Eugen Vasiliu: Nu ştiu, dar v-am şi spus există o lege, există un Consiliu, se dau tot felul de aprobări, asta este o utopie să creadă cineva că importul de asemenea materiale, adică nu vreau să vă fac să râdeţi, dar importul de berbecuţi se dă cu licenţe iar cel de Pume nu. Aş vrea să spun că treaba este foarte serioasă, vă rog să aveţi răbdare s-o desluşim până la capăt şi, vă voi da toate datele problemei. Repet, sunt de acord că ziariştii trebuie să scormonească şi să ştie adevărul, trebuie să-şi exprime liber opiniile, dar de aici până la a judeca e deja...

Octavian Andronic: Părerea mea este, ca ziarişti, că nu avem dreptul sănesubstituim celor îndreptăţiţi prin lege să facă acest lucru. Aş vrea să văîntreb însă altceva - noi ne-am obişnuit însă cu această transparenţă excesivă. Afacerile de acest gen, cu armament, cu echipamente strategice,n-ar trebui totuşi să beneficieze de o oarecare protecţie legală, pentru că nu mi se pare normal să vii să pui pe masă datele unui contract de valori atât de mari si care, eu cred că aici existenţa viitoare a fabricii IAR Braşov va fi foarte afectată de acest scandal, probabil contractul care era în derulare va fi afectat pentru că, permiteţi-mi să mă îndoiesc că va exista vreun cumpărător dornic să se încarce cu o marfă cu scandal cum au devenit aceste elicoptere. Nu există nici o posibilitate de a proteja aceste lucruri, fără a face rabat de la exigenţele meseriei dvs. ?

Eugen Vasiliu: Eu mă zbat, pe de o parte, să nu mai punem uşor emblema "secret" pe toate operaţiunile şi nu e normal, cred că în cazulacestasigur că nu toată lumea care îţi spune că-ţi vrea binele îl şi vrea.Îmi pare foarte rău de I.A.R. Braşov, sigur că aveţi dreptate, sigur că vor avea de suferit ca imagine, pentru că până când se vor explica lucrurile,foarte multora le va rămâne în cap că este o afacere a I.A.R.-ului.Ceea ce vreau să cred, dar repet - pentru mine este foarte clar că în aceşti trei ani nişte oameni au avut de lucru si au muncit. Părerea mea este că funcţionarii de la I.A.R. Braşov si personalul de acolo si-au dovedit din plin virtuţile si în ceea ce priveşte tehnica si nu cred că sunt implicaţi de maniera ca cineva să-i bănuie de operaţiuni din acestea urâte.

Octavian Andronic: Mai ales că afacerea în sine are toate datele unei afaceri bune.

Eugen Vasiliu: Nu ştiu, sper din tot sufletul ca ideea pe care o am acum în cap - dar nu vă pot spune - poate să apucăm într-o emisiune viitoare să v-o relatez, deci repet, sunt convins că funcţionarul român a greşit, vom vedea în ce manieră. Este cert că s-a greşit, este cert că această sumă de bani s-a primit şi există ...

Octavian Andronic: Ce se va întâmpla cu această sumă ? Ce prevede legea noastră ?

Eugen Vasiliu: Legea română prevede confiscarea.

Octavian Andronic: Spuneţi-mi, pentru foarte multă lume acest episod, acest incident ridică mari semne de întrebare în legătură cu menirea, cu modul cum acţionează reprezentanţii noştri, economici, la ambasade. Si nu numai ei. Aveţi motive să credeţi că este un caz izolat sau că există un anume coeficient de generalizare ?

Eugen Vasiliu: Mi-aş dori din tot sufletul să cred - şi sunt convins că dvs. mi-aţi pus întrebarea aşa, cu sentinţa de răspuns deja, deci ei se prezintă toţi ca funcţionari cinstiţi, care merg în străinătate să-şi îndeplinească misiunile ce le sunt încredinţate. Trebuie să spun, şi am promis că voi spune pe primul post de televiziune care mă acceptă, faptul că în acest sector dubla subordonare pe care o au aceşti funcţionari publici - ei sunt angajaţi ai Ministerului Comerţului, dar răspund de ambasadori, în acest amalgam de sarcini şi de atribuţii se poate strecura, hai să spun, un individ care să aibă alte gânduri sau să accepte, nu ştiu această manieră, cum a fost construit tot eşafodajul pentru această faptă de corupţie. La sfârşit vom şti. Dar este cert că trebuie găsită o formulă care să corespundă nevoilor atât Ministerului Afacerilor Externe, cât şi Ministerului Comerţului.

