Punctul pe Y / marți 27 decembrie 2011 Nr: 3428

Capsunarii politicii

S-au intetit, acum la sfarsit de an, miscarile de trupe interparlamentare. Aproape nu trece o zi sa nu se anunte cu pompa trecerea parlamentarului X din banca partidului A in cea a partidului Z. Pentru multi dintre eroii acestui exod aceste transformari constituie unicul eveniment notabil din cariera lor. Daca nu era transferul asta, habar n-aveai ca respectivul joaca de patru sau mai multi ani intr-o echipa in care n-a marcat nici un gol.
Finele saptamanii trecute a pus in evidenta trei episoade de felul asta, care au umbrit pana si inutila motiune de cenzura, introdusa din plictiseala de USL. A fost, mai intai, doamna Aura Vasile, unul dintre cei mai vocali parlamentari socialisti, care brusc si pe nepusa masa s-a indragostit de generalul Oprea si a declarat ca isi uneste destinul cu plutonul de parlamentari al acestuia. Dupa doar o zi - asa-s femeile, schimbatoare - s-a razgandit si a revenit la sanul partidului-mama, dupa ce Vanghelie i-a susurat la ureche niscai dulci promisiuni.
O zi mai tarziu, dl Bogdan Dascalu a facut si dansul anuntul fatidic: il paraseste pe Voiculescu si se intoarce, cu coada intre picioare, acolo de unde a plecat: adica in PSD. Urmatoarea miscare pe tabala de sah a politicii a apartinut unei doamne care a ratat sansa de a deveni parlamentar in fata unei fost vedete TV: doamna Minca, fosta Ghervasuc, una dintre piesele de baza ale artileriei vocale conservatoare, satula sa mai stea drepti in fata unor comandanti cu stelele sub camasa, a hotarat sa se incoloneze in formatiunea disciplinata a unui comandant cu epoleti adevarati: domnul Oprea, seful de Stat Major al UNPR-ului (unde maresal, de forma, e dl civil Sarbu). Ca o nota distincta sa enumeram faptul ca cele doua doamne - Vasile si Minca - au fost dintre cele mai necrutatoare voci care au condamnat dezertarile din partidele proprii. Pai, ce i-a facut doamna Minca dlui Piedone (cum ii zice Elenea Udrea) nu doresc nimanui sa auda.
Asta este la prima vedere. La a doua, sa notam ca un partid de mici dimensiuni, precum cel Conservator, este cel mai afectat de plecari. Ciuhandru, Piedone, Dascalu si Minca reprezinta pierderi proportionale ucigatoare - in conditiile in care la anul vor fi alegeri si Voiculescu nu stie de cine se va mai putea agata pentru a accede din nou in Parlament. Probabil ca aceasta teama au resimtit-o, acut, si dezertorii, care incearca sa evite ramanerea fara colegi, incercand sa se cuibareasca prin vreo formatiune cu sanse. Paradoxul face ca o astfel de gazda sa devina, pe masura ce trece timpul, cea mai artificiala constructie din istoria democratiei romanesti: UNPR!
Am convingerea ca fenomenul migratiei parlamentare se va intensifica odata cu apropierea sorocului electoral. “Capsunarii” politicii, cei care simt ca in partidul in care au vegetat nu mai au sanse sa prinda vreun colegiu, dau fuga spre alte zari unde recolte mai bogate promit sa le dea de lucru.