Octavian Andronic: Şi poate că acest caz va fi de natură să producă clarificările ...

Eugen Vasiliu: Era bine să nu se întâmple pentru că aţi văzut cum se speculează în toate direcţiile.

Octavian Andronic: Este adevărat. V-aş propune să revenim la ideea şi la noţiunea de comision. Legea 20 este foarte clară în acest domeniu, cum poate exista pentru funcţionarul public care lucrează ? Nu credeţi că realizarea unui astfel de comision ar fi de natură să lămurească nişte lucruri ?

Eugen Vasiliu: Întrebarea în context nu cred că îşi are rostul. Că lumii îi rămâne în cap că vezi, săracul, funcţionarul, dacă avea o lege bună putea să îşi ia banii. Nu-i adevărat. El a fost trimis acolo cu o altă sarcină.
Nu vreau să mai fac, am văzut azi într-un ziar spus foarte sec aşa, că răspunderea lui penală se întemeiază pe convenţia care prevede comportamentul diplomaţilor. Sigur că există o convenţie europeană care are nişte prevederi, în ce privesc funcţionarii publici care pot primi, dar au şi o obligaţie, aici nu este vorba ... el n-a fost parte contractantă, participarea lui în acest contract este alta decât a lăsat să se înţeleagă, în fine, asta este opinia Parchetului. Nu trebuie s-o luaţi ca bătută în cuie. Dar, repet, dacă era vorba de comision, se scria.

Octavian Andronic: Aţi refuzat din capul locului, în discuţia anterioară, ideea unui „sindrom PUMA”. Uitaţi-vă, însă că aceste mijloace aeropurtate fac victime pe capete. Nu mai departe secretarul general NATO a căzut tot de pe urma unor elicoptere.

Eugen Vasiliu: Ştiţi ce se întâmplă ? Aceste firme au avut contracte mai mici si trebuie să-şi evidenţieze sumele plătite. Dacă legea finanţării partidelor va intra în vigoare, veţi vedea multe cazuri de corupţie aşa cum s-a spus -avem relaţii destul de bune cu procurorii italieni, avem acum aflaţi la faţa locului, în focul subiectului, procurori care învaţă meserie, au şi de învăţat de la noi. Ceea ce vreau să vă spun este că ei când fac un control dau de o evidenţă fiscală fantastică care, după ani de zile arată că banii de la concernul "X" au avut următoarea destinaţie, fără cuvinte de tăgadă ori dacă - o spun încă odată - nu este nici un secret într-un anume caz aflat în prezent la Timişoara, dar care probabil va reveni la Bucureşti, nu au nici un fel de evidentă fiscală, pe nimeni nu interesa să-şi ţină evidenta şi atunci banii negri, banii murdari - dvs. ştiţi afacerile din fotbalul românesc - eu tot urmăresc la televizor şi mă distrează că nimic nu s-a schimbat, de fapt.

Octavian Andronic: S-au mărit sumele.

Eugen Vasiliu: Cred că un sistem fiscal foarte bine pus la punct de natură ar stimula pe investitorii adevăraţi şi ar stopa acţiunile celor... va conduce implicit la combaterea corupţiei. Nu este spaţiu în emisiunea aceasta, dar ştiu ce s-a vorbit la Beijing, unde a avut loc acum Congresul de luptă contra corupţiei, poate faceţi o emisiune cu asta. Vreau să vă spun că ţări foarte dezvoltate raportează într-un an acte de corupţie 20 - 30. E absolut normal. Ori noi am ajuns, după unele statistici, nu ale noastre, ale altora, că ale noastre sunt foarte reale, la o cifră care îngrozeşte Europa şi ne cred toţi un popor de corupţi şi de corupători, mai ales .

Octavian Andronic: Spuneţi-mi, care este motivul? Menirea legii este să combată excepţiile. Când excepţiile încep să capete caracterul unor reguli, înseamnă că ceva nu este în regulă. Cazurile de corupţie sunt în număr foarte mare.

Eugen Vasiliu: Deci, se raportează infracţiuni de corupţie care nu au legătură cu realitatea.
Octavia Andronic: Cu corupţia. Asta ţine de semantică.

Eugen Vasiliu: Ţine de anumită optică în politica penală. Noi suntem acuzaţi pe nedrept, magistraţii, că nu noi ascundem fapte de corupţie, dar deocamdată pe legea română magistraţii, procurorii sunt cei care efectuează urmărirea penală în cazurile de corupţie în sensul plastic al legii.

Octavian Andronic:Care va fi cursul acestei anchete, în continuare, legate de PUMA?

Eugen Vasiliu: Deci, după audierea tuturor persoanelor care au participat la încheierea si derularea tranzacţiei pe parcursul perioadei care se desfăşoară în mai - septembrie 1994, poate să fie martie-noiembrie 1994, după audierea acestor persoane va urma obligatoriu sau poate concomitent audierea personajelor din Republica Sud-Africană, sigur că vom schimba si ei sunt interesaţi să le dăm rezultatele anchetei noastre, după ... săptămâni să putem finaliza ancheta. Nu este o cauză foarte grea. Pentru că existând acte ... Nici nu am avut negări, este firesc să nu avem negări.

Octavian Andronic: Sunteţi de acord cu afirmaţia care s-a făcut că în acest caz Procuratura a reacţionat surprinzător de repede ?

Eugen Vasiliu: Amendamentul "surprinzător" ... n-am reacţionat nici mai repede, nici mai încet. În funcţie de probatorii, dacă joi seara poate purtam această discuţie în particular nici nu mă gândeam la acest ... în funcţie de probatoriile care se ivesc. Într-o asemenea cauză conlucrează foarte multe instituţii. Să nu înţeleagă cineva că numai Parchetul a făcut, mai multe instituţii au conlucrat la începutul desţelenirii iţelor acestui caz. Părerea mea este că mai avem.

Octavian Andronic: Spuneţi-mi, era vorba de inoportunitatea în acest moment a acestei legi de tip: legea controlului averilor. Credeţi că preconizata declaraţie fiscală personală va fi de natură să regleze o parte din aceste probleme ?

Eugen Vasiliu: Deocamdată, corupţia ... în codul penal se conturează la funcţionarii publici. Dar de ce să nu începem cu funcţionarii ? Fiecare funcţionar care - mă rog nu avem salarii foarte bune, dar oricum avem o stabilitate pe funcţie şi un anume salariu - în comparaţie cu un muncitor care este supus şomajului, patronul care-i patron poate să dea faliment, dar funcţionarul se bucură de o stabilitate si pe statutul lui funcţionarul va avea multe drepturi. Cum ? În condiţiile în care statul îţi dă ceva, o remuneraţie, nişte drepturi, acumulate în timp, eşti obligat faţă de stat să îti declari averea. Când ai început funcţia si când o termini. Nu mi se pare o treabă foarte grea si este extrem de controlată. Şi aş,a prin exemplul personal, vei putea convinge şi pe ceilalţi - sigur că toţi vor să se îmbogăţească - dar nu în detrimentul altora ca la toate, şi ca libertatea de expresie, drepturile tale să nu stânjenească pe ale celuilalt.

Octavian Andronic: Există o idee cu care nu ştiu dacă sunteţi de acord. Că la baza societăţilor dezvoltate, primele etape au fost marcate de ilegalităţi.

Eugen Vasiliu: Nu este vorba de primele etape, este vorba de starea precară a economiei, de legislaţie inadecvată. Aţi văzut, alte state au trecut de la un anumit gen de capitalism la alt gen de capitalism şi le-au trebuit atâţia ani. Este obligaţia statului să-şi pregătească oamenii şi să-i plătească să combată fenomenul.

Octavian Andronic: La o discuţie purtată la aceeaşi masă, în urmă cu câteva sâptâmăni, cu domnul Sergiu Celac, ambasadorul nostru la Londra, domnia sa avansa o teorie foarte interesantă, că recentele scandaluri de corupţie din Italia au fost declanşate tocmai de integrarea europeană. În momentul în care firmele italiene au avut competitori din alte zone, alte ţări, mecanismul acesta al înţelegerii reciproce a început să cadă. Credeţi că teoria este valabilă cu raportarea respectivă şi la ce se va întâmpla cu ... ?

Eugen Vasiliu: Repet, avem relaţii extrem de bune cu procuratura italiană în general, şi mai ales cu compartimentul de combatere a acţiunilor mafiote, dar mă abţin să fac o asemenea ... dacă domnul Celac a făcut asemenea afirmaţii... e opinia dumnealui, eu mă abţin ...

Octavian Andronic: E vorba de mecanism, spargerea unui anumit monopol care exista în ... care se tranzacţionau anumite complicităţi...

Eugen Vasiliu: Nu cred şi cred că excede emisiunii. E complicat subiectul.

Octavian Andronic: Domnule procuror, nu-mi rămâne decât să vă doresc succes în misiunea pe care o aveţi în continuare şi vă aştept cu curiozitatea pe care o au şi colegii mei, cu rezultatele ei.



2007 ©  Ziarul personal
https://zp.ro